Η Ελλάδα αυξάνει τη δορυφορική επιτήρηση σε αναμονή επιθετικής ενέργειας από την Τουρκία
- Η ανησυχία για αιφνιδιαστική τουρκική ενέργεια φέρνει υψηλή χρηματοδότηση για δορυφορική επιτήρηση
Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές από το ΓΕΕΘΑ, εξασφαλίστηκε για τα επόμενα πέντε χρόνια η χρηματοδότηση με ένα ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ του νέου δορυφορικού πρόγραμματος MUSIS (MUSIS (MUltinational Space-based Imaging System),το οποίο θα διαθέτει και ραντάρ συνθετικής απεικόνισης!..
Η Ελλάδα με τη ίδια ομάδα χωρών συμμετέχει στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού δορυφορικού συστήματος γεγονός που θα την καταστήσει μέλος μιας μικρής ομάδας χωρών παγκοσμίως που θα έχουν τόσο εξελιγμένο δορυφορικό σύστημα επιτήρησης σε υπηρεσία.
To πρόγραμμα MUSIS θεωρείται το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα παρατήρησης Γης από το διάστημα στην Ευρώπη και αποτελεί την εξέλιξη όλων των κορυφαίων υφισταμένων στρατιωτικών συστημάτων παρατήρησης Γης από το Διάστημα με επιχειρησιακή λειτουργία από το 2015 έως το 2030. Η πρώτη εκτόξευση δορυφόρου του συστήματος έχει προγραμματιστεί για το 2015.
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν σταματούν εδώ. Το ΜUSΙS θα αποτελείται από 6-7 δορυφόρους.
Σε ότι αφορά το νυν δορυφορικό σύστημα του στρατιωτικού δορυφόρου HELIOS-IIB το οποίο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί με ευθύνη της Γαλλίας συμμετέχουν επίσης η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία, επίσης θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως και το σημαντικότερο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνίσταται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης Γης που διαθέτουν δυνατότητες λήψης εικόνων ημέρα και νύχτα.
Ηδη από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργεί στην Τανάγρα ο πρώτος Δορυφορικός Σταθμός Ελλάδος (ΔΣΕ), μέρος της ελληνικής συμμετοχής στο στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα Ηelios- ΙΙ. Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης της Γης που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της.
Προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να λαμβάνει δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής ποιότητος, με ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια εντοπισμού θέσης και υψηλή διακριτική ικανότητα. Ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ σχολίαζε μιλώντας για τις δυνατότητες του HELIOS-IIB ότι «Δεν μας ξεφεύγει πλέον ούτε η αλλαγή σκοπιάς στο Μπαλίκεσιρ»!
Πραγματικά, όπως είχαμε την δυνατότητα να διαπιστώσουμε και οι ίδιοι οι εικόνες και η ταχύτητα ματάδοσής τους από το τουρκικό έδαφος του HELIOS-IIB , ξεπερνούν και την πιο γόνιμη φαντασία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι έχουν αναπροσαρμόσει σχέδια και επιχειρησιακά δόγματα με την πρόβλεψη εκκίνησσης αερομεταφερόμενων δυνάμεων εκατοντάδων χιλιομέτρων πίσω από την πρώτη γραμμή, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τους παρανόμως μεταφερόμενους απο τους δουλέμπορους απο τα τουρκικά στα ελληνικά σύνορα θαλλάσια ή χερσαία τους βλέπουν; Η μόνο τις αλλαγές σκοπιάς βλέπουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή