Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μποϊκοτάζ Τούρκων στρατηγών σε προεδρική δεξίωση για την επέτειο της τουρκικής δημοκρατίας


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο του Σαββάτου, Τούρκoι στρατηγοί έκαναν μποϊκοτάζ σε μια επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, επειδή η σύζυγός του Τούρκου προέδρου φορούσε ισλαμική μαντίλα.
Η ηγεσία του τουρκικού στρατού έλαμψε με την απουσία της, αργά το βράδυ της Παρασκευής, σε μια δεξίωση που οργανώθηκε από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ για τον γιορτασμό της 87ης επετείου από τη δημιουργία του σύγχρονου, κοσμικού κράτους της Τουρκίας το 1923.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο στρατός οργάνωσε μια ξεχωριστή δεξίωση την ίδια ακριβώς ώρα, προκειμένου να έχουν οι στρατηγοί δικαιολογία να μην αποδεχθούν την πρόσκληση του προέδρου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή το προσκείμενο στους στρατηγούς Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), επίσης αρνήθηκε την πρόσκληση του Γκιούλ να παραστεί στη δεξίωση.
Η "πρώτη κυρία" της Τουρκίας φοράει ισλαμική μαντίλα, η οποία καλύπτει το κεφάλι και το λαιμό, από τα εφηβικά της χρόνια. Η καφετιά περιβολή της στη δεξίωση, καθώς χαιρετούσε διάφορους προσκεκλημένους, δεν προξένησε καμιά εντύπωση σε όσους ξένους έχουν συνηθίσει να την βλέπουν σε δημόσιους χώρους. Αλλά για όσους βρίσκονται στα δύο άκρα της φιλοσοφικής αντίληψης περί κοσμικού ή μη κράτους, η θέα μιας ισλαμικής μαντίλας στο μέγαρο όπου ζούσε κάποτε ο Ατατούρκ, και το οποίο θεωρείται σύμβολο του μακρινού παρελθόντος στο οποίο έθεσε κάποτε τέλος το σύνταγμα της Τουρκίας, ήταν ένα ιδιαίτερα σημάδι της αλλαγής που συντελείται στη χώρα.
Οι στρατηγοί, οι οποίοι θεωρούν εαυτούς "θεματοφύλακες της Τουρκικής Δημοκρατίας", βλέπουν την ισλαμική μαντίλα ως απειλή για τις κοσμικές παραδόσεις του κράτους και είναι κατά της οποιασδήποτε χαλάρωσης της απαγόρευσής της σε σχολεία και κυβερνητικά κτήρια.
Η Χαϊρουνίσα Γκιούλ και η Εμινέ Ερντογάν, καθώς και αρκετές άλλες σύζυγοι ηγετών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), όλοι φορούν μαντίλες δεμένες σφιχτά πάνω από άλλες, άσπρου χρώματος, που αποκρύπτουν εντελώς το λαιμό και τα μαλλιά τους.
Το μποϊκοτάζ επικρίθηκε από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η σύζυγος φοράει επίσης τη μαντίλα. Ο Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της τωρινής συντηρητικής κυβέρνησης από το 2002 και είναι υπέρ της επιστροφής της Τουρκίας στις ρίζες της, έριξε αιχμές κατά των στρατηγών, λέγοντας ότι "οι ένοπλες δυνάμεις θα έπρεπε να ήταν παρούσες" στο προεδρικό μέγαρο.
Στο παρελθόν, οι στρατηγοί είχαν παραστεί στη δεξίωση για τον εορτασμό της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά φέτος ο πρόεδρος επεξέτεινε την πρόσκληση στις συζύγους των προσκεκλημένων, πράγμα που σήμαινε ότι όσες από αυτές φορούν μαντίλα θα ήταν παρούσες.
Ο Γκιούλ, πρώην ανώτατο στέλεχος του ΑΚΡ, ασκεί πιέσεις για την άρση της απαγόρευσης της μαντίλας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2007 και έχει γίνει επανειλημμένα στόχος κριτικής των στρατηγών, οι οποίοι είχαν απειλήσει με πραξικόπημα σε περίπτωση που εκλεγόταν.
Η απαγόρευση της μαντίλας στα πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες έχει αρθεί πρόσφατα από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (YÖK), το οποίο κάποτε υπήρξε προπύργιο του κοσμικού κράτους, αλλά τώρα έχει επικεφαλής ένα υποστηρικτή του Ερντογάν.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]