Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αν η Τουρκία καταλάβει στρατιωτικά το Καστελλόριζο…

Τα πολλά και ποικίλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν στην εκταμίευση ή μη της δόσεως του μνημονιακού δανείου του τρέχοντος μηνός έχουν αποσπάσει την προσοχή της Ελληνικής Γνώμης από τα μεγάλα εθνικά θέματα και τις σχετικές εξελίξεις.

Το πλέον πρόσφατο γεγονός που συναρτάται με αυτά είναι η προφανής αδυναμία της Ελληνικής κυβέρνησης να ανακηρύξει την ΑΟΖ της Χώρας μας, φοβούμενη – προφανώς – την Τουρκική αντίδραση και την Συμμαχική …δυσφορία , σε ό,τι κυρίως αφορά το τμήμα της ΑΟΖ περί το Καστελλόριζο και τις παρακείμενες νησίδες Ρώ και Στρογγύλης.

Η απροθυμία , η αμέλεια , οι φόβοι και οι δισταγμοί της Ελλάδος να ασκήσει νόμιμο και μη αμφισβητούμενο δικαίωμά της , μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις , ιδιαίτερα στην αποδυνάμωση αυτού , εφ΄όσον τούτο δεν ασκείται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος !

Σε κάθε όμως περίπτωση , όλοι όσοι δεν μετέχουμε στους άχρηστους και οπισθόβουλους διαλόγους περί της αναγκαιότητος των συμβιβασμών με την γείτονα Τουρκία, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε και να θέσουμε προ των ευθυνών της την Ελληνική κυβέρνηση , αν αυτή δεν λάβει αμέσως όλα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα γιά να αποτρέψει την αιφνιδιαστική κατάληψη του Καστελλορίζου και των εξαρτημένων νησίδων Ρώ και Στρογγύλης από τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις !

Το εγχείρημα δεν παρουσιάζει δυσκολίες από στρατιωτική άποψη . Η επιχείρηση είναι ευχερής , λόγω της εγγύτητος των τριών ελληνικών νήσων από τις τουρκικές ακτές και της διαπιστωμένης αδυναμίας της Ελλάδας να διαθέτει μόνιμα στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις πεζοναυτών και ναυτικών μέσων (φρεγατών , υποβρυχίων και πυραυλακάτων) ώστε να αποτραπεί μία τέτοια ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας εν τη γενέσει της

Όσους αυταπατώνται να νομίζουν ότι τελείωσαν οι πόλεμοι , παραπέμπουμε στην Λιβύη και στο Αφγανιστάν.

Σε όσους πλανώνται να πιστεύουν ότι θα παρέμβει το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση γιά να σταματήσει μία νέα τουρκική εισβολή, θυμίζουμε την Τουρκική αποβατική ενέργεια κατά της Κύπρου (1974) και την Κρίση στα Ίμια (1996).

Το διακύβευμα αυτής της Επιχείρησης είναι πολύ μεγάλο .

Οι πειρασμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Η επέκταση της τουρκικής ΑΟΖ στην πετρελαιοφόρο Θάλασσα της Μεσογείου είναι πολλαπλώς υπέρτερης σημασίας και αξίας τόσον από τους πειρασμούς όσον και από το διακύβευμα !

Μιχάλης Σ. Βάρδας

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Eιναι το διαχρονικο μας προβλημα:αλλου τα κακαρισματα,κι αλλου γεννουν οι κοτες.
    Αποσβολωμενοι παρακολουθουμε στο θεατρο του παραλογου την παρασταση ''Μνημονιο'',ομως το μεγαλο παιχνιδι βρισκεται σε εξελιξη στο πεδιο της ΑΟΖ και τα συμφραζομενα της(στρατιωτικη και διπλωματικη επαρκεια,σε αυτην την φαση η οικονομικη δυσπραγια δεν αποτελει καθοριστικο παραγοντα,βραχυπροθεσμα,κλασσικο παραδειγμα η ιδια η Τουρκια).
    Λιαν δυσαρεστο να το ομολογησουμε,ειμαστε ιδανικοι αυτοχειρες,και επαναλαμβανουμε με κουραστικη μονοτονια τα ιδια και τα ιδια λαθη:Μικρα Ασια,Κυπρος,Θρακη,Αιγαιο,και αυτο,για πρωτη φορα σε συνδυασμο με ασυμμετρο προβλημα εσωτερικης ασφαλειας,τα εκατομμυρια των λαθρεποικων.
    Τετοια αρνητικη συγκυρια,σε ολα τα επιπεδα της κρατικης μας οντοτητος,δεν ισχυε ουτε το 1922:τοτε,υπηρχε ισχυρος Στρατος,που θα μπορουσε,σωστα διοικουμενος,να δωσει την νικη,αλλα δυστυχως ακαταλληλες ηγεσιες τον οδηγησαν σε παραλυση και διαλυση.
    Σημερα ομως,η κριση μας βρισκει σε κατασταση στρατιωτικης υποβαθμισεως,το εσωτερικο μετωπο θραυσματοποιημενο,ηγεσια για το αναθεμα,με τους Εφιαλτες και τους δουρειους ιππους να επιχορηγουνται ως ΜΚΟ,και τους αλληλεγγυους αποθρασυμενους.
    Υπαρχει ομως και ενα σημειο το οποιο θα μπορουσε,για ενα υγιες εθνος,να αποτελει πλεονεκτημα:διαπιστωση της διαμορφουμενης πραγματικοτητος με ανεση χρονου,δηλαδη δεν τιθεται θεμα αιφνιδιασμου.
    Η τουλαχιστον,δεν μπορει να δικαιολογηθει τετοιο ενδεχομενο.
    Ιδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΕΛΛΕΙΠΑΝ ΜΕ ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ.

    ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ, ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ.

    ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΔΕ, ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ....

    ... ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΜΕ !!!
    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]