Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το δίδυμο που άλλαξε το μέλλον


Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ είναι ο πλέον γνωστός στην Ελλάδα Τούρκος δημοσιογράφος. Για να μην φτάσουμε στην υπερβολή πως είναι… ο μόνος Τούρκος λειτουργός του Τύπου, το όνομα του οποίου «κάτι λέει», στην κοινή γνώμη της χώρας μας.
Ο κ. Μπιράντ είναι πράγματι ένας προικισμένος δημοσιογράφος, που στήριξε όσο κανείς στο παρελθόν την προσέγγιση των δυο χωρών. Υπήρξε κήρυκας της ελληνοτουρκικής φιλίας, σε χρόνια όπου θα μπορούσε να πληρώσει βαρύ τίμημα για τις θέσεις του, ακόμη και με… μόνιμη σιωπή. Σήμερα ωστόσο, θα μπορούσε να αισθάνεται δικαιωμένος. Και μάλλον είναι…
Με πρόσφατη ανάλυσή του, ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στέκεται σε δυο πρόσωπα, που κατά τη γνώμη του «αλλάζουν το μέλλον», επηρεάζοντας καταλυτικά την αλλαγή συσχετισμών σε μια κρίσιμη πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων: Το πώς βλέπουν οι γείτονες το Φανάρι της Ορθοδοξίας.
Το «δίδυμο» στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μπιράντ, είναι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο ηγέτης των Ορθοδόξων, Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Επειδή, με τη ρεαλιστική προσέγγιση του παρόντος, άνοιξαν το δρόμο για το μέλλον. Επαναπροσδιορίζοντας το πώς βλέπει η τουρκική κοινή γνώμη το Φανάρι, εκεί όπου μέχρι πριν από μερικά χρόνια ακούγονταν τα… ουρλιαχτά των «Γκρίζων Λύκων», που δεν θα έλεγε κανείς ότι ηχούσαν… παράφωνα στα αυτιά του στρατιωτικού κατεστημένου. Εκείνων δηλαδή των βαθμοφόρων, που πίστευαν ότι είναι προστάτες του κεμαλισμού, και σήμερα, πολλοί εξ αυτών, βρίσκονται έγκλειστοι στη φυλακή, για τη συνωμοσία της Εργκενεκόν.
Αν προσεγγίσουμε ως ορθή τη δομική ανάλυση του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, θα πρέπει να εστιάσουμε στα ηγετικά προσόντα του Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνος, ένας Ισλαμιστής, έγινε ο πρώτος που δεν θεώρησε απειλή τους Ορθόδοξους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι πρόκειται για τον πολιτικό που έγινε ηγέτης, στέλνοντας… σπίτι του, το ΔΝΤ. Που και τότε… μοίραζε γιατροσόφια.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]