Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"License to... kill" στο ΣΔΟΕ


Στην εκπόνηση νομοσχεδίου που ουσιαστικά θα εκχωρεί υπερεξουσίες στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προχωρούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Η προσπάθεια που γίνεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων, με κορυφαίο βέβαια στόχο την εισροή εσόδων, οδηγεί την κυβέρνηση σε σειρά μέτρων πέραν της χρονοβόρου ποινικής διαδικασίας ώστε να επιστραφούν στα ταμεία του κράτους χρήματα που αποκτήθηκαν παράνομα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και πρόσφατη απόφαση, που ελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες σε ανώτερο επίπεδο, η οποία θα δίνει το δικαίωμα στο ΣΔΟΕ να προχωρεί στην προσωρινή δέσμευση περιουσιακών στοιχείων προσώπων για τα οποία υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις διάπραξης οικονομικού αδικήματος. Το μέτρο αυτό αποτελεί ουσιαστικά διοικητική κύρωση και είναι για πρώτη φορά ανεξάρτητη από την ποινική διαδικασία, καθώς μέχρι τώρα η δέσμευση περιουσιακού στοιχείου ήταν αρμοδιότητα δικαστικού λειτουργού (εισαγγελέα ή ανακριτή) με τη σύμφωνη γνώμη δικαστικού συμβουλίου. Όμως ο χρόνος για να φτάσει μια υπόθεση σε εισαγγελέα ή ανακριτή είναι μεγάλος και πολλές φορές τα ίχνη ενός εγκλήματος έχουν ήδη χαθεί.

Έξι μήνες περιθώριο
Το μέτρο αυτό προβλέπεται ήδη σε απόφαση - πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (του 2005) που δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη για τα φορολογικά αδικήματα να χρησιμοποιούν άλλες διαδικασίες -πλην των ποινικών- ώστε να χάσει ο κατηγορούμενος τα κέρδη των παράνομων ενεργειών του. Με το νομοσχέδιο δηλαδή:
  • -Θα μπορεί το ΣΔΟΕ να κατάσχει προσωρινά, περιουσιακά στοιχεία όπως χρηματικά κεφάλαια, μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, επενδυτικά προϊόντα, που θεωρείται ότι μπορεί να σχετίζονται με αδικήματα οικονομικής φύσεως και δη φορολογικές παραβάσεις. Δηλαδή: Μεγάλη απόκλιση φορολογικής δήλωσης και κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων που ανευρέθηκαν, εισοδήματα αναντίστοιχα με την πολυτελή διαβίωση κλπ.
  • -Η ενέργεια αυτή θα γίνεται πριν ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία και θα δίνεται η δυνατότητα στο ελεγχόμενο πρόσωπο εντός 6 μηνών να αποδείξει τους νόμιμους τρόπους απόκτησης όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Αντιδράσεις
Η νέα αυτή πρωτοβουλία προκαλεί αντιδράσεις από νομικούς, αφού έρχεται να προστεθεί στη διαδικασία των δικών-εξπρές για τις οφειλές στο δημόσιο, όπου δικηγόροι αλλά και πολίτες εξανίστανται γιατί ουσιαστικά τους αφαιρείται το δικαίωμα άσκησης έφεσης σε καταδικαστική απόφαση. Εν προκειμένω η ένσταση αφορά τη διόγκωση ενός οργανισμού, που όμως μπορεί να εσωκλείει και αύξηση πίεσης για διαφθορά και συγκέντρωσης υπερβολικής δύναμης σε λίγα πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να «εξαφανίσουν από προσώπου γης» οποιονδήποτε ελεγχόμενο.

Ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες;
Αναρωτιέμαι αν στο ίδιο νομοσχέδιο θα ορίζει εσωτερικό έλεγχο για τους αφορισμούς του ΣΔΟΕ, και εξοντωτικές ποινές σε περίπτωση που είναι επίορκοι. Ή πάλι πλημμέλημα θα το αφήσουν;
Μέχρι σήμερα η κατάσταση είχε ως εξής:
1) Μπαίνει το ΣΔΟΕ στο γραφείο
2) Ζητάνε βιβλία και πριν φύγουν λένε πως το πρόστιμο θα είναι Χ
3) Παίρνουν στη τσέπση ένα 5% του Χ
4) Ρίχνουν το πρόστιμο σε Χ/2
5)Το κράτος εισπράτει τα Χ/10 μετά από τη περαίωση
Αν παραληφθεί το 3ο βήμα τότε το πρόστιμο γίνεται 2*Χ
Από εδώ και πέρα:
1)Μπαίνει το ΣΔΟΕ στο γραφείο
2)Ζητάνε βιβλία και πριν φύγουν λένε πως το πρόστιμο θα είναι Χ
3)Παίρνουν στη τσέπση ένα 10% του Χ
4)Ρίχνουν το πρόστιμο σε Χ/2
5)Το κράτος εισπράτει τα Χ/10 μετά από τη περαίωση
Αν παραληφθεί το 3ο βήμα το πρόστιμο γίνεται 2*Χ και την επόμενη φορά δε θα μπούν στο γραφείο σου. Θα μπεις εσύ στο δικό σου γραφείο που θα έχει κατασχεθεί ώστε να υλοποιήσεις το 3ο βήμα που κακώς παραλήφθηκε τη προηγούμενη φορά.
Με απλά μαθηματικά έχουμε ως συμπερασμά πως με το συγκεκριμένο νόμο το μόνο που αλλάζει είναι η ποσόστωση της μίζας. Έτσι λοιπόν ενισύχεται η εγχώρια αγορά (η γυναίκα του ΣΔΟΕτζή σίγουρα θα έχει αδυναμία στα laboutin) και αποσβαίνεται γρηγορότερα η επένδυση που έκανε ένας ΣΔΟΕτζής για να αγοράσει τη θέση που βρίσκεται.
Welcome to Greek tax collection agency and have a nice day.

Ο παραλογισμός του εγχειρήματος
Δυστυχώς, ελάχιστοι, αντιλαμβάνονται τον τραγικό παραλογισμό τέτοιων νομοθετικών μεθοδεύσεων. Γνωρίζαμε ότι για να φύγει η προηγούμενη κυβέρνηση και να ελπίσουμε σε κάποια βελτίωση θα έπρεπε να ανεχτούμε νέους ερασιτεχνισμούς αλλά εδώ πρόκειται για επικίνδυνους ερασιτέχνες.
Οι ρυθμίσεις θυμίζουν απολυταρχικά καθεστώτα. Όσοι νομίζουν ότι οι αρχές με τέτοιες απόλυτες εξουσίες θα κτυπούν μόνο φοροφυγάδες θα ξυπνήσουν μια μέρα δυσάρεστα.
Ο φθόνος των Ελλήνων για όσους δεν έχουν πόρους και η απόγνωση των πολιτικών έχει θεοποιήσει εκείνους που ήταν βουτηγμένοι στη διαφθορά δηλαδή εκείνους που ανήκουν στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Όσοι δεν έχουν αποταμιεύσεις και θεωρούν ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα σκάβουν το λάκκο τους. Σε λίγο θα ψάχνουν με το φαναράκι να βρουν δουλειά. Ελάχιστοι θα είναι οι επιχειρηματίες που θα επιμένουν να κάνουν δουλειές και να κρατούν τα χρήματά τους στην Ελλάδα μέσα σε τέτοιο καθεστώς τρομοκρατίας.
Ο Σουμάχερ όταν τον ρώτησαν γιατί είχε μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από τη Γερμανία στην Ελβετία είχε πει ότι στη Γερμανία έπρεπε να πληρώνω στρατιές δικηγόρων για να αποδεικνύω ότι δεν είμαι φοροφυγάς και να μην μπω φυλακή. Αυτά στην Γερμανία όπου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει δέκα φορές ψηλότερο επίπεδο και μηδαμινή διαφθορά. Το ίδιο και η δικαστική εξουσία.
Στην Ελλάδα ο πολίτης σύντομα θα βρίσκεται στο έλεος πολιτικών, φοροεισπρακτόρων και δικαστών άσχετων με οικονομικά. Στο έλεος ομάδων στις οποίες ήκμαζε η διαφθορά.
Δεν τολμούν να ανοίξουν λογαριασμούς πολιτικών και τρομοκρατούν τους πολίτες.
Τα μηνύματα από συζητήσεις με δεκάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες είναι σαφή. Έχουν αντιληφθεί ότι οι κυβερνώντες, στον πανικό τους να μαζέψουν έσοδα, έχουν βάλει στο στόχαστρο το εύκολο μέλι. Τις καταθέσεις στις τράπεζες και την περιουσία οποιασδήποτε μορφής.
Έχουν αντιληφθεί την ευκολία με την οποία, σε συνεργασία με την απαράδεκτα επιπόλαιη, χωρίς επαρκή στοιχεία, δικαστική συνδρομή, ανοίγουν λογαριασμούς και δεσμεύουν περιουσίες που αποκτήθηκαν με μόχθο, στηριζόμενοι σε κινήσεις στα εξτρέ των τραπεζών που ένας πρωτοετής φοιτητής θα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει ότι δεν αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής.
Διαλαλούν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης δεσμεύσεις λογαριασμών και εξωφρενικές νομοθετικές παρεμβάσεις με τις οποίες δεν θα χρειάζεται καν να αποδείξει ότι οι αποταμιεύσεις αποτελούν φοροδιαφυγή.
Πολλοί επιχειρηματίες τρομοκρατημένοι με τέτοιες μεθοδεύσεις απομακρύνουν καταθέσεις.
Η μείωση καταθέσεων από την αρχή του έτους που πλησιάζει το 10 % μπορεί και να είχε δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο κατάρρευσης τραπεζών αν δεν υπήρχε η προστασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που μέχρι τώρα έχει σώσει την κατάσταση.
Υπέρτατος άρχων έχει ορισθεί ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ που προφανώς επελέγη επειδή συνδυάζει τις δύο αποδεδειγμένα άφθαρτες ιδιότητες : του εφοριακού και του επίδοξου πολιτικού.
Μπορεί σαν απόλυτος άρχοντας να ανοίγει και να δεσμεύει λογαριασμούς.
Θεωρώ ότι αν είχαμε στη διάθεσή μας τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και την εξέλιξη της περιουσίας του κ. Καπελέρη, του κ. Παπακωνσταντίνου και πλειάδας πολιτικών θα μπορούσαμε -αν είχαμε την εξουσία που εκείνοι αυθαίρετα θεωρούν ότι πρέπει να έχουν- να τους κλείσουμε φυλακή.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]