Διεθνείς «ανισορροπίες» υπονομεύουν την παγκόσμια ειρήνη
Η ΠAΓKOΣMIA οικονομία είναι εγκλωβισμένη σε τεράστια προβλήματα όπως η υψηλή ανεργία αλλά και η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των τροφίμων, δύο ζητήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εμπορικό προστατευτισμό αλλά ακόμη και σε πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ χωρών, όπως υπογράμμισε από τη Σιγκαπούρη ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.
«Καθώς η ένταση μεταξύ χωρών αυξάνεται θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολιτικές προστατευτισμού σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο. Καθώς η ένταση μεταξύ χωρών αυξάνεται θα συνεχίσουμε να είμαστε αντιμέτωποι με πολιτική και κοινωνική αστάθεια. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ χωρών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στρος-Καν.
Κατά τον επικεφαλής του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με «δύο ανισορροπίες» που μπορούν να αποτελέσουν τους «σπόρους» για να γεννηθεί μία νέα κρίση, ανάλογη με αυτή που βίωσε η παγκόσμια οικονομία την τελευταία τριετία.
Η πρώτη ανισορροπία έγκειται στον διαφορετικό ρυθμό με τον οποίο ανακάμπτουν οι οικονομίες διαφορετικών χωρών, με τις αναδυόμενες αγορές να «τρέχουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα και πιθανώς να οδηγούνται και σε υπερθέρμανση.
Η δεύτερη ανισορροπία αφορά την έντονη κοινωνική αναταραχή που καταγράφεται σε χώρες με υψηλή ανεργία και διευρυμένο εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των τάξεων του πληθυσμού.
Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, εντός της επόμενης 10ετίας στην παγκόσμια αγορά εργασίας θα εισέλθουν 400 εκατ. νέοι άνθρωποι, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν θα κατορθώσει να βρει δουλειά. «Κινδυνεύουμε να δούμε μία ολόκληρη γενιά να χάνεται, μία γενιά που θα περάσει όλη της τη ζωή έχοντας να αντιμετωπίσει υψηλή ανεργία και ιδιαίτερα οδυνηρές κοινωνικές συνθήκες αλλά και συνθήκες διαβίωσης. Το να εφαρμοστούν προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα όλων των χωρών της υφηλίου, ανεξάρτητα εάν “ανήκουν” στις ανεπτυγμένες ή στις αναδυόμενες», προειδοποίησε ο κ. Στρος-Καν.
Μία ακόμη έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο κ. Στρος-Καν είναι ότι οι ανισορροπίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, που υπήρχαν πριν από την κρίση του 2008, όχι μόνο δεν έχουν εξαλειφθεί αλλά επανέρχονται, πιθανώς, και σφοδρότερες. «Η ανάπτυξη σε χώρες με υψηλά ελλείμματα, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, εξακολουθεί να στηρίζεται στην εγχώρια κατανάλωση. Η ανάπτυξη σε χώρες με υψηλά πλεονάσματα, όπως οι Γερμανία και Κίνα, εξακολουθεί να στηρίζεται στις εξαγωγές. Ουσιαστικά, τίποτε δεν έχει αλλάξει», επισήμανε.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...