Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνες ερωτήσεις για τα ελληνικά ομόλογα

  • Kαλέστε τις σωσίβιες λέμβους και παραδεχτείτε ότι βουλιάζετε χωρίς πακέτο διάσωσης ύψους 60 δις δολαρίων. Ή προσπαθήστε να βρείτε λεφτά από τις αγορές και κινδυνεύστε να γυρίσετε πίσω με άδεια χέρια
Ποιος θα ήθελε να βρίσκεται σήμερα στη θέση της Ελλάδας; Τα προβλήματα της χώρας είναι προφανή. Υπάρχουν όμως και κρυφές παγίδες, που ενδέχεται να πλήξουν τις αποδόσεις των επενδυτών οι οποίοι μπαίνουν στον πειρασμό να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα εξαιτίας του υψηλού πρίμιουμ που προσφέρουν σε σχέση με τα γερμανικά.
Σεβασμός στους μεγαλύτερους
Από τη στιγμή που το πρώτο ευρώ από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα φτάσει στην Ελλάδα, τα ελληνικά ομόλογα που εσείς ο επενδυτής διαθέτετε θα χάσουν αρκετές θέσεις στη σειρά δικαιωμάτων για το ποιος πληρώνεται πρώτος. Όσο πιο πολλά λεφτά δοθούν, τόσο περισσότερο καιρό θα πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.
Και η αγορά σπρώχνει την Ελλάδα στο δίχτυ ασφαλείας. Στη δημοπρασία των τριμηνιαίων εντόκων γραμματίων που εξέδωσε την περασμένη βδομάδα η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δώσει αποδόσεις 3,65%, δηλαδή διπλάσιες από ό,τι έδινε για ανάλογους τίτλους που εξέδωσε τον Ιανουάριο. Το κόστος του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει φτάσει το 8% , από 5,75% που ήταν στην αρχή του χρόνου. Συνεπώς τα δάνεια 3ετούς διάρκειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιτόκιο 5% αρχίζουν να μοιάζουν ακαταμάχητα.
Σε τεχνικούς όρους όμως, από τη στιγμή που η Ελλάδα θα προσυπογράψει το αίτημα και την αποδοχή της ευρωπαϊκής βοήθειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ θα ζητήσουν αυτό που αποκαλείται ‘προτεραιότητα’ για τα δικά τους δάνεια και εσείς δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα. Μήπως θέλετε την παρεμβολή δύο ομάδων γραφειοκρατών ανάμεσα σε σας και τα λεφτά σας όταν έρθει η ώρα της αποπληρωμής;
Η αυτοκτονία είναι ανώδυνη, μπορεί να φέρει και αλλαγές
Οι πιθανοί σωτήρες της Ελλάδας λένε ότι θα παρακολουθήσουν ακόμη στενότερα την οικονομική πορεία της χώρας ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που θα παράσχουν. Η Ευρώπη μπορεί «να συνδέσει τη χορήγηση των δανείων με την εφαρμογή των στόχων της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιεργκ Ασμούνσεν αυτή την εβδομάδα. «Τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή των ετών 2011 και 2012 πρέπει τώρα να γίνουν πιο συγκεκριμένα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέο Αλταφάτζ.
Ίσως πάλι η Ελλάδα κάποια στιγμή κουραστεί να βρίσκεται στριμωγμένη στη γωνία και δαχτυλοδεικτούμενη από τους ευρωεταίρους της. Ίσως αποφασίσει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της – που είναι ένας ευγενικός τρόπος να πει κανείς ότι ίσως η Ελλάδα ζητήσει από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να πληρωθούν λιγότερο απ’ όσο περιμένουν και τους πει ότι αυτές οι αποπληρωμές δεν θα γίνουν στην ώρα τους.
Η στάση πληρωμών δεν είναι και τόσο μεγάλη ντροπή, αν ήταν ποτέ. Η Ρωσία αρνήθηκε τις υποχρεώσεις της το 1998, όμως την περασμένη εβδομάδα πούλησε επιτυχώς ομόλογα 5ετούς και 10ετούς διάρκειας σε δολάριο με το χαμηλότερο πρίμιουμ όλων των εποχών σε σχέση με τα αμερικανικά. Ακόμα και η Αργεντινή έχει συμβόλαιο ανταλλαγής χρέους ύψους 20 δις δολάρια που μειώνει το κόστος δανεισμού της, 9 χρόνια μετά τη στάση πληρωμών του 2001 που αφορούσε 95 δις δολάρια.
Ίσως λίγα χρόνια στις ερημιές των αγορών βοηθήσουν περισσότερο την Ελλάδα, αντί να παλεύει διαρκώς να εξαγοράσει την ελευθερία της από τους άγρυπνους εκδικητές των αγορών ομολόγων κάθε φορά που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει μια έκδοση που λήγει. Με τα ‘κουρέματα’ και την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, ποιος πιστεύει σε καλές αποδόσεις του ελληνικού χρέους;
Το τείχος των 115 δις δολαρίων
Πόσα λεφτά θα χρειαστεί εν τέλει η Ελλάδα αν αναγνωρίσει την ήττα της και ζητήσει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού; Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Άξελ Βέμπερ στους Γερμανούς βουλευτές αυτή τη βδομάδα, ίσως απαιτηθούν περισσότερα των 30 δις ευρώ.
Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στους κατόχους ομολόγων της φέτος 25 δις ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το 2011 πρέπει να καταβάλει άλλα 31 δις ευρώ και το 2012 άλλα 32 δις. Αν πάρει τα προσφερόμενα δάνεια τριετούς διάρκειας του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης, όπως έχει ως τώρα σχεδιαστεί, απλά μεταθέτει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης του χρέους της ως το 2013. Ας υποθέσουμε ότι οι αγορές παρακολουθούν στενά την κατάσταση της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια. Νομίζετε ότι τα ελληνικά ομόλογα που κατέχετε σήμερα α. θα αυξήσουν την αξία τους καθώς θα αυξάνεται η σπανιότητά τους ή β. θα κατρακυλήσουν καθώς οι άλλοι επενδυτές τίτλων σταθερού εισοδήματος θα συνειδητοποιούν πόσο δύσκολη είναι η αποκοπή της Ελλάδας από την οικονομική συνδρομή του μηχανισμού διάσωσης;
Ένας δρόμος για το πουθενά
Νιώθετε ακόμη ασφαλής με τα ελληνικά σας ομόλογα, μολονότι το κόστος ασφάλισης τους έχει εκτιναχθεί σε ύψη ρεκόρ αυτή την εβδομάδα; Και τι θα γίνει αν τα πράγματα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερα εξαιτίας ορισμένων δυσάρεστων εξελίξεων στην αγορά νομισμάτων;
Η Ελλάδα έχει σχεδιάσει μια αποστολή για να προσελκύσει αμερικανούς επενδυτές, με την ελπίδα ότι θα βρει στις ΗΠΑ επαρκή ζήτηση για να καλύψει τη χρηματοδότηση του δημόσιου ελλείμματός της μέσω της έκδοσης ομολόγων σε δολάριο. Όποιος όμως αγόρασε τα ελληνικά 10ετή ομόλογα σε ευρώ της έκδοσης του περασμένου Μαρτίου, σήμερα βλέπει την αξία του ομολόγου του να έχει πέσει στο 88% της ονομαστικής του αξίας. Οι Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων μπορεί να μην επιδείξουν κανέναν ενθουσιασμό, εξαιτίας των πιθανοτήτων για ένα σενάριο συνδυασμού των ανησυχιών για μια ελληνική στάση πληρωμών και του ενδεχόμενου κατάρρευσης του ευρώ που θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερη την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Και τι θα γίνει με την αξία των ομολόγων σε ευρώ που έχετε αν ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Χρέους της Ελλάδας Πέτρος Χριστοδούλου επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη με άδεια χέρια;


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]