Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η δράση του ΔΝΤ: Η περίπτωση της Ζάμπια

  • Το Παγκόσμιο Κίνημα Ανάπτυξης ρίχνει το φταίξιμο για τη κατάντια της Ζάμπια εξ ολοκλήρου στο ΔΝΤ. Και το ερώτημα που του απευθύνει είναι το πολύ απλό: Γιατί μετά από 20 χρόνια επιθετικών παρεμβάσεων, οι ζωές των κατοίκων της Ζάμπια χειροτέρεψαν αντί να βελτιωθούν;
Όπως λένε κάποιοι, μόνο το ΔΝΤ μπορεί να μετατρέψει ένα από τα πλέον πλούσια αφρικανικά κράτη σε ένα από τα πιο φτωχά του κόσμου, μέσα σε μόλις 20 χρόνια. Υποτίθεται πως το ΔΝΤ αστυνομεύει τη παγκόσμια οικονομία, επιβάλλει χρηστή διοίκηση και δημοκρατικές επιλογές σε κράτη που τα χρειάζονται, και φημίζεται για τη διαφάνειά του. Πίσω όμως από αυτή τη δημόσια εικόνα, κρύβονται πολλά. Η βραχυπρόθεσμη οδύνη που υφίστανται όσα κράτη χρειαστούν τη βοήθεια του ΔΝΤ, είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι η παντελής έλλειψη μέλλοντος για οποιαδήποτε χώρα βρεθεί στην ανάγκη του. Μια μελέτη του Παγκόσμιου Κινήματος Ανάπτυξης (World Development Movement), που δημοσιεύτηκε το 2004 σχετικά με τις επιπτώσεις του ΔΝΤ στη Ζάμπια, μας δείχνει καθαρά τις συνέπειες της παρέμβασης του.
Η Ζάμπια, πλούσια σε χαλκό, ήταν κάποτε ένα από τα πλέον ευημερούντα κράτη της Αφρικής. Μετά την επέμβαση του ΔΝΤ είναι από τα πλέον φτωχά. Η σχέση της χώρας με το ταμείο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 όταν διάφορες συγκυρίες, όπως συνήθως συμβαίνει στα αναπτυσσόμενα κράτη, την ανάγκασαν να αναζητήσει διεθνή βοήθεια. Έως τις αρχές της δεκαετίας του `80, το εθνικό χρέος της Ζάμπια είχε ξεφύγει για τα καλά, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εξοφληθεί. Για αυτό και το 1985 μπήκε στο παιχνίδι το λεγόμενο «δάνειο δομικής προσαρμογής», που είχε σκοπό την ανάνηψη του αγροτικού τομέα και τον επαναπροσδιορισμό της βιομηχανίας. Το αντίτιμο για αυτό το δάνειο ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Η χώρα αναγκάστηκε να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες και τις επιδοτήσεις προς τις μη προνομιούχες τάξεις, να παραδώσει τον έλεγχο της συναλλαγματικής της πολιτικής και τον έλεγχο των επιτοκίων, να επιτρέψει τις εισαγωγές φθηνών ανταγωνιστικών προς τα ντόπια προϊόντων, και να καταργήσει τον οποιοδήποτε τιμαριθμικό έλεγχο. Οι πολιτικές συνέπειες ήταν τεράστιες. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να εγκαταλείψει τη «συνδρομή» του ΔΝΤ και να ξεκινήσει δικό της πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης. Η οικονομία πράγματι αναπτύχθηκε, πρώτα κατά 3.1% και το 1988 κατά 5.6%.
Δυστυχώς όμως, η συνέχεια ήταν σκληρή. Οι πλούσιοι της λέσχης του Παρισιού, αποφάσισαν να στηρίξουν το ΔΝΤ, απειλώντας την απόσυρση οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας αν η Ζάμπια δεν επέστρεφε στο πρόγραμμα του ΔΝΤ. Τα μέτρα επανήλθαν, μαζί με μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και παύση των αγροτικών και άλλων επιδοτήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις χαιρετίστηκαν από τη Παγκόσμια Τράπεζα ως άκρως πετυχημένες. (Αυτό απλά σημαίνει πως έγιναν πολλές). Στη διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε, η φτώχια και η παιδική θνησιμότητα ανέβηκαν, ενώ η παιδεία και η περίθαλψη έπεσαν. Στο κατάλογο οικονομικής ανάπτυξης που συντάσσει ο ΟΗΕ, η Ζάμπια έπεσε στο νούμερο 163 το 2001, από το νούμερο 130 που ήταν το 1990. Όλα αυτά όμως δεν εμπόδισαν το ΔΝΤ να συνεχίσει την αποστολή του. Και έτσι οι ιδιωτικοποιήσεις επεκτάθηκαν και σε κρίσιμους τομείς όπως αυτός της ηλεκτροδότησης και των μεταφορών. Η ιδιωτικοποίηση όμως που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις ήταν αυτή της Zambia National Commercial Bank, αντιδράσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωσή της. Το ΔΝΤ απάντησε απειλώντας να αποσύρει το $1 δισεκατομμύριο οικονομικής βοήθειας.
Η βιομηχανία εξόρυξης χαλκού, που κάποτε στήριζε την ευημερία της χώρας, ήταν κρατική. Οι οικισμοί του εργατικού προσωπικού διέθεταν τρεχούμενο νερό, ρεύμα, αποχετεύσεις κλπ. Τίποτα από αυτά δεν συνεχίστηκε μετά την ιδιωτικοποίησή της. Τα ορυχεία Luanshya πουλήθηκαν στη βρετανική Metal Distributors Ltd. Το όλο πρόγραμμα κατέληξε σε καταστροφή για τη χώρα.
Την περίοδο 2003-4, η Βρετανία σχεδίαζε να αυξήσει το έλλειμμά της στο 3.4% Όταν το ΔΝΤ σχολίασε αρνητικά την οικονομική στρατηγική του Gordon Brown, το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε το ΔΝΤ για «ιδεολογική αντιπαλότητα» στις δημόσιες δαπάνες. Όπως είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, «Δεν πρόκειται να δεχτούμε σύμφωνο σταθερότητας από το ΔΝΤ, την ευρωπαϊκή επιτροπή, ή από οποιονδήποτε άλλον…». Κι`όμως αυτό ακριβώς έκαναν οι (μη εκλεγμένοι) μεγαλοκαρχαρίες του ΔΝΤ στη Ζάμπια και αλλού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δημιουργήθηκε σαν ένα βήμα δια του οποίου τα κράτη θα διαμόρφωναν τις εμπορικές τους σχέσεις. Το όργανο αυτό είναι δημοκρατικά δομημένο, και στη θεωρία ένα ασθενές κράτος όπως η Ζάμπια έχει ισοδύναμη ψήφο με τη Βρετανία. Όμως το δικαίωμα της ψήφου στον ΠΟΕ δεν σημαίνει τίποτα όταν το ΔΝΤ είναι αυτό που κάνει κουμάντο στην οικονομία μιας χώρας. Αυτά τα δυο μέτρα και δυο σταθμά αποκαλύπτουν την ανάγκη να αναθεωρηθεί η φύση των δημοκρατικών αρχών βάσει του οποίου υποτίθεται πως λειτουργεί το ΔΝΤ. Το Παγκόσμιο Κίνημα Ανάπτυξης ρίχνει το φταίξιμο για τη κατάντια της Ζάμπια εξ ολοκλήρου στο ΔΝΤ. Και το ερώτημα που του απευθύνει είναι το πολύ απλό: Γιατί μετά από 20 χρόνια επιθετικών παρεμβάσεων, οι ζωές των κατοίκων της Ζάμπια χειροτέρεψαν αντί να βελτιωθούν;
S.A. (The New Statesman)


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το τι έκανε το ΔΝΤ σε τριτοκοσμικές χώρες με το τι θα κάνει εδώ.
    Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, αυτό που μας καίει, είναι ότι είμαστε χρεωμένοι στις τράπεζες, τουλάχιστον το μισό μηνιάτικο πάει σε στεγαστικά δάνεια. Αν οι μισθοί μειωθούν, και δεν μπορούμε να πληρώνουμε δάνεια, θα έχουμε κατάρρευση των τραπεζών, αφού τα σπίτια που θα κατάσχονται δεν θα μπορούν να πουληθούν. Επίσης, εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να δεχτούμε να μας κατασχέσουν το σπίτι έτσι απλά, αυτό προκαλεί
    ή μεγάλη ντροπή με αποτέλεσμα σε ακραίες περιπτώσεις της οικογενειακής αυτοκτονίας
    ή μεγάλη οργή που σε ακραίες περιπτώσεις οδηγεί σε ληστείες τραπεζών και ακόμα σε δολοφονίες.

    Αν το ΔΝΤ συνεχίσει τις γνωστές ανόητες τακτικές, τι θα κάνουμε εμείς με τα δάνεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

    Το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος είναι αδιέξοδο.
    Με την πολιτική που ακολουθείται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα δυσκολότερα δεν πέρασαν όπως ειπώθηκε, αλλά έρχονται καλπάζοντας.

    Το αδιέξοδο της δραστικής μείωσης του βιοτικού επιπέδου του 92,5% (τουλάχιστον) του Ελληνικού έθνους από τα κυβερνητικά μέτρα και την εγκληματικότητα είναι πασιφανές στους περισσότερους, ή θα γίνει μελετώντας ανάλογα παραδείγματα από το εξωτερικό.
    Ο φαύλος κύκλος της εξαθλίωσης του Ελληνικού λαού που θέλουν να εφαρμόσουν η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα υπερεθνικά κέντρα εξουσίας πρέπει να σπάσει.
    π.χ. Αργεντινή, Ουγγαρία, Εκουαδόρ, χώρες της Αφρικής

    Η δράση του ΔΝΤ: Η περίπτωση της Ζάμπια http://www.antinews.gr/?p=41766
    Από Factorx | Παρ. 23 Απρ 2010, 00:17

    Βοσνία Από Factorx | Πεμ. 22 Απρ 2010, 22:51 Ετοιμαστείτε να γίνει και η Αθήνα… Σεράγεβο http://www.antinews.gr/?p=41733


    Τα μέτρα εξαθλίωσης που επιβάλουν η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με Αμερικανούς υπαλλήλους του Δ.Ν.Τ. είναι ο δρόμος της κακίας.

    Το Δ.Ν.Τ είναι ο δρόμος της κακίας που επιθυμούν οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποιητικής βαρβαρότητας (τελικά δόθηκε απάντηση στο θεωρητικό ερώτημα που τέθηκε πριν τις εκλογές σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα – η απάντηση που δόθηκε από τα γεγονότα είναι ο σοσιαλισμός και η βαρβαρότητα είναι αξεπέραστος συνδιασμός των αεριτζίδων λαμογιών της παγκοσμιοποίησης)

    http://www.sakketosaggelos.gr/Article/282/ Ο Ηρακλής καθισμένος σ' ένα σταυροδρόμι, είδε να περνούν από μπροστά του δύο πανέμορφες κοπέλες. Η μία του έδειξε έναν εύκολο δρόμο, φαρδύ και ίσιο, που αν τον ακολουθούσε, θα χαιρόταν τη ζωή, αλλά θα έκανε ένα σωρό κακές πράξεις, που θα τον καταδίκαζαν στην κρίση των ανθρώπων. Αυτή ήταν η Κακία.

    Ο δρόμος της Αρετής
    Ο δρόμος της Αρετής είναι η δημοψηφισματική διακυβέρνηση, η ανεξάρτησία (εθνική παραγωγή) και η ελευθερία του Έλληνα (οικονομική, εδαφική κ.α.).
    Η αλλαγή κυβέρνησης με εθνική επανάσταση ή η προκήρυξη εκλογών είναι επιβεβλημένη καθώς κέρδισε την εξουσία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με παραπλανητικές υποσχέσεις που αποδείχθησαν φρούδες.

    Για να αποκτήσει την ελευθερία του ο Ελληνικός λαός από τα νύχια των τοκογλύφων,
    που θέλουν να πεινάσει ο Έλληνας για να περάσουν τα σχέδιά τους ευκολότερα (γεωπολιτικά, νέας αταξίας πραγμάτων που θα οδηγήσει στην δικιά τους τάξη πραγμάτων)
    πρέπει να γίνει αυτάρκης:

    1. στον πρωτογενή τομέα,
    2. στον δευτερογενή ,
    3. στον τριτογενή τομέα
    4. και στην έρευνα και ανάπτυξη


    και να διαγράψει το χρέος που φόρτωσαν επίτηδες στους Έλληνες για να γίνουμε τα πείραματόζωα της Ν.Τ.Π.

    http://www.sakketosaggelos.gr/Article/282/ Η άλλη κόρη, η Αρετή, του έδειξε ένα δύσκολο δρόμο, γεμάτο κοφτερές πέτρες και αγκάθια, στενό και δύσβατο, που θα τον βάδιζε δύσκολα, αλλά θα κέρδιζε στο τέλος την αναγνώριση από τους συνανθρώπους του.

    Έτσι ο Ηρακλής ακολούθησε την Αρετή, προτιμώντας να υποφέρει, για να διαβεί το δύσβατο δρόμο της, αλλά να γνωρίσει τη δόξα και την τιμή με τις καλές του πράξεις και την αρετή του.

    Ο Ελληνικός λαός θα χορεύει σαν αρκούδα σε πανηγύρια (yes men) και θα καταλήξει εξαθλιωμένος από ευθύνες πολιτικών απατεώνων και των παγκόσμιων τοκογλυφικών αεριτζίδων - δανειστών, ή θα φωνάξει έξω οι κλέφτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]