Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ΔΝΤ βλέπει, νέους φόρους και οδυνηρές περικοπές δαπανών τα επόμενα χρόνια

Αυτή είναι η νέα έκθεση-αναφορά του ΔΝΤ, μετά τις συζητήσεις της τρόικας με τις Ελληνικές αρχές που ολοκληρώθηκαν στις 10 Σεπ.2010.
Στην συνέχεια παρατίθενται στοιχεία που αναφέρονται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και σε τυχόν νέα μέτρα που θα απαιτηθούν σε περίπτωση αποτυχίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
H αξιοπιστία του προγράμματος εξαρτάται καθοριστικά από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. H κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη, αλλά είναι πιθανό να δοκιμασθεί έντονα, από μια εδραιωμένη και διάχυτη κουλτούρα της φοροδιαφυγής και της αντιπολίτευσης από το εσωτερικό της φορολογικής υπηρεσίας. Η πρόοδος δεσμεύεται να είναι σταδιακή, αλλά απαιτείται να πειστούν οι φοροδιαφεύγοντες μέσω του πιθανού φορολογικού μηχανισμού και μέσω του έργου των εισπρακτικών δυνάμεων που επιδιώκουν είσπραξη φόρου υψηλού εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Χωρίς τη βελτίωση της συμμόρφωσης με αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθούν πρόσθετες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και οδυνηρές περικοπές δαπανών κατά τα επόμενα έτη.
Οι ανησυχίες σχετικά με την ορθότητα της κατανομής του βάρους της προσαρμογής, θα μπορούσαν να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την ευρεία κοινωνική και πολιτική στήριξη, που είναι απαραίτητη για την επιτυχία του προγράμματος.
Επιφυλάξεις επίσης εκφράζει η τρόικα και για τις εξοικονομήσεις από τον Καλλικράτη...
Άλλες εικόνες: 1, 2
Πηγή

Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει κάνει μια δυνατή αρχή, και οι μέχρι τώρα επιδόσεις έχουν πετύχει τους στόχους, κυρίως ως απόρροια της πιστής εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως και σημαντικών μεταρρυθμίσεων που σε πολλές περιπτώσεις προωθήθηκαν νωρίτερα του προβλεπομένου, τονίζει η πρώτη έκθεση-αποτίμηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου που δημοσιοποιήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πέρα από την διαπίστωση ότι η υλοποίηση του μνημονίου βαίνει καλώς και έχει κάνει εντυπωσιακή αρχή, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αξιοπιστία του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την αποτελεσματικότητα πάταξης της φοροδιαφυγής. Στην αναλυτή έκθεση του για την πορεία του μνημονίου, βάση της οποίας η χώρα μας πήρε το πράσινο φως για την δεύτερη δόση, ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι η φοροδιαφυγή είναι είδος κουλτούρας στην Ελλάδα που εάν δεν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, θα φέρει «επιπρόσθετες αυξήσεις στους φόρους και επίπονες περικοπές δαπανών τα επόμενα χρόνια».

Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη των road shows του ΥΠΟΙΟ σε Φραγκφούρτη, Βρυξέλλες και Λονδίνο, αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περικόψει και άλλο τις δημόσιες δαπάνες ώστε να διατηρηθεί το μαξιλάρι των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ του πρώτου εξαμήνου.

Στις επισφάλειες για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος για φέτος συγκαταλέγονται:

  • - οι εγγυήσεις ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ
  • -οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες το δεύτερο εξάμηνο
  • - ο αυξημένος πληθωρισμός που προβλέπεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες
  • - οι υποχρεώσεις του δημοσίου σε νοσοκομεία
  • - η υστέρηση εσόδων
  • - η διατήρηση της ύφεσης σε υψηλά επίπεδα
  • - λόγω των επισφαλειών, η νέα πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος δείχνει ότι θα παραμείνει άνω του 100% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2015.
  • - το εξωτερικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αναθεωρήθηκε προς τα πάνω για το 2010, λόγω της σταδιακής μείωσης των εισαγωγών και του χαμηλότερου τζίρου από τον τουρισμό.
  • - η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

Το ΔΝΤ συστήνει την απρόσκοπτη εφαρμογή του μέτρου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και καλύτερη διαχείριση του δημοσίου τομέα και διοίκησης, παρά, όπως αναφέρει, τις εκτιμώμενες «έντονες αντιδράσεις» από τις θιγόμενες ομάδες. Συστήνει επίσης αλλαγές στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου για να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Όσο για τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2011, αναφέρει ότι πρέπει να είναι «ποιοτικά» για να διασφαλίσουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε το 2010.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν και η ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει πιεσμένη, είναι ωστόσο διαχωρίσιμη «από την στιγμή που συνεχίσει το πρόγραμμα εγγυήσεων από το κράτος και οι διευκολύνσεις από την ΕΚΤ». Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «μπορεί να συμπεριλαμβάνει και πιθανή πώληση ενός σημαντικού μέρους των κυβερνητικών συμφερόντων στις τράπεζες, με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, στις οποίες θα μπορούν να λάβουν μέρος τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι επενδυτές», αναφέρει η έκθεση.

Ολόκληρο το κείμενο (107 σελίδες) εδώ


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]