Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ταμείον είναι μείον και έρχεται μπόρα...

  • Μόνο 2 δισ ευρώ έχει στα ταμεία της η Ελλάδα ενώ στις 19 Μαΐου λήγουν υποχρεώσεις ύψους 8-9 δις ευρώ
Οι συνθήκες είναι ιστορικές η Ελλάδα ξέμεινε από ρευστό αφού στα ταμεία της έχουν μείνει μόνο 2 δις ευρώ ενώ χρειάζεται να καλύψει στις 19 Μαΐου 8-9 δις ευρώ από παρελθούσες εκδόσεις ομολόγων που λήγουν.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο μόλις 2 δις ευρώ στα ταμεία του κράτους.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει 8 με 9 δις ευρώ το προσεχές διάστημα αλλά να δανεισθεί από τις αγορές είναι αδύνατο.
Όμως νωρίτερα από τις 17 Μαΐου η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα από τον μηχανισμό στον οποίο πρέπει να έχει προσφύγει καθώς μέχρι τώρα δεν το έχει πράξει.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο.
Πως φτάσαμε ως εδώ δηλαδή στο χείλος του γκρεμού και στα πρόθυρα χρεοκοπίας;
Η απότομη αποκάλυψη της δεινής οικονομικής θέσης της χώρας μας τον περασμένο Οκτώβριο και οι αλλεπάλληλες «δυσάρεστες εκπλήξεις» που επακολούθησαν δημιούργησαν στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο το ανέκδοτο των Greek statistics, μία από τις αιτίες που χθες το spread έφτασε στα επίπεδα μίας χρεοκοπημένης χώρας. ..
Μόνο να σημειωθεί ότι στην 10ετία το spread έφτασε στις 581 μονάδες βάσης, ενώ στην 3ετία το spread έφθασε στις 950 μονάδες βάσης που αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. Η απόδοση στην 3ετία στο 10,15% που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τις αγορές ως χρεοκοπημένη χώρα.
Το κλιμάκιο της Eurostat που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για τη συλλογή στατιστικών δεδομένων διαπίστωσε ουσιαστικές αποκλίσεις στη λεγόμενη άσπρη τρύπα των πλεονασμάτων ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ, νοσοκομείων και ΝΠΔΔ και συνυπολογίζοντας και τη μεγαλύτερη της εκτιμώμενης ύφεση της οικονομίας φέρεται να «απείλησε» την ελληνική πλευρά με αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος στο 14,3% του ΑΕΠ έναντι 12,7% που εκτιμούσε η κυβέρνηση. Χτες μας ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα έφτασε το 2009 στο 13,6%, με «μαύρες» τα εκτιμήσεις για την επόμενη διετία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat τον Οκτώβριο του 2009, Νθεωρήθηκε το έλλειμμα του 2008 στο 7,7% του ΑΕΠ από 5% που είχε δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο 09 με την Eurostat να βάζει αστερίσκο που σημαίνει ότι διατηρεί επιφυλάξεις για το αν είναι υψηλότερο.
Πως λοιπόν φτάσαμε έως εδώ, όταν στις 30/10/2009 το spread κυμαινόταν στις 142 μονάδες βάσης, και μόλις έξι μήνες μετά στις 581 μονάδες βάσης;
(Στην εικόνα της ανάρτησης βλέπουμε το spread μεταξύ του Γερμανικού και Ελληνικού ομολόγου, σύμφωνα με το διάγραμμα του Bloomberg)
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]