Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ερωτικός χορός των παράνομων εξουσιών

  • Η ασυμβίβαστη δικαστική εξουσία που την κεφαλή της την διορίζει η κυβέρνηση και η αυτόνομη νομοθετική εξουσία που νομοθετεί κατ’ εντολήν της κυβέρνησης

Η επιτροπή Θεσμών και Διαφανείας (λέμε τώρα) της βουλής έστειλε κλήση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, σχετικά με “τα προβλήματα της διοίκησης των δικαστηρίων και του σωφρονιστικού συστήματος”. Και η ολομέλεια της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με απόφασή της, έκρινε ότι η εμφάνιση του εισαγγελέα στην εν λόγω επιτροπή της βουλής είναι ασυμβίβαστη με τις διατάξεις του Συντάγματος για την διάκριση των εξουσιών.

Η ίδια απόφαση επίσης της ολομέλειας της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου τονίζει πως ναι μεν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι πάντα πρόθυμη για την ανταλλαγή απόψεων με τις άλλες δυο εξουσίες, την εκτελεστική και την νομοθετική (κυβέρνηση και βουλή δηλαδή), αλλά αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνεται υπό καθεστώς ισοτιμίας.

Στην χώρα μας βέβαια η διάκριση των τριών εξουσιών, που προβλέπει ο κοινοβουλευτισμός, δηλαδή η αυτόνομη λειτουργία της μιας από τις άλλες δύο, είναι άλλο ένα τεράστιο ψεύδος. Διότι στην πράξη συμβαίνει καθημερινά ακριβώς το αντίθετο.

Δηλαδή στην πράξη η δικαστική και η νομοθετική εξουσία, όχι αυτόνομες δεν είναι, αλλά είναι υπηρέτριες της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης.

Είναι καθημερινή παραβίαση του Συντάγματος το ότι στην πράξη η δικαστική και η νομοθετική εξουσία, υπηρετούν την εκτελεστική, δηλαδή την κυβέρνηση.

  • Η κυβέρνηση (εκτελεστική εξουσία) διορίζει την κεφαλή της δικαστικής εξουσίας (Αρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ)
  • Η κυβέρνηση (εκτελεστική εξουσία) χειρίζεται την κοινοβουλευτική της ομάδα (νομοθετική εξουσία) σαν διμοιρία που εκτελεί εντολές και σαν κατ’ εντολήν βιομηχανία ψήφισης νόμων.

Αυτά κι αν είναι ασυμβίβαστα με βάση την συνταγματική διάκριση των εξουσιών. Αλλά δεν βλέπω κανέναν επίσημο φορέα να τα καταγγέλει. Ούτε πληροφορηθήκαμε ποτέ πως η ολομέλεια της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου τα κατήγγειλε αυτά ως ασυμβίβαστα.

Κι όμως, τουλάχιστον από το δεύτερο, την κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα που νομοθετεί κατ’ εντολήν της κυβέρνησης, οδηγηθήκαμε στην παρούσα καταστροφή της χώρας. Αν αυτό δεν είναι ασυμβίβαστο…

Μόνο να είχαμε λίγο πιο γενναίους δικαστικούς…
Μόνο να είχαμε πράγματι ασυμβίβαστους δικαστικούς…

Θραξ ο Αναρμόδιος

ΥΓ. Στην Κερατέα παρίσταται εισαγγελέας τώρα που τους ρίχνουν και πλαστικές σφαίρες ή κι εκεί η φοβερή και τρομερή εκτελεστική εφαρμόζει καμμιά συνταγματική διάταξη; Τι λέει το μαγειρεμένο μας Σύνταγμα; Υπάρχει ασυμβίβαστο ή μπορεί η κυβέρνηση να σηκώσει και κάνα F16 να βομβαρδίσει την Λαυρεωτική;

ΥΓ2. Νομίζω ότι είμαστε κοντά στο να γίνει η λέξη “νομιμότητα” το πρώτο μονολεκτικό ανέκδοτο.

________________________________________________

Σχόλιο ιστολογίου: Το συντομότερο ανέκδοτο είναι ήδη κυβερνητική νομιμότητα (με δύο λέξεις), ενώ για το μονολεκτικό ανέκδοτο συναγωνίζονται οι λέξεις: δημοκρατία, κυβέρνηση και πρωθυπουργός…
Δεν συζητώ για τη λέξη Δικαιοσύνη, αφού κατέχει την πρωτοκαθεδρία του αστεϊσμού και περιμένει τον αντίπαλο (από τον “αγώνα” των προηγουμένων λέξεων) για να συναγωνιστεί μαζί του στην τελική μάχη του εξευτελισμού...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]