Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γενεύη: Προσδοκίες μηδέν

Πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη νέα συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον κατοχικό Έρογλου υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι προσδοκίες είναι χαμηλές και ελάχιστες. Παρά τις οδηγίες του Μπαν Κι Μουν στους δύο συνομιλητές να καταθέσουν πρόοδο στις συνομιλίες, από τη μια η ασθένεια Έρογλου και από την άλλη οι συνομοσπονδιακές θέσεις των Τούρκων γι’ άλλη μια φορά εξουδετέρωσαν κάθε ελπίδα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Τουρκία, διά του υποτελούς ηγέτη, φρόντισε να ωθήσει τα πράγματα σε νέο, ουσιαστικά, αδιέξοδο. Εκτός και αν την υστάτη, η τουρκική πλευρά αλλάξει τακτική, πράγμα απίθανο, αν ληφθεί υπόψη η μεθόδευση της αδιέξοδης πορείας του διαλόγου.

Οι δύο πλευρές ήρθαν στην ελβετική πόλη, η κάθε μια με τη δική της ατζέντα.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, διερμηνεύοντας τη θέση της ελληνικής πλευράς, θα επιμείνει στην κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σε όσα συμφωνήθηκαν με το ΓΓ του διεθνούς οργανισμού και υποστηρίζονται από το διεθνή παράγοντα.

Από την άλλη, η τουρκική πλευρά επιδιώκει ανατροπή της παρούσας διαδικασίας, επειδή θεωρεί ότι δεν οδηγεί σε λύση όπως την αξιώνει. Να σημειωθεί ότι όπως και πριν από ένα χρόνο ο Ταλάτ, έτσι και τώρα ο κατοχικός Έρογλου κατέθεσε συνομοσπονδιακές προτάσεις, κατά παράβαση συμφωνηθέντων.

Και πέρσι και τώρα, δυστυχώς, ο πρόεδρος Χριστόφιας αντί να απαιτήσει να αποσυρθούν ως μη κατατεθημένες, απλώς εξέφρασε τον προβληματισμό του!

Η τουρκική πλευρά επιμένει αταλάντευτα σε λύση δύο κρατών. Τώρα εισάγει και το στοιχείο της γλωσσικής διχοτόμησης και εμμένει σε ισχυρές εγγυήσεις ακόμα και μετά τη λύση και ιδιαίτερα για τα δύο μελλοντικά συνιστώντα κρατίδια.

Είναι εμφανές σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή, ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί λύση. Το Κυπριακό δεν είναι στις προτεραιότητές της. .Φροντίζει να εξαιρείται των εγκληματικών ευθυνών για την κατοχή και μεταβιβάζει το βάρος των αποφάσεων στους ώμους των δύο Κύπριων συνομιλητών.

Αλλ’ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι ο εκάστοτε Τ/κ ηγέτης είναι υποτελής στις εντολές της Άγκυρας. Δεν μπορεί να αποφασίσει στις καίριες και κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού.

Τι θα γίνει, λοιπόν, σήμερα; Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα διαπιστώσει ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να επιτελέσουν πρόοδο, ενδεχομένως να ζητήσει όπως κωδικοποιήσουν όσα πέτυχαν υπό μορφή κάποιας συμφωνίας και θα τις καλέσει να επιστρέψουν ξανά μέσα στον Μάρτιο, ίσως, για μια νέα συνάντηση.

Όμως, δεν πρέπει να λησμονείται ότι Κύπρος και Τουρκία πάνε σε εκλογές. Συνεπώς, οι επόμενοι μήνες δεν προσφέρονται για ουσιαστική πρόοδο εξαιτίας προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Τουρκία έχει και έναν επιπρόσθετο λόγο: Κανείς δεν την πιέζει, ούτε και η ελληνική πλευρά. Εκτός και αν, αίφνης, κρίνει ότι το περιβάλλον την ευνοεί και αντιδράσει ανάλογα.


Προς νέα διχοτόμηση... ο Έρογλου

Πραγματοποιείται στη Γενεύη η δεύτερη κοινή συνάντηση των Μπαν Κι Μουν, Χριστόφια και Ερογλου, αλλά οι προσδοκίες για ένα θετικό αποτέλεσμα είναι ελάχιστες, γι’ αυτό και προαναγγέλλεται νέα συνάντηση στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Ερογλου θα ζητήσει στη Γενεύη όχι μόνο χωριστή κυριαρχία αλλά και «γλωσσική διχοτόμηση».

Με βάση την πρόταση, «δεν θα μπορούν να εγκαθίστανται στην τουρκική πλευρά όσοι δεν γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα και στην ελληνική όσοι δεν γνωρίζουν την ελληνική».

Θα εξαιρούνται όμως όσοι είναι άνω των 65 ετών, καθώς επίσης και η Λευκωσία, όπου εκεί «το καθεστώς θα είναι όμοιο με αυτό των Βρυξελλών και θα υπάρχουν δύο επίσημες γλώσσες, η τουρκική και η ελληνική».

Με τέτοια μυαλά, όχι δύο, αλλά εκατόν δύο συναντήσεις να γίνουν στη Γενεύη, το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]