Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Focus: "Το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα για νέα μέτρα"

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος στις προσπάθειές της για δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρεται εισαγωγικά στο δημοσίευμα. Το ΔΝΤ τόνισε χθες ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος βρίσκονται εντός των στόχων, αλλά θα πρέπει κατά κύριο λογο να ενισχυθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να συνεχιστεί η περιστολή των δημοσίων δαπανών προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών. Πέραν αυτού, θα πρέπει να υπάρξουν και πρόσθετες αποκρατικοποιήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα εξοικονομήσει πάντως φέτος 4 δισ. Ευρώ περισσότερα απ’ ό, τι σχεδιαζόταν αρχικά.

Ενώ η περιστολή των δαπανών βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος, το σκέλος των εσόδων είναι αυτό που προκαλεί προβλήματα στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά του στο πρώτο οκτάμηνο του 2009 μόνο κατά 1 δισ. Ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρά τις δραστικές αυξήσεις στους φόρους. «Τα έσοδα μάλλον θα συνεχίσουν να εμφανίζουν μικρή μόνο αύξηση, καθώς η έντονη ύφεση θα συρρικνώσει περαιτέρω τη φορολογική βάση», αναφέρεται σε Έκθεση της Commerzbank.

Η χώρα είναι, ωστόσο, σε καλό δρόμο προς την απόκτηση ελέγχου επί των δημοσιονομικών της προβλημάτων. Ο στόχος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 8,1% του ΑΕΠ συνεχίζει να είναι εφικτός. «Σχεδόν πιο ενθαρρυντικές είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προπάντων στην αγορά εργασίας και στο Ασφαλιστικό», επισημαίνεται στην παραπάνω Έκθεση.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιδράσει στην ύφεση με φορολογικές μειώσεις με στόχο την εξυγίανση επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την κρίση. Η φορολόγηση των μη διανεμημένων κερδών θα μειωθεί ήδη από το 2011 από 24% σε 20%, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Το μέτρο αυτό σχεδιαζόταν αρχικά για το 2014: «Στηρίζουμε επιχειρήσεις, οι οποίες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, εφαρμόζοντας το μέτρο αυτό».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]