Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν έπεισε ο Μουμπάρακ - Πυροβολισμοί στην Αλεξάνδρεια

Την πρόθεσή του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Χόσνι Μουμπάρακ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει το υπόλοιπο διάστημα της θητείας του, στην προσπάθεια να διασφαλίσει μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας και να εξομαλύνει το δρόμο για τον επόμενο πρόεδρο. Το διάγγελμά του έγινε μετά τη γιγαντιαία κινητοποίηση άνω του ενός εκατομμυρίου συμπατριωτών του σε όλη τη χώρα, που απαίτησαν να αποποιηθεί άμεσα της εξουσίας του και να ανοίξει το δρόμο για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο επί μακρό χρονικό διάστημα Αιγύπτιος διπλωμάτης Μοχάμεντ ΈλΜπαραντέι, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος Μουμπάρακ, προχώρησε αρκετά ώστε να συναντήσει τις απαιτήσεις των διαδηλωτών στην Αίγυπτο. Παράλληλα χαρακτήρισε τις εξαγγελίες, ως τέχνασμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN.

Το Αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, το οποίο είχε πάρει νωρίτερα συνέντευξη από τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου των Εξοπλισμών του ΟΗΕ, αλλά δεν την μετέδωσε αμέσως, άφησε να εννοηθεί ότι ο ΕλΜπαραντέι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως αυτό να είναι το κύριο μέλημά του.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα του κόσμου.

Τέλος οι πιο πολλοί από τους διαδηλωτές απέρριψαν με δηλώσεις τους, απερίφραστα τον "οδικό χάρτη παράδοσης της εξουσίας " που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας αποκαλώντας το σχέδιο ασαφές.

Πυροβολισμοί και κινήσεις αρμάτων, στους δρόμους της Αλεξάνδρειας
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν, αργά τη νύχτα της Τρίτης στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, αμέσως μετά το διάγγελμα του προέδρου Μπουμπάρακ, στο οποίο ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη θητεία, μετά το πέρας της τωρινής, το Σεπτέμβριο.

Αραβικά δορυφορικά δίκτυα, μετέδωσαν πληροφορίες για ριπές πυροβολισμών στην πόλη, αλλά και κινήσεις τεθωρακισμένων αρμάτων στους δρόμους της. Οι διαδηλωτές σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανταπάντησαν με πετροπόλεμο.

Οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει τους δρόμους των μεγάλων πόλεων εδώ και μία εβδομάδα, δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκαν από τις εξαγγελίες Μουμπάρακ.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες υποστηρικτών του Μουμπάρακ
Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, που από την έναρξή τους αγνοούσε τις αντί-κυβερνητικές διαδηλώσεις, μετέδωσε την Τετάρτη ότι ομάδες υποστηρικτών του προέδρου Μουμπάρακ συνέρρευσαν στο Κάϊρο, μετά το διάγγελμά του.

Τα τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν μία επιγραφή που έγραφε: "Ναι στον Μουμπάρακ". Όπως αναφέρθηκε οι ομάδες κατευθύνονταν στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές, απαιτούσαν από τον πρόεδρο Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Μικροσυμπλοκές ξέσπασαν ανάμεσα στους διαδηλωτές και σε άτομα οπλισμένα με μαχαίρια και όπλα, που προσπάθησαν να διεισδύσουν μέσα στο πλήθος στην πόλη της Αλεξάνδρειας, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Μουμπάρακ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ίδιες αναφορές κάνουν λόγο για ρίψη πυροβολισμών στον αέρα, προκειμένου να σταματήσουν οι συμπλοκές. Παρόμοια περιστατικά αλλά χωρίς χρήση πυρών αναφέρθηκαν στο Σουέζ, την Ισμαηλία και το Πόρτ Σάϊντ.

Παρεμβολές στο Αλ Τζαζίρα
Το Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε πως παρεμβολές από άλλα δορυφορικά δίκτυα που εκπέμπουν στον αραβικό κόσμο, εμποδίζουν τις μεταδόσεις του. "Είναι σαφές πως ορισμένα καθεστώτα δεν θέλουν οι εικόνες μας που μιλούν για δημοκρατία και για μεταρρυθμίσεις να είναι προσβάσιμες για το κοινό", τονίζει σε ανακοίνωσή του το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.

Το Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε την Κυριακή την διακοπή της λειτουργίας του στην Αίγυπτο.

Σε σημερινή ανακοίνωση το δίκτυο επισήμανε πως οι αναμεταδόσεις του μέσω των δορυφόρων Arabsat και Hotbird διακόπτονται συχνά, με αποτέλεσμα οι τηλεθεατές σε όλον τον αραβικό κόσμο να αλλάζουν συχνότητες στους δορυφόρους στη διάρκεια της ημέρας. "Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να διασφαλίσουμε πως θα εκπέμπουμε από εναλλακτικές συχνότητες", επισημαίνει το δίκτυο.

Μάρτυρες της αλλαγής στην Αίγυπτο η παγκόσμια κοινότητα
Με δήλωσή του αργά τη νύχτα της Τρίτης, για την οποία είχαν ειδοποιηθεί προηγουμένως οι δημοσιογράφοι, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αναγνώρισε πως η χώρα του πρέπει να προχωρήσει σε μία αλλαγή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ακόμα πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια θα χρειαζόταν ο λαός της Αιγύπτου, ως επακόλουθο των διαδηλώσεων. Όλα αυτά ήρθαν μετά το διάγγελμα του Μουμπάρακ, με το οποίο υποσχόταν ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη προεδρική θητεία και ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είχε υπάρξει, ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ομπάμα, μαζί του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε παρακολουθήσει τις τηλεοπτικές δηλώσεις του Αιγυπτίου ομολόγου του από το θάλαμο επιχειρήσεων στο Λευκό Οίκο, καθώς και την εξέλιξη των διαδηλώσεων της Τρίτης.

Η Βρετανία επανέλαβε σήμερα την έκκλησή της προς τις αιγυπτιακές αρχές για μια "πραγματική, ορατή και ολοκληρωμένη αλλαγή" μετά την δήλωση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ότι θα παραμείνει στην εξουσία ως τις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

"Καταστήσαμε σαφείς τις θέσεις μας σε συνομιλίες με τον πρόεδρο Μουμπάρακ και την κυβέρνησή του, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της μετάβασης σε μια πιο διευρυμένη κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε μια πραγματική, ορατή και γενική αλλαγή", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις.

Η τύχη του Αιγύπτιου προέδρου έχει αποφασιστεί και η παραδοσιακή υποστήριξη των ΗΠΑ στο καθεστώς του δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε, εκτιμά ο Φιντέλ Κάστρο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε ανεπαρκή την ανακοίνωση του προέδρου της Αιγύπτου Χόνσι Μουμπάρακ ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, δηλώνοντας ότι η άμεση αποχώρηση είναι η μόνη επιλογή που μπορεί ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του λαού του.

"Η σημερινή κυβέρνηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ως προς τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ζητεί ο αιγυπτιακός πληθυσμός", είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι χωρίς την ανακοίνωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ο αιγυπτιακός λαός δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απηύθυνε χθες έκκληση προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο να ακούσει τον λαό του και να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα πιθανός υποψήφιος πρόεδρος
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, δημοφιλής Αιγύπτιος πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Μουμπάρακ, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη στο CNN ότι θα σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις του στο Αμερικανικό δίκτυο έγιναν μετά την ανακοίνωση Μουμπάρακ περί αποχώρησης του, μετά το τέλος της θητείας του και πως, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα θα το αξιοποιήσει ασχολούμενος, με τα αιτήματα των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα βάζει όριο στις προεδρικές θητείες.

Σύμφωνα με το Μούσα ο Μουμπάρακ, προσέφερε κάτι νέο την Τρίτη, στο λόγο του, που θα κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται, αν πήγε αρκετά μακριά και αυτό θα είναι και το διακύβευμα των συζητήσεων τις επόμενες μέρες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, τον ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές τάσεις στο εσωτερικό της Αιγύπτου, που θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις του Μουμπάρακ δεν είναι ικανοποιητικές και ότι χρειάζονταν πολλά περισσότερα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]