Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για το ΔΝΤ

  • Εναγωνίως η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για να ομολογήσει στον ελληνικό λαό της παταγώδη αποτυχία της και την επερχόμενη λεηλασία της χώρας από τους ειδικούς του είδους, το ΔΝΤ
Των Costas Paris και Alkman Granitsas
ΑΘΗΝΑ (Dow Jones) – Η ελληνική κυβέρνηση μελετά προσεκτικά τρόπους για να παρουσιάσει στο κοινό ενδεχόμενη απόφαση να ζητήσει η χώρα οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.
Ο Έλληνας αξιωματούχος τόνισε στο Dow Jones Newswires ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασης την Τρίτη, μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου και ανώτερων αξιωματούχων του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ξεκινήσουν συζητήσεις στην Αθήνα για τις τεχνικές λεπτομέρειες ενδεχόμενου πακέτου διάσωσης ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που η χώρα έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία.
Παρά το γεγονός ότι είναι αναμενόμενη, η εμπλοκή του ΔΝΤ θα μπορούσε να επιφέρει πολιτική διαμάχη, τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
«Το ΔΝΤ θεωρείται από τους Έλληνες ένας δράκος που θα φέρει χρόνια μιζέριας. Επίσης θεωρούν το ΔΝΤ ένα μηχανισμό που προορίζεται για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου και της Λατινικής Αμερικής», σημείωσε ο αξιωματούχος. «Ο ρόλος μας είναι να τους πούμε τι είναι η οικονομική βοήθεια. Ωστόσο δεν θα είναι εύκολο».
Πρόσθεσε εξάλλου ότι μία επιλογή είναι ο Παπανδρέου να απευθυνθεί στο έθνος μέσω της τηλεόρασης, εντούτοις δεν έχει ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι γίνεται ολοένα πιο κατανοητό ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες να αντλήσει τα χρήματα που χρειάζεται από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
«Πλέον το ερώτημα δεν έχει να κάνει με το αν η Ελλάδα πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, αλλά το πότε», συμπλήρωσε. «Υπάρχουν πολιτικές σκέψεις για το χρονικό σημείο που θα ζητηθεί η βοήθεια, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το σημείο αυτό δεν είναι μακριά. Σίγουρα πριν από τη μεγάλη λήξη ομολόγων του Μαΐου, εκτός και αν συμβεί ένα θαύμα».
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιθανότητα να πρέπει να αποπληρώσει 8,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν στις 19 Μαΐου.
«Υπάρχουν φωνές που λένε κάντε το τώρα και βάλτε τέλος στη μιζέρια και άλλοι που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε πρώτα με τους αξιωματούχους στην Αθήνα σήμερα και απευθείας με το ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Το κόστος ασφάλισης του ελληνικού κρατικού χρέους έναντι αθέτησης πληρωμών κατέγραψε νέο υψηλό την Τετάρτη καθώς η Ελλάδα ξεκίνησε συνομιλίες με τους ξένους αξιωματούχους.
Τα πενταετή CDS της Ελλάδας αυξήθηκαν στις 476,2 μονάδες βάσης λίγο μετά τις 0820GMT της Τετάρτης, σύμφωνα με την CMC DataVision, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που ήταν κοντά στις 470 μονάδες βάσης και τις 464 μονάδες βάσης της Τρίτης.
Τα credit default swaps είναι παράγωγα που λειτουργούν σαν ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο αθέτησης πληρωμών για εταιρικό χρέος. Αν ο δανειζόμενος χρεοκοπήσει, ο αγοραστής της προστασίας πληρώνεται την αποζημίωση από τον πωλητή της προστασίας. Με την χθεσινή πρωινή τιμή, θα κόστιζε 476.200 δολάρια το χρόνο να αγοράσει κάποιος ασφάλιση αθέτησης πληρωμής για ελληνικά πενταετή ομόλογα ύψους 10 εκατ. δολαρίων, έναντι 464.000 την προηγούμενη ημέρα.
Ο Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε συνομιλίες με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ το πρωί της Τετάρτης, καθώς συναντήθηκε με 10 μέλη της 20μελούς αντιπροσωπείας.
Ο υπουργός δήλωσε την Τρίτη ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό στήριξης των Ε.Ε./ΔΝΤ θα λάβει τα χρήματα άμεσα.
«Αν η χώρα μας αποφασίσει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό, η έγκριση θα δοθεί πολύ γρήγορα. Και από τη στιγμή που θα υπάρξει έγκριση, υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση από τους εταίρους μας, και βραχυπρόθεσμα δάνεια, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες», τόνισε στους δημοσιογράφους.
Αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο Παπακωνσταντίνου θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να παρευρεθεί στις συναντήσεις του Σαββατοκύριακου μεταξύ ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Timothy Geithner.
Η Ελλάδα είναι επίσης προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει road show αυτό το μήνα στις ΗΠΑ ώστε να «ζυγίσει» το επενδυτικό ενδιαφέρον των Αμερικανών για ενδεχόμενη έκδοση δολαριακού ομολόγου ύψους έως και 10 δισ. δολαρίων. Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ομολογήσει ότι δεν έχουν εντοπίσει έντονο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για την έκδοση ελληνικού ομολόγου.
Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν εκλάβει τις συναντήσεις της Αθήνας ως σημάδι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στο να ζητήσει μία σειρά standby δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Το γραφείο τύπου της ελληνικής κυβέρνησης δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο για το θέμα.
Την Τρίτη, η Ελλάδα άντλησε επιτυχώς 1,95 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων, ωστόσο πρέπει ακόμη να αντλήσει 8 δισ. ευρώ για να καλύψει τη λήξη ομολόγων και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα τον επόμενο μήνα.
© Dow Jones Newswires


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]