Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ΟΑΕΔ μειώνει τον μισθό για τους νέους

  • Επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη σε ιδιωτικές επιχειρήσεις νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών με συμβάσεις «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» και αμοιβή στο 80% του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ
Με το 80% του κατώτατου μισθού, δηλ. 591,65 ευρώ αντί των 739,69 ευρώ, θα αμείβονται οι νέοι ηλικίας 16- 24 ετών που θα προσληφθούν σε επιχορηγούμενες από τον ΟΑΕΔ θέσεις του ιδιωτικού τομέα με συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Αυτό προβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που «άνοιξε» για τις επιχειρήσεις (μπορούν να υποβάλουν, ήδη, ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους) και το οποίο προβλέπεται να επιχορηγήσει συνολικά 10.000 θέσεις για άνεργους νέους.
Το πρόγραμμα -που «σπάει» τον κατώτατο μισθό τουλάχιστον για 6 έως 12μήνες- διαφοροποιείται έναντι των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Stage) που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αφού θα εφαρμοστεί μόνο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα παρέχει ασφάλιση και θα αφορά νέους ηλικίας μέχρι 24 ετών, οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει, έως τώρα, περισσότερες από 150 ημέρες εργασίας και ασφάλισης. Παράλληλα, δίνει κίνητρο μετατροπής της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε κανονική σύμβαση μετά τη λήξη του 12μήνου με επιχορήγηση του 70% των ασφαλιστικών εισφορών τόσο του εργοδότη όσο και του νέου εργαζόμενου.

Η επιχορήγηση
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εργοδότες μπορούν να συνάπτουν με ανέργους ηλικίας 16 έως 24 ετών συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, οι οποίες δεν μπορεί να είναι διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών και μεγαλύτερης των 12 μηνών στη διάρκεια των οποίων καταβάλλουν μισθό ίσο με το 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ (591,65 ευρώ και 26,4 ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα).
Στο πρώτο στάδιο (έως 12 μήνες) ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί το 100% των εισφορών επί των ακαθαρίστων αποδοχών του 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή επί των ακαθαρίστων μηνιαίων αποδοχών του 80% του κατώτατου ημερομισθίου, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ. Το ποσό της επιχορήγησης αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη.
Στο δεύτερο στάδιο (για άλλους 12 μήνες με κανονική, πλέον, σύμβαση εργασίας για τον νέο) ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί το 70% των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων με βάση υπολογισμού ακαθάριστες αποδοχές που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ.

Δεσμεύσεις
Οι εργοδότες υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και να διατηρήσουν, χωρίς επιχορήγηση, τους νέους για επιπλέον 6 μήνες (12 + 6). Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της και δεν το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, το πρόγραμμα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό. Σε περίπτωση αδυναμίας αντικατάστασης του προσωπικού σε επιχορηγούμενη θέση λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από τον ΟΑΕΔ) διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη.

Προϋποθέσεις
Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν προχωρήσει, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας, εκτός αν οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αποδεικνύεται με δικαιολογητικά (διαφορετικά θα πρέπει να έχει γίνει αντικατάσταση πριν από την υποβολή της αίτησης), να μην είναι προβληματικές και να μην εμπίπτουν στις επιχειρήσεις εκείνες που γενικά εξαιρούνται από τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ.

Εξαιρούνται
Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να υπαχθούν οι παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:
  • Ολες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του Ν.2190/94 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του Ν. 3812 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).
  • Τα νυχτερινά κέντρα και οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης για μισθωτούς τους που παρέχουν εργασία σε άλλον εργοδότη (έμμεσος εργοδότης).
  • Οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν τους ανέργους τις βραδινές ώρες πέραν της 22ας ώρας.
  • Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.
  • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας (από την πρωτογενή αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια έως και την τελική διάθεση και εμπορία των προϊόντων της στην αγορά, π.χ. ιχθυοπωλεία), στον τομέα του άνθρακα (π.χ. εταιρείες εξόρυξης, ορυχεία κ.λπ.) , στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων.
  • Ατομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α' βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον επιχειρηματία.
  • Οι Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., και Ε.Π.Ε. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις Ο.Ε. και Ε.Ε., για τα μέλη του Δ.Σ. στις Α.Ε., για τους εταίρους στις Ε.Π.Ε., καθώς και οι σύζυγοι και οι συγγενείς α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτών.
  • Οι συνεταιρισμοί για τα μέλη τους.
  • Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.

Τριετής επιδότηση εισφορών για ΑΜΕΑ
Με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) θα επιχορηγήσει για 3 χρόνια ο ΟΑΕΔ την πρόσληψη και απασχόληση για 4 χρόνια (36 μήνες με επιδότηση + 12 μήνες χωρίς επιδότηση) 2.300 ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και σε επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σχετική απόφαση υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης προβλέποντας και τη διάθεση από τον ΟΑΕΔ ποσού μέχρι 2.500 ευρώ για την εργονομική διευθέτηση του χώρου εργασίας στις επιχειρήσεις για 50 άτομα

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αυτά είναι τα θεμέλια για το μέλλον που χτίζουν για τους νέους. Ένα χαρτζιλίκι που δεν φτάνει ούτε για φαγητό. Κατά τα άλλα, αργόσχολες απατηλές επιτροπές που αμείβονται αδρά για να σκαρφίζονται πώς θα μας διαστρεβλώσουν την γνώση στο σχολείο, ψηφιακές μαθητικές αίθουσες του τίποτα και πράσινες τουρμπίνες.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]