Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ΔΝΤ φοβάται κοινωνικές εξεγέρσεις στην Ελλάδα


Όσοι θεωρούν πως τα χειρότερα της οικονομικής ύφεσης έχουν περάσει, πλανώνται. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss Kahn: «Δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς». Περίπου 30 εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άνεργα από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα ¾ των οποίων, σε οικονομικά αναπτυγμένα κράτη. Και όπως λέει ο Strauss Kahn, αυτή η «ερημιά της ανεργίας», που υπολογίζεται σε 210 εκατομμύρια άνεργους παγκοσμίως, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για ενδεχόμενες κοινωνικές εξεγέρσεις τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.
«Η ύφεση έχει αφήσει ανοιχτές πληγές, και η συνεχιζόμενη ανεργία αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα των δημοκρατιών…», λέει. Για παράδειγμα, στην Ισπανία η ανεργία έφτασε στο 20%. Η δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις πριν από το 2011. «Αν τα δημοσιονομικά κίνητρα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποφυγή μόνιμης ανεργίας, τότε ίσως είναι αποδοτικά». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, τα θύματα της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα αυτά που είναι μεταξύ 20-30 χρόνων, συνήθως υφίστανται μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται τους δημόσιους θεσμούς εφ`όρου ζωής.
Από τη πλευρά του, ο Alan Greenspan καταθέτοντας σε επιτροπή του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε πως οι κρατικές δαπάνες – κίνητρα δεν τονώνουν την οικονομία όσο περιμέναμε. Θα πρέπει λοιπόν, να αφεθούν ελεύθερες οι αγορές και οι επιχειρήσεις ώστε από μόνες τους να χειριστούν την ανάκαμψη της οικονομίας. «Θα πετύχουμε πιο πολλά αν κάνουμε πιο λίγα… πρέπει να επιτρέψουμε στις δυνάμεις της αγοράς να λειτουργήσουν…», είπε. Και συνέχισε: «Δεν λέω πως τα κίνητρα δεν αποδίδουν, λέω όμως πως αποδίδουν πολύ λιγότερο από ότι περιμέναμε… ».
Και έκλεισε λέγοντας πως είναι υπέρ της αύξησης των φόρων, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών.
S.A. (Wall Street Journal, Bloomberg, Daily Telegraph)


Την βλάβη την υφίσταται το ίδιο το σύστημα όταν οι πολίτες δεν το εμπιστεύονται.
Οι φόροι φέρνουν άνοδο των τιμών και απολύσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι “λογιστικοί λαβύρινθοι” που ο πολίτης δεν αντιλαμβάνεται και τον φοβίζουν, δίνοντας έτσι στο σύστημα την ευχέρεια να δημιουργεί ενοχικά σύνδρομα και αναβλητικές τάσεις.
Το θέμα είναι αν και κάτα πόσο όλο αυτό προκαλείται εσκεμμένα, ώστε να οδηγηθεί ο πληθυσμός σε διαμαρτυρίες και αναταραχές, προκειμένου να βρουν προφάσεις για περισσότερο έλεγχο της κοινωνίας.
Ανεξάρτητα από όλα αυτά, εμείς τουλάχιστον δεν φαίνεται να αποφεύγουμε τη «δύση του ήλιου», η οποία θα μας «βυθίσει» μεταφορικά σε μία διαρκή «Νύχτα των Κρυστάλλων». Θεωρούμε με σχετική βεβαιότητα λοιπόν ότι, η Ελλάδα θα βιώσει σύντομα ανάλογες «κρυστάλλινες νύχτες» – κοινωνικές αναταραχές δηλαδή διευρυμένης έκτασης (όσο περισσότερο αργούν, τόσο εκρηκτικότερες θα είναι, σύμφωνα με την «αρχή της συσσώρευσης»), με καταστροφικές συνέπειες, εάν δεν υπάρξουν πραγματικά μέτρα αντιμετώπισης της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης.
Πόσο μάλλον αφού οι «συνταγές» του ΔΝΤ εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε μία χώρα, η οποία δεν μπορεί να υποτιμήσει το (κοινό) νόμισμα της, ενώ δεν της επιτρέπεται η εύλογη «αναδιάρθρωση» (haircut) των εξαιρετικά δύσκολα «διαχειρίσημων» δημοσίων χρεών της. Άλλωστε, αναφέροντας στο παρελθόν τις εμπειρίες άλλων χωρών (Βραζιλία, Αργεντινή), καθώς επίσης τι ακριβώς σημαίνει μία ενδεχόμενη κρατική χρεοκοπία ή μία, «άδικη προφανώς», «εκδίωξη» της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ (θα ήταν καλύτερα να μην είχαμε «εισέλθει», αλλά είναι σχεδόν καταστροφικό να εξέλθουμε») επιθυμούσαμε να αναδείξουμε το αληθινό πρόσωπο των «εισβολέων» – επίσης, το μέγεθος της επερχόμενης «απειλής», πριν ακόμη είναι πολύ αργά για την «αντιστροφή της τάσης».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]