Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τραπεζική κρίση επέστρεψε και απειλεί τις ελληνικές τράπεζες

  • Οι καταθέσεις μίας ημέρας (overnight deposits) στην ΕΚΤ χτυπούν πλέον ρεκόρ καθώς η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει κάνει πια τις τράπεζες να φοβούνται να εμπιστευτούν η μία την άλλη
Συγκεκριμένα, χθες οι τράπεζες προχώρησαν σε καταθέσεις ύψους 320,4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, με τη μορφή overnight deposits και με επιτόκιο 0,25%, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν προχωρήσει σε καταθέσεις ύψους 316,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτό το ποσό, αποτελεί ρεκόρ από την ημέρα γέννησης του ευρώ και μάλιστα τις τελευταίες πέντε ημέρες οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 300 δις. ευρώ καθημερινά.
Οι τράπεζες. παρκάρουν την ρευστότητά τους στην ΕΚΤεν μέσω ανησυχιών πως το πακέτο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ, δεν θα είναι αρκετό για να σταματήσει την εξάπλωση της κρίσης και την μετάδοσή της στις τράπεζες.
Ήδη η ΕΚΤ προειδοποίησε τις τράπεζες πριν μερικές ημέρες πως θα αναγκαστούν να διαγράψουν πολύ περισσότερα δάνεια φέτος από ότι το 2009 και πως εκδόσεις ομολόγων τους θα «χτυπηθούν», καθώς οι κυβερνήσεις θα προσπαθούν όλο και ποιο έντονα να χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, προχωρώντας οι ίδιες σε μαζικές εκδόσεις ομολόγων.
«Η τραπεζική κρίση επέστεψε», τονίζει ο αναλυτής της Commerzbank, Νorbert Aul, λοιπόν. Όπως επισημαίνει, η ροή ειδήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, έχει τρομοκρατήσει τις τράπεζες και αφού κανείς δεν γνωρίζει πόσο εκτεθειμένο είναι τελικά το κάθε ένα χρηματοοικονομικό ίδρυμα, είναι πολύ πιο ασφαλές να «παρκάρει» μία τράπεζα την ρευστότητά της στην ΕΚΤ, από να την δανείσει σε κάποια άλλη τράπεζα.
Την ίδια στιγμή, το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας δείχνει να βρίσκεται μετέωρο, αφού η ανάγκη ρευστοτητάς που έχει, βρίσκεται σε πρωτόγνωρες βαθμίδες. Πληροφορίες, αναφέρουν πως δεν είναι διόλου παράξενο εάν κάποια ημέρα, εντελώς ξαφνικά, ανακοινωθεί η παντελής αδυναμία αρκετών (αν όχι όλων) των ελληνικών τραπεζών να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους εργασίες. Μάλιστα, οι γνωρίζοντες τις ενδοτραπεζικές εξελίξεις φροντίζουν ήδη την "μετακόμιση" των χρημάτων τους ή ακόμη και την συναλλαγματική τους μετατροπή...! Εδώ και μέρες, εξάλλου, μερικοί οικονομικοί αναλυτές κατέγραφαν στην αρθρογραφία τους κωδικοποιημένα τον υπαρκτό κίνδυνο, αναφερόμενοι σε φράσεις κινδύνου, όπως "πάρε τα λεφτά και τρέχα"...!!!


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]