Τα... προκαταρκτικά προ της επιμήκυνσης
Tριπλό βέτο εισέπραξε η χώρα μας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα στις προσπάθειες να αποσπάσει ομοφωνία από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να ανακοινώσει αμέσως – και με πανηγυρικό τρόπο – την απόφαση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου έως και 11 χρόνια.
Μόνο που ακόμη μια φορά η κυβέρνηση πιάστηκε αδιάβαστη, καθώς ούτε η παρουσία του πρωθυπουργού στη βελγική πρωτεύουσα ούτε η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν βοήθησε το κλίμα.
Το Μαξίμου βασίστηκε στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι 16 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από μία εβδομάδα, ότι θα εξετάσουν την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου ώστε να ευθυγραμμιστεί με αυτό της Ιρλανδίας. Την προεξόφλησε αγνοώντας τα ψιλά γράμματα, που δεν ήταν άλλα από τη λέξη «εξετάσουν». Και ήρθε η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, όπου, με το «καλημέρα», η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία έθεσαν βέτο στις ελληνικές επιδιώξεις «μέχρι να δουν αποτελέσματα».
Το κλίμα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήταν αρνητικό καθώς οι ομόλογοί του άρχισαν να δείχνουν σημάδια «εξάντλησης της ανοχής τους», όπως μας είπε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος. Και αυτό διότι πλέον η Ελλάδα, παρ’ ότι έλαβε την περισσότερη στήριξη τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δείχνει βραδεία αντανακλαστικά ανταπόκρισης σε σχέση με τις άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που βρίσκονται παρομοίως σε δεινή θέση.
Ο υπουργός Οικονομικών «τα άκουσε» για την έλλειψη πραγματικής πολιτικής βούλησης και ενός συγκεκριμένου οικονομικού σχεδίου εξόδου από την κρίση. Παρ’ ότι το Γιούρογκρουπ έχει ζητήσει από τον Οκτώβριο από τον Παπακωνσταντίνου να τους παρουσιάσει δέσμη αναπτυξιακών μέτρων, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα να οξύνονται τα πνεύματα.
Μάλιστα η Γερμανία έχει αναρωτηθεί και επισήμως «πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, αφού το εύκολο κομμάτι, δηλαδή οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι αυτό που πέρασε. Και μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση έχει τα δύσκολα, που μπορεί να φέρουν και την κοινωνική αναταραχή».
Στην Ευρώπη όλο και πληθαίνουν οι αξιωματούχοι που θεωρούν ότι «η κυβέρνηση έχει χειριστεί τις αλλαγές με λανθασμένη επικοινωνιακή πολιτική». Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν, έπρεπε εξ αρχής να μιλήσει ανοιχτά στους πολίτες και να τους περιγράψει την κατάσταση ακριβώς ως έχει. Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση έχει μπει σε ένα τούνελ αυτοδιάψευσης και η πολιτική της υπόσταση σώζεται μόνο λόγω των διασπάσεων που παρατηρούνται στη Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της Αριστεράς.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...