Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ιστορία των «διλημμάτων»…


Τα εκβιαστικά διλήμματα είναι μια συνήθης πρακτική των πολιτικών που είναι σε δύσκολη θέση. Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, επιδιώκουν να πείσουν την κοινωνία ότι δεν υπάρχει μέση οδός, να συσπειρώσουν το κόμμα τους, να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο και να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Επιμένει στο δίλημμα για εκλογές ο πρωθυπουργός;
Δεν πιάνουν πάντα. Εξαρτάται από την πειστικότητα του διλήμματος, τη συγκυρία και τη διαθεσιμότητα του εκλογικού ακροατηρίου. Οσοι στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση θεωρούν ορθή την απόφαση του πρωθυπουργού επικαλούνται την αποτελεσματικότητα που είχαν τα διλήμματα που έβαλαν ο Α. Παπανδρέου το 1990 και ο Κ. Σημίτης το 1996.
Ο πρώτος, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο «Πεντελικόν», βρέθηκε απέναντι σε πολλά «βαριά» ονόματα της παράταξης (Κ. Σημίτης, Κ. Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Π. Αυγερινός και στην πρώτη φάση Γ. Γεννηματάς) που δεν ήθελαν να ψηφίσουν τον Α. Τσοχατζόπουλο για γραμματέα. Κατάφερε να τους «πείσει» εκτοξεύοντας την απειλή: «Ή τον Ακη γραμματέα ή διαλύω το ΠΑΣΟΚ και φτιάχνω άλλο κόμμα» (η φράση τού αποδόθηκε). Ποτέ δεν θα μάθουμε αν ο Α. Παπανδρέου θα προχωρούσε στη ρήξη, αποσύροντας από την κυκλοφορία το δημιούργημά του.
Οι αντίπαλοί του δεν τόλμησαν να συγκρουστούν με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, στον οποίον άλλωστε όφειλαν την καριέρα τους.
Ο Κ. Σημίτης στο συνέδριο του 1996 αντιμετώπισε ένα ισχυρό εσωκομματικό ρεύμα, το οποίο οργανώθηκε γύρω από τη θέση «άλλος πρόεδρος, άλλος πρωθυπουργός». Απάντησε με το δίλημμα «και πρόεδρος, αλλιώς παραιτούμαι από πρωθυπουργός», και κέρδισε την εσωκομματική μάχη. Πριν από μερικούς μήνες είχε εκλεγεί πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική ομάδα και πήγε στην αναμέτρηση με τον αέρα του νικητή. «Γιατί, λοιπόν», λένε οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, «να μην τριτώσει το καλό;».
Η διαφορά όμως είναι ότι ο Α. Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης «εξεβίασαν» το κόμμα τους από θέση ισχύος, έχοντας την κοινωνία με το μέρος τους. Το ζητούμενο σήμερα είναι αν η κοινωνία θα «υποκύψει» στο δίλημμα του Γ. Παπανδρέου. …

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]