Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ΔΝΤ αμφισβητεί την αυταρέσκεια περί το ευρώ


Ο Τζον Λίπσκι, πρώτος τη τάξει Αμερικανός αξιωματούχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αμφισβήτησε το γενικό κλίμα αυταρέσκειας περί την Ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα η οποία κυριάρχησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, δηλώνοντας ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία «δεν αποτελούν καμιά εγγύηση επιτυχίας» και πως ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους των δύο κρατών δεν θα είναι χωρίς κόστος.

Οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι εξαιρετικά δύσκολες, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου. «Το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό εφαρμόζονται τα μέτρα».

Οι επιφυλάξεις του Αμερικανού αξιωματούχου για την πιθανότητα επίλυσης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης ήλθαν σε αντίθεση με τις δηλώσεις εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων ηγετών και τραπεζιτών που μίλησαν στο Νταβός.

Η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε: «Νομίζω ότι η Ευρωζώνη έκανε το αποφασιστικό βήμα. …Ας μη σορτάρουμε στην Ευρώπη και ας μη σορτάρουμε στην Ευρωζώνη».

Σε μια δήλωση που παρέπεμπε σε συντονισμό σχολίων μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι υπήρξε υπερβολική συζήτηση για τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, είπε: «Δεν περιμένω μείζονα σοκ στο μέλλον. Νομίζω ότι το ευρώ θα σταθεροποιηθεί».

Η εμπιστοσύνη στο ευρώ που εξέφρασαν στο Νταβός οι Υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας αντανακλούσε τις δηλώσεις των εθνικών τους ηγετών. Να θυμηθούμε ότι την περασμένη βδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε: «Ποτέ δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στο ευρώ». Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ επέμενε ότι «αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη».

Κανείς όμως από τους Ευρωπαίους πολιτικούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν πρόσφερε κάποια ένδειξη για το τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να αποτραπεί άλλη μια κρίση της Ευρωζώνης φέτος – πέραν βεβαίως από τη γενική έμφαση στα μέτρα όλο και βαθύτερης λιτότητας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων.

Η ιδέα ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης ανήκουν στο παρελθόν εμφανίστηκε να κυριαρχεί και μεταξύ των τραπεζιτών που συμμετείχαν στις δημόσιες συζητήσεις του Νταβός, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των οικονομολόγων οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα χρέους, τα υψηλά επιτόκια και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας ενδέχεται να φέρουν τα δημόσια οικονομικά των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε μη βιώσιμη κατάσταση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Μπομπ Ντάιμοντ, επέμεινε ότι η Ευρωζώνη έχει ήδη λύσει τα προβλήματά της. «Το ερώτημα σχετικά με το μέλλον του ευρώ ήταν το κεντρικό ζήτημα της περσινής συνόδου αλλά σήμερα έχει βγει απ’ το τραπέζι», είπε. «Ό,τι πέρσι είδαμε ως πρόβλημα σε οξεία κατάσταση φέτος έχει γίνει, στην χειρότερη περίπτωση, χρόνιο ζήτημα».

Ο Τζον Λίπσκι συμφώνησε με τους περισσότερους ηγέτες ότι το 2011 θα είναι θετικό έτος για την παγκόσμια οικονομία. «Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι σημαντικά πάνω από τις μεσοπρόθεσμες τάσεις», δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι τα θετικά νέα μετριάζονται από τις πιέσεις που εκδηλώνονται τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. «Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες δεν είναι αρκετά ταχεία ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους του περιορισμού του πλεονάζοντος παραγωγικού δυναμικού και της ταχύτερης μείωσης της ανεργίας, ενώ στις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες που εμφανίζουν ταχύτερη ανάπτυξη διακρίνονται τα πρώτα σημάδια υπερθέρμανσης».

Μιλώντας για τα προβλήματα της Ευρωζώνης, ο κ. Λίπσκι αναγνώρισε ότι οι επενδυτές δεν αποδέχονται τις δηλώσεις εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι υπό τις παρούσες δύσκολες περιστάσεις οι αμφιβολίες των αγορών για τη διαδικασία που θα διαλύονταν σύντομα», πρόσθεσε. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι ο δανεισμός προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα δώσει στις δύο αυτές χώρες «χώρο να ανασάνουν προκειμένου να κάνουν ουσιαστικές βελτιώσεις».

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρχαν σοβαρές εναλλακτικές λύσεις στα προγράμματα δανεισμού στο πλαίσιο της τότε συγκυρίας, επειδή η κρίση είναι πολύ μεγάλη, υποστήριξε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. «Αυτές οι φωνές που τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης την κάνουν να ακούγεται σαν να είναι μια επιλογή χωρίς κόστος».

Όταν ρωτήθηκε για το αν τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα αποδώσουν καρπούς, είπε πως είναι δύσκολο επειδή «υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές. Η έμφαση αποδίδεται στις προσπάθειες των εθνικών αρχών να βάλουν τα δημόσια οικονομικά τους και τον τραπεζικό τους κλάδο τους σε τάξη μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]