Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Stiglitz: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή

  • «Αν οι εταίροι της Ευρωζώνης είχαν ξεκαθαρίσει γρήγορα ότι δεν θα επιτρέψουν με κανέναν τρόπο τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, τα επιτόκια δεν θα είχαν αυξηθεί τόσο πολύ»
Συνέντευξη του αμερικανού οικονομολόγου και νομπελίστα Joseph Stiglitz στον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή της Financial Times Deutschland, Thomas Fricke και τον Mathias Ohanian δημοσιεύεται στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη διάγνωση του Stiglitz, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος χρεοκοπίας, σε αντίθεση π.χ. με την Αργεντινή στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ναι μεν το ελληνικό δημόσιο χρέος, 130% του ΑΕΠ, είναι πολύ υψηλό. Αλλά σε αντίθεση με τις Η.Π.Α. δεν υπάρχει χρηματοπιστωτική "φούσκα", που να έσκασε και να πρέπει τώρα να ξεπεραστεί.
Αν η Ελλάδα έχει οικονομικά προβλήματα, τότε αυτά είναι συνέπεια της παγκόσμιας κρίσης, που πλήττει δύο σημαντικούς τομείς της χώρας: τη ναυπηγική και τον τουρισμό. Αντίθετα με μια σοβαρά απειλούμενη από χρεοκοπία χώρα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες για την Ελλάδα να βελτιωθεί η κατάσταση και στους δύο αυτούς τομείς μέσω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Stiglitz δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα με χαμηλότερα επιτόκια δεν θα είχε πρόβλημα αναχρηματοδότησης του χρέους της. Αιτία για την κλιμάκωση της κρίσης είναι κατά την άποψή του και οι κερδοσκοπικές επιθέσεις των χρηματαγορών, που τροφοδοτήθηκαν τους προηγούμενους μήνες από τις επιφυλάξεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, και κυρίως της γερμανικής κυβέρνησης, να δώσουν σαφείς υποσχέσεις στήριξης της Ελλάδας.
«Αν οι εταίροι της Ευρωζώνης είχαν ξεκαθαρίσει γρήγορα ότι δεν θα επιτρέψουν με κανέναν τρόπο τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, τα επιτόκια δεν θα είχαν αυξηθεί τόσο πολύ», δήλωσε ο Stiglitz. Συνακόλουθα, η κατάσταση δεν θα είχε οξυνθεί τόσο.
Και στο σημείο αυτό προκύπτει το ερώτημα, ποιός ευρωπαίος και γιατί "ώθησε" με την στάση του την Ελλάδα σε αυτή τη θέση; Όποιος κοιτάζει προς την Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ, δεν απέχει από τον αληθινό "ένοχο", αν σκεφτεί κανείς πως η Γερμανία κατάφερε να τετραπλασιάσει τις εξαγωγές της κατά το τελευταίο 5μηνο, υποβοηθώντας την κρίση στην Ελλάδα, που με τη σειρά της "έριχνε" το ευρώ και έκανε έτσι φτηνότερα τα γερμανικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.
Όμως, δυστυχώς, θα πρέπει να κοιτάξουμε και μέσα στην χώρα για πιθανούς "συνεργάτες" αυτής της ανοδικής πορείας των spreads και της αντιστρόφως αναλόγως πτωτική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι συζητήσεις για βαθιά λαρύγγια και βόλτες με κανώ, δίνουν και παίρνουν, ενώ "τραγικές" δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων (π.χ. πρωθυπουργός Παπανδρέου) συνεισέφεραν τα μέγιστα ώστε η χώρα να βαδίσει μία πορεία ηθικού ευτελισμού.
Ποιός θα πληρώσει το χρέος, το γνωρίζουμε όλοι... Ο λαός...
Ποιός όμως θα πληρώσει για τους λόγους που ενέτειναν την αρνητική πιστωληπτική ικανότητα της χώρας; Φυσιολογικά, θα έπρεπε να πληρώσουν οι πολιτικοί ταγοί, αλλά...
Μήπως ήρθε επιτέλους η απαξιωμένη ελληνική δικαιοσύνη να σταθεί μπροστά στις ευθύνες της και να καταγγείλει μεθόδους, τακτικές και πρακτικές που συνέθλιψαν την εθνική οικονομία, απειλούν την εθνική κυριαρχία και ενεχειρίασαν την οικονομική ανεξαρτησία βλάπτοντας το βιοτικό επίπεδο των σημερινών αλλά και των αυριανών ελλήνων πολιτών;
Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τελικά ποιος είναι ο λαός που θα πληρώσει;;
    Αυτή τι στιγμή ο απλός λαός είναι που τραβά την ανηφόρα,όπως πάντα σε ανηφόρα ήταν.
    Δυστυχώς δεν θα προκάνουμε να δούμε κορφή.
    Και λέω δυστυχώς εμείς,γιατί υπάρχει και ο άλλος (λαός) που ποτέ δε τράβηξε την ανηφόρα.
    Κάθε μήνα μπαίνει ο μισθός στην τράπεζα από τον Δημόσιο εργοδότη.
    Φθάσαμε να έχουμε σε αυτήν την χώρα 1.100.000 Δημόσιους υπαλλήλους εν ενεργεία.
    Αλήθεια πόσοι είναι οι συνταξιούχοι που επίσης μπαίνει η σύνταξη ΣΤΟ λογαριασμό τους κάθε μήνα.
    Δέν θα είναι 350.000 τουλάχιστον,και δε φθάνει λοιπόν που ποτέ δε περπατούν την ανηφόρα και την εργασιακή ανασφάλεια τις μας χρεώνουν και με ενοχές ότι μόνο αυτοί πληρώνουν φόρους.
    Πρέπει να παραδεχτώ ότι το κράτος για να λειτουργήσει πρέπει να στελεχώνεται στις διάφορες υπηρεσίες του, αλλά όχι και 1.500.000 εκατομμύριο .
    ο βλάξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]