Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θεσμικό το πρόβλημα της χώρας

  • Η νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Λούκας Κατσέλη, για περιορισμό του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων και ολοκλήρωση της διαδικασίας σε μία «επίσκεψη», σίγουρα θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για νέες, αντίστοιχου περιεχομένου παρεμβάσεις
Βέβαια, εδώ πρόκειται για διευκόλυνση της ίδρυσης μόνο του νομικού προσώπου μιας εταιρείας, ενώ θα ακολουθήσει νέα νομοθετική ρύθμιση για διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης και λειτουργίας. Οπως και να έχει το ζήτημα, η ολοκλήρωση των διαδικασιών ίδρυσης ενός νομικού προσώπου «σε μία στάση» (one stop shop) δημιουργεί νέες ευκαιρίες.
Πιστεύουμε ότι η νέα αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης πρέπει να ανοίξει δρόμο και για ξεπέρασμα της πολλαπλασίως πιο κοστογόνου και αντιαναπτυξιακής γραφειοκρατίας, που «στοιχειώνει», στην κυριολεξία, την καθημερινότητα στην αγορά, με ελέγχους και άδειες που πρέπει να διαθέτουν οι επιχειρήσεις.
Εάν πρόκειται δε και για μεταποιητική δραστηριότητα ή ειδικές υπηρεσίες, οι αδειοδοτήσεις και οι έλεγχοι δεν έχουν αρχή και τέλος.
Για να αντιμετωπιστεί με επάρκεια το πρόβλημα, φυσικά, θα χρειαστεί σημαντικό νομοθετικό έργο, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη. Ωστόσο, προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να συμβάλουν και οι αντίστοιχοι επιχειρηματικοί φορείς. Αναμφίβολα, οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και η συνδρομή των επιχειρηματιών είναι δεδομένη.
Πολλές κυβερνήσεις, πάντως, υποσχέθηκαν κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Ο «εκσυγχρονισμός» και η «επανίδρυση του κράτους» ελάχιστα βελτίωσαν όμως το απίστευτα αντιπαραγωγικό θεσμικό περιβάλλον, στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Με μεγαλύτερα θύματα τις μικρομεσαίες.
Ως γνωστόν, το βάρος από την κρατική γραφειοκρατία και την αυθαιρεσία πλήττει περισσότερο εκείνους που έχουν τις μικρότερες αντιστάσεις και πιο περιορισμένες δυνατότητες. Ας ελπίσουμε ότι, αυτή τη φορά, η προσπάθεια θα αποδώσει καρπούς, διότι το θέμα βοά και αγγίζει την καρδιά του συνολικού προβλήματος της οικονομίας.
Εκείνο που λείπει από τη χώρα μας είναι οι λειτουργικοί και δίκαιοι θεσμοί. Ιδιοι για όλους. Αλλιώς, το αναπτυξιακό έλλειμμα θα διευρύνεται και η χώρα θα παραμένει στο φαύλο κύκλο όπου βρίσκεται από καιρό, αλλά δεν το... γνώριζε.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]