Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάποιος να αξιολογήσει τις... αξιολογήσεις και τους... αξιολογητές!

Θύματα της κόντρας Ε.Ε. – οίκων αξιολόγησης, αλλά και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών πολλών δις ευρώ έχουν πέσει οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η αιτία είναι η συμμετοχή ιδιωτών στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους, ενώ ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013, αλλά και η κόντρα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, για το ποιό νόμισμα θα κυριαρχήσει.

Σήμερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα των βραχυπρόθεσμων κινδύνων που δημιουργούνται για τους ιδιώτες ομολογιούχους μετά τη συμφωνία της ΕΕ για τη σύσταση του ESM από το 2013.

Η Fitch διατηρεί αξιολόγηση BB+ για την Ελλάδα με αρνητικό outlook, ενώ για την Πορτογαλία έχει θέσει την αξιολόγηση A- σε επιτήρηση με πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Ακόμη, σημειώνει ότι αναμένεται νέα υποβάθμιση της Πορτογαλίας εάν δεν υπάρξει έγκαιρη “διάσωση” της χώρας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Χθες, η S&P έκανε μπαράζ υποβαθμίσεων σε Ελλάδα και Πορτογαλία, ενώ σήμερα υποβάθμισε και την Κύπρο, απαντώντας έτσι στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και στις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών την περασμένη Παρασκευή.

Ο διεθνής οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.

Η διαβάθμιση των αξιολογήσεων της Ελλάδας και από τους τρείς οίκους βρίσκονται σήμερα στην κατηγορία junk, δηλαδή σκουπίδια.

Η S&P έθεσε την Ελλάδα στο ΒΒ- από το ΒΒ+, η Moody’s τοποθετεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο Β1 και ο οίκος Fitch στο ΒΒ+.

Το outlook της αξιολόγησης για την Ελλάδα παραμένει αρνητικό, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της χώρας.

Ο οίκος υποβάθμισε κατά μία μονάδα και την Πορτογαλία, στο ΒΒΒ- με αρνητικές προοπτικές, προεξοφλώντας την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης, τοποθετώντας την κατά μια βαθμίδα πριν την κατηγορία junk.

Παρά τις εντεινόμενες πιέσεις στη χώρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, τόνισε η Πορτογαλία παραμένει αποφασισμένη να μην προσφύγει σε εξωτερική βοήθεια, ενώ αποδίδεται, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας στην εγχώρια πολιτική κρίση αλλά και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται κοντά στις 937 μονάδων βάσης.
Το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 497 μονάδες βάσης και του ιρλανδικού στις 676 μονάδες. Δηλαδή, σε όλες τις περιπτώσεις η έξοδος στις αγορές για δανεισμό είναι σχεδόν απαγορευτική!

Την ίδια ώρα, την αγορά πορτογαλικού χρέους εξετάζει η Βραζιλία, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο έλλειμμα και την κρίση χρέους. Ανάλογη πρόταση, πριν ενταχθούμε και εμείς στον μηχανισμό, μας είχε γίνει από την Κίνα.

Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης χωρών της Ευρώπης έχουν συστημικές επιπτώσεις στην περιοχή, προκαλώντας χρηματοπιστωτική αστάθεια.

Η μελέτη αναφέρει ότι από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, οι ανακοινώσεις της S&P έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, σε σχέση με αυτές των Moody’s και Fitch, ενώ τις λιγότερες επιπτώσεις έχουν οι ανακοινώσεις του οίκου Fitch.

Η Κομισιόν από την πλευρά της, εκφράζει τις αμφιβολίες της για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης.

Αναφορικά με την Ελλάδα, τονίζει ότι είναι σαφές ότι η χώρα σημειώνει πρόοδο, ενώ επανέλαβε ότι η Ε.Επιτροπή δεν σχολιάζει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μεμονωμένων χωρών-μελών.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει ποίος …αξιολογεί τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και γιατί επί μήνες δεν έχει γίνει το παραμικρό σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για να προστατευτούν χώρες που πλήττονται από κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Το σημαντικό πάντως, είναι ότι η κόντρα οίκων αξιολόγησης – Ε.Ε. για τη συμμετοχή των ιδιωτών, μπορεί να φέρει και τη συμβιβαστική λύση στη συνολική κρίση χρέους.

Έως τότε, πάντως, χώρες σαν την Ελλάδα και την Ιρλανδία που έχουν ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης θα γίνονται εύκολοι στόχοι, αν και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει για ποιό λόγο αξιολογείται μια χώρα από τη στιγμή που πλέον, δέχεται εντολές από το Δ.Ν.Τ., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, ανάλογες κινήσεις θα δέχονται και χώρες όπως η Πορτογαλία, για την οποία οι οίκοι έχουν προεξοφλήσει την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης. Επόμενος στόχος, απ’ ότι φαίνεται θα είναι η Ισπανία, μια χώρα που το πρόβλημά της ισούται με αυτό της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]