Στο κλαμπ του Μνημονίου και η Κύπρος;
Η μικροσκοπική Κύπρος θα μπορούσε να γίνει το επόμενο πρόβλημα στην κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ καθώς οι διεθνείς οίκοι υποβαθμίζουν την αξιολόγηση της εξαιτίας της έκθεσης της στην Ελλάδα και η άνοδος των αποδόσεων υποδεικνύει συρρίκνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ομόλογα της χώρας, αναφέρει το Reuters. Σε ανάλυση του το πρακτορείο σημειώνει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ωστόσο, μετά την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα, ορισμένοι αναλυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρειαστεί ένα διεθνές πακέτο διάσωσης.
Καμία ομοιότητα δεν υπάρχει μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών της Κυπριακής οικονομίας και των χωρών της ευρωζώνης οι οποίες βρίσκονται στον μηχανισμό στήριξης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει η ανακοίνωση, οι διαφορές απόδοσης των κυπριακών ομολόγων στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά έχουν ακολουθήσει μια απότομη αύξηση. Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι το κυπριακό δημόσιο χρέος κατά 95% έχει σταθερά επιτόκια τα οποία δεν μεταβάλλονται μέχρι τη λήξη των δανείων.
«Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαφορές απόδοσης (spreads) των κυπριακών ομολόγων στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά έχουν ακολουθήσει μια απότομη αύξηση», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας, όμως, ότι ''το κυπριακό δημόσιο χρέος κατά 95% έχει σταθερά επιτόκια τα οποία δεν μεταβάλλονται μέχρι τη λήξη των δανείων'' και η μέση διάρκεια του ''στο τέλος Μαΐου 2011 διαμορφώθηκε στα 5,5 χρόνια''.
Αναφέρει, επίσης, ότι ''παρ’ όλες τις υποβαθμίσεις του δημόσιου χρέους, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης κατατάσσουν την Κυπριακή Δημοκρατία πάνω από το μέσο όρο των επενδυτικών ευκαιριών''.
Το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι ''παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές κυβερνητικού χρέους και είναι έτοιμο να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων του Κύπριου φορολογούμενου''.
Αναφέροντας ότι ''στο τέλος του 2010, το δημόσιο χρέος της Κύπρου διαμορφώθηκε στο 60,8% του ΑΕΠ'' και ότι ''η κατανομή του δημόσιου χρέους μεταξύ της εγχώριας και της εξωτερικής αγοράς είναι 60% προς 40%'', το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι ''ως εκ τούτου είναι φυσικό να δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στον εγχώριο δανεισμό''.
Προσθέτει ότι από το χρέος που λήγει στο υπόλοιπο του 2011, το 75% είναι εγχώριο.
''Παρόλα αυτά η Κύπρος έχει δανειστεί ή βρίσκεται στη διαδικασία δανεισμού από το εξωτερικό, ενός ποσού γύρω στα 250 εκ. ευρώ. Παράλληλα, γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες και προετοιμασίες, ώστε σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιαδήποτε καλή ευκαιρία στη διεθνή αγορά η Κύπρος να μπορέσει να την αξιοποιήσει άμεσα'', καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...