Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκέφτονται αναβολή της νέας επιβολής αύξησης του ΦΠΑ

  • Δεν έχουν συντάξει ακόμη την σχετική εγκύκλιο, ενώ δεν έχουν αποσαφηνιστεί κρίσιμα σχετικά ζητήματα!!!
Δε μένουν παρά 16 ημέρες για την επίσημη ενεργοποίηση του μέτρου επιβολής ΦΠΑ 23% σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες και δικαστικούς επιμελητές, αλλά οι αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμη συντάξει τις σχετικές εγκυκλίους.
Εξαιτίας της κατάστασης αυτής δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η εφαρμογή του μέτρου να λάβει αναβολή. Οι αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών που θα έπρεπε να είχαν ήδη εκδώσει τις εγκυκλίους εφαρμογής του άρθρου 62 του Ν. 3842/2010, με το οποίο καταργήθηκαν οι απαλλαγές του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλώνουν πως λόγω «αυξημένου φόρτου εργασίας» δεν έχουν ακόμη συντάξει τις σχετικές οδηγίες.
Έτσι, 16 ημέρες πριν την επίσημη ενεργοποίηση του μέτρου δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, άμισθοι υποθηκοφύλακες και δικαστικοί επιμελητές παραμένουν μετέωροι μη γνωρίζοντας τις προσαρμογές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν.
Το πλέον πιθανό θεωρείται, η υπαγωγή τους στο ΦΠΑ να αναβληθεί για το Σεπτέμβριο, ώστε ενδιάμεσα να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα.
Η αναβολή αυτή θα έχει επίπτωση στον προγραμματισμό εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ανέμενε εισπράξεις περίπου 80 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ δικηγόρων, συμβολαιογράφων και άμισθων υποθηκοφυλάκων. Ειδικά δε από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ενδεικτικά, από την 1η Ιουλίου η αγορά πρώτης κατοικίας αξίας 200.000 ευρώ θα επιβάρυνε τον αγοραστή με ΦΠΑ δικηγόρου 260 ευρώ, ΦΠΑ συμβολαιογράφου 400 ευρώ και ΦΠΑ υποθηκοφύλακα 200 ευρώ, ήτοι συνολικά με 860 ευρώ.
Πάντως, η αναβολή εφαρμογής του ΦΠΑ θα ικανοποιήσει τους δικηγόρους της χώρας, οι οποίοι από τον Απρίλιο έχουν προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων για το θέμα.
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος υποστηρίζει ότι από το Κοινοτικό Δίκαιο δεν υφίσταται καμία υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Θα είναι παράνομη η αύξηση όπως παράνομη ήταν και η προηγούμενη. Όπως παράνομη είναι και η απαίτηση της ΕΡΤ να μας χαρατσώνει με κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ. Παράνομες και οι αυξήσεις της ΔΕΗ κάθε φορά που ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου.

    Αλλά τα δεχόμαστε ακόμα αντί να τους πάμε σε δίκη στο Ευρωπαικό Δικαστήριο και να βάλουμε τέλος μια και καλή σ' αυτή την εκμετάλλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]