Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και όμως , το Δ.Ν.Τ ζητά μέτρα...

  • Άλλου είδους από αυτά που ξέρουμε και όχι όπως τα γνωστά κυβερνητικά μέτρα αφαίμαξης των κατώτερων οικονομικών τάξεων
Μέχρι σήμερα οι Έλληνες δεν είχαν ΠΟΤΕ δει τιμές να μειώνονται (με εξαίρεση τα ηλεκτρονικά) αλλά είχαν συνηθίσει στις "Ετήσιες Αυξήσεις" λόγω "πληθωρισμού".
Αυτό ακριβώς το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας ζητά να αλλάξει το Δ.Ν.Τ με δήλωση του Διευθυντή του κ. Ντομινίκ Στρος Καν που θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να μειωθούν τιμές και μισθοί για να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα στην οικονομία.
Από την στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει πλέον την δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμά της ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει ξανά ανταγωνιστικότητα είναι ο αποπληθωρισμός που προτείνει το Δ.Ν.Τ.
Τι είναι ο αποπληθωρισμός : Είναι ο ορισμός που χρησιμοποιούμε όταν ο ετήσιος πληθωρισμός πέφτει κάτω από το μηδέν (γυρνά αρνητικά) σε μία χώρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αξία των χρημάτων επιτρέποντας σε κάποιον να αγοράσει περισσότερα προϊόντα με το ίδιο ποσό χρημάτων.
Η επικρατούσα άποψη στα σύγχρονα οικονομικά δεν θεωρούν θετικό τον αποπληθωρισμό , αφού κινδυνεύει η οικονομία να μπεί σε αποπληθωριστικό φαύλο κύκλο όπου οι μειώσεις τιμών σε οδηγούν σε μείωση της παραγωγής, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε χαμηλότερους μισθούς και τη ζήτηση, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις στην τιμή κ.ο.κ.
Βέβαια η Ελληνική οικονομία έχει πολλές ιδιαιτερότητες και ο αποπληθωρισμός (αν εφαρμοσθεί σωστά) θα βελτιώσει την θέση της Ελλάδας που σήμερα είναι από τους ακριβότερους προορισμούς στην Ευρώπη , που ο καφές στοιχίζει 3,5€ την στιγμή που σε άλλες χώρες (πχ Γερμανία , Ιταλία) στοιχίζει 1,5€ , που το γάλα στα Supermarkets κοστίζει ακριβότερα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και εκατοντάδες άλλα παραδείγματα.
Κλείνοντας μία πρώτη (επιφανειακή) προσέγγιση στον αποπληθωρισμό , δεν μπορούμε ούτε να τον χειροκροτήσουμε ούτε να τον θεωρήσουμε καταστροφή.
Θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή και κυρίως την ταχύτητα του αποπληθωρισμού για το αν θα μπει η χώρα στον επικίνδυνο φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού.
Οι λεπτοί χειρισμοί που θα απαιτηθούν είναι το ζητούμενο.
Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το πρόβλημα δεν είναι η μείωση των μισθών.
    Το πρόβλημα είναι πως ο μισός, ή ο ένας μισθός στους παντρεμένους, πάει στο δάνειο(στεγαστικό) της τράπεζας.
    Αν δεν βρεθεί τρόπος να μειωθούν οι δώσεις των δανείων θα έχουμε προβλήματα του τύπου άστεγες οικογένειες, οικογενειακές αυτοκτονίες ως και δολοφονίες τραπεζικών, κλητήρων κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]