Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το σενάριο του ήπιου κουρέματος

You gotta love it αγαπητέ αναγνώστη, μόλις χτες υπονόησα μην αγοράζετε τράπεζες και οι τράπεζες κατέγραψαν τα υπέρ κέρδη που υποτίθεται ότι δεν θα κατέγραφαν. Η αγορά έχει τον τρόπο της να βάζει στη θέση του τον κάθε έναν που τολμά να βγει να την αμφισβητήσει και να της πει το τι θα κάνει. Χτες λοιπόν ήταν η σειρά μου.

Το σενάριο της ανόδου και του ενδιαφέροντος για ελληνικές τράπεζες υποτίθεται έχει να κάνει με το ότι κάποιο από αυτά τα τερτίπια που σκαρώνουν στην Ε.Ε. θα βοηθήσει την Ελλάδα, έτσι ώστε να μην υποστούν ένα κούρεμα οι ομολογιούχοι. Αυτό το σενάριο σε συνδυασμό (υπόθεση δική μου) με τις short θέσεις που έχει το μαγαζί πυροδοτούν αυτή την άνοδο.

Αλλά πως είναι δυνατόν οι αγορές επί των ελληνικών ομολόγων που έκανε χτες και τον τελευταίο διάστημα η ΕKΤ, βοηθώντας να μειωθεί δραματικά το spread, θα βοηθήσει την Ελλάδα; Μήπως η αγορά θα μας δανείσει σύντομα; Μήπως θα μας μειωθεί το έλλειμμα; Μήπως θα βοηθήσει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα; Η μήπως ξαφνικά θα κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική;

Τίποτα από αυτά δεν θα γίνουν αγαπητέ αναγνώστη. Το μόνο που θα καταφέρει η ΕKΤ να κάνει με αυτές τις αγορές είναι να βγάλει από τη λούμπα κάποιον απεγνωσμένο θεσμικό, που, ενώ είχε λογαριάσει χασούρες, ξαφνικά έχει μια δεύτερη ευκαιρία να ρευστοποιήσει τα ελληνικά ομόλογα σε πολύ καλύτερες τιμές.

Το Bloomberg διενέργησε παγκόσμια τηλεφωνική δημοσκόπηση μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου. Τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση και το 53% ότι θα χρειαστεί και η Ιρλανδία αναδιάρθρωση. Και όμως, το μαγαζί συμπεριφέρεται σαν να έχει τελειώσει το πρόβλημα. Και ενώ δεν θα είναι η πρώτη φορά που έχουν διαψευστεί οικονομολόγοι, δεν θα ξέγραφα αυτή τη δημοσκόπηση από το μυαλό μου τόσο εύκολα αν σκοπεύω να βουτήξω στα βαθιά στο μαγαζί.

Χτες επίσης αναβαθμίστηκε το σύνολο του ελληνικού χρηματιστηρίου από την Credit Suisse. Ο οίκος εκτιμά ότι οι μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι οι φθηνότερες των περιφερειακών αγορών και ότι το ιδιωτικό χρέος είναι στο 114% του ΑΕΠ έναντι 124% του μέσου παγκοσμίου όρου. Παράλληλα όμως, επισημαίνει ότι θεωρεί δεδομένο μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους! Μάλιστα, εκτιμά ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα της τάξεως του 37% (50% λέω εγώ).

Η αγορά εκτιμώ παίζει το σενάριο του ήπιου κουρέματος. Αν γίνει ένα κούρεμα 10% με την βοήθεια της ΕKΤ μέσω του EFSF, τότε βέβαια η Ελλάδα θα πάρει μια μικρή ανάσα (αν πάρει καν). Αυτό θα δημιουργήσει την προσδοκία ότι δεν θα χρειαστεί ένα περαιτέρω κούρεμα. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει προσδοκίες ότι το πρόβλημα της Ελλάδος έχει τελειώσει και πάνω από όλα, θα σημαίνει ότι οι τράπεζες δικαιολογούν μια μεγάλη άνοδο εν απουσία αυτού του σεναρίου… του κουρέματος δηλαδή.

Σε συνδυασμό με το ότι η αγορά είναι πράγματι υπερπουλημένη και σκοτωμένη, μια άνοδος είναι δικαιολογημένη. Και όπως έχω πει και σε πρόσφατα άρθρα, άσχετα του τι θα γίνει με το θέμα του κουρέματος, οι περισσότερες μετοχές είναι σε τιμές που δεν πίστευα ποτέ ότι θα φτάσουν. Είναι τόσο πολύ σκοτωμένες, που ενδεχομένως να έχουν προεξοφλήσει κουρέματα, πυρκαγιές και ίσως και έναν πυρηνικό όλεθρο. Οπότε άσχετα του τι κάνουν ή όχι οι τράπεζες, η αγορά στο σύνολο θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά.

Άρα ναι μεν οι έμπειροι και οι γρήγοροι θα μπορούσαν να φουλάρουν σε χαρτιά και να μοχλευτούν τίγκα στο margin (κατά προτίμηση σε μετοχές που ξέρουν και έχουν ζυγίσει πολύ καλά), αλλά θα πρέπει επίσης να έχουν υπόψη τους ότι οι πιθανότητες ακόμα δεν είναι με το μέρος μας.

Διότι κοιτάζοντας λίγο πιο μακροπρόθεσμα, δεν βλέπω την κατάσταση στη χώρα μας να αλλάζει σύντομα. Χτες πήγα μια μονοήμερη βόλτα στον Πύργο (οικογενειακή υπόθεση) όπου ο ξάδελφος μου, που είναι εργολάβος οικοδομών, μου τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που δεν κτίζεται ούτε μια πολυκατοικία, ούτε ένα σπίτι ή έστω μια παράγκα σε όλο τον Πύργο. Είναι η πρώτη φορά από τότε που θυμάται που ο Πύργος και τα περίχωρα έχουν 100% ανεργία στον οικοδομικό κλάδο.

Χτες όμως ο πρωθυπουργός μας είπε ότι είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, που επιβεβαιώνουν την ορθότητα των δύσκολων αλλά και αναγκαίων αποφάσεων που έλαβε. Παρατήρησε, ωστόσο μια αδυναμία στο επικοινωνιακό σκέλος, τονίζοντας ότι αυτά τα θετικά αποτελέσματα «δεν έχουν γίνει, ακόμα, κτήμα των πολιτών». Θα ήθελα ο πρωθυπουργός να μας απαριθμήσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα, διότι εκτός την κατάσταση στον Πύργο, η εθνική οδός χτες ήταν παντελώς άδεια.

Η κατάληξη είναι ότι όλες οι αντιδράσεις των αγορών στους πάτους είναι σπεκουλαδόρικες εκ φύσεως. Αυτή η αντίδραση που βλέπουμε δεν είναι διαφορετική. Το αν οι σπεκουλαδόροι δικαιολογηθούν στην πορεία, αυτό θα το δείξει η ειδησιογραφία και η πορεία της οικονομίας, που, θα δικαιολογήσει ή όχι αυτούς που ανέλαβαν το ρίσκο στον πάτο. Προσωπικά όμως δεν βρίσκω τίποτα στην ειδησεογραφία που να ανατρέπει το ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα γερό κούρεμα για να μπορεί να γίνει βιώσιμη. Και παρ' όλο που τα περισσότερα χαρτιά λογικά πρέπει να έχουν προεξοφλήσει αυτό το ενδεχόμενο, η κατάσταση της οικονομίας είναι τόσο αποκαρδιωτική, μου είναι πολύ δύσκολο να πάρω το θάρρος και να βουτήξω στα βαθιά… έξω όμως κοντά στα ρηχά είναι άλλο θέμα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]