Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όλοι χρωστάνε, εμείς την πληρώνουμε

  • Η ανασφάλεια που νιώθουν οι επενδυτές, αλλά και οι πολιτικές πράξεις και αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου έβαλαν την "σφραγίδα" τους στην κατρακύλα...
Του Δελαστίκ
Θυμό για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα αισθάνεται όποιος παρακολουθεί στοιχειωδώς τις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για τον καλπασμό του δημόσιου χρέους όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένων και των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη - των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Για "παγκόσμια κρίση δημόσιου χρέους" έκανε λόγο π.χ. ο Γίργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένας από τους σκληρότερους Γερμανούς τραπεζίτες εναντίον κάθε βοήθειας της ΕΕ προς τη χώρα μας. Χαρακτήρισε μάλιστα "ακόμη δυσκολότερο" το να μειωθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ "σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία". Μια ματιά στα στοιχεία αρκεί για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όλες οι χώρες χρωστούν, αλλά μόνο εμείς οι Ελληνες την πληρώνουμε - και μάλιστα πολύ ακριβά!
Δεν θα ψάξουμε να βρούμε μικρές χώρες για να αποδείξουμε την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού. Θα αρκεστούμε στα μεγέθη των τιτάνων της παγκόσμιας οικονομίας.
Το 2003 π.χ. το συνολικό δημόσιο χρέος όλων των κρατών της Ευρώπης ανερχόταν σε 5,23 τρισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος, βάσει των προβλέψεων, μέσα σε μόλις επτά χρόνια, το συνολικό ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στα... 8 τρισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 54%!
Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλό ρυθμό ανόδου του δημόσιου χρέους, η μείωση του οποίου, σημειωτέον, είναι απείρως πιο δύσκολη από τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Εννοείται, βεβαίως, ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε καλπασμό τα ευρωπαϊκά κράτη - από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ που είχαν δανειστεί το 2008, το 2009 δανείστηκαν... 40% περισσότερα, κάπου 1,4 τρισεκατομμύριο.
Ας μη νομίζουμε δε ότι άρχισαν ξαφνικά να δανείζονται τα άλλα κράτη πέρυσι λόγω της κρίσης. Κάθε άλλο. Από το 2003 έως το 2007, τα ανέμελα χρόνια της ευημερίας, δανείζονταν κάθε χρόνο από 835 έως 927 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος προβλέπεται να δανειστούν 1,45 τρισεκατομμύριο ευρώ έναντι του 1,395 τρισ. που δανείστηκαν πέρυσι.
Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκό. Στις ΗΠΑ η κατάσταση επιδεινώνεται με χειρότερους ρυθμούς. Το αμερικανικό δημόσιο χρέος ανερχόταν το έτος 2000 σε 3,41 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το 2009 είχε εκτιναχθεί σε 7,545 τρισεκατομμύρια. Μέσα στη δεκαετία είχε υπερδιπλασιαστεί δηλαδή σε απόλυτο μέγεθος, σημειώνοντας αύξηση κατά 121%!
Με τις ΗΠΑ σημειώνεται και ένα άλλο φαινόμενο: η ισχυρότερη και πλουσιότερη χώρα του πλανήτη... "φεσώνει" όλον τον υπόλοιπο πλανήτη! Με άλλα λόγια, οι πλούσιοι Αμερικανοί δανείζονται από όλους τους φτωχότερους, με ιδιαίτερη προτίμηση στους Ασιάτες.
Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Το αμερικανικό δημόσιο χρωστούσε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ξένους πιστωτές το έτος 2000.
Στα τέλη του 2009 οι Αμερικανοί χρωστούσαν στους ξένους 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το 2000 οι ΗΠΑ είχαν φορτώσει στους ξένους το 30% του αμερικανικού δημόσιου χρέους, ενώ το 2009 οι Αμερικανοί είχαν χρηματοδοτήσει με ξένα κεφάλαια το 49% του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.
Αλίμονο στους Κινέζους, οι οποίοι εξαρτώνται εμπορικά από την Ουάσιγκτον, και τους Γιαπωνέζους, οι οποίοι ακόμη συνεχίζουν να πληρώνουν την ήττα τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από... 65 χρόνια!
Η Ιαπωνία είχε δανείσει στις ΗΠΑ 318 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος 2000. Το ποσό αυτό διογκώθηκε στο απίθανο ύψος των 768,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2009.
Αντιθέτως η Κίνα το έτος 2000 ήταν ένας σχεδόν ασήμαντος πιστωτής των ΗΠΑ, καθώς τους είχε δανείσει μόλις 60 δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Τον Δεκέμβριο του 2009 όμως τα κινεζικά δάνεια προς τις ΗΠΑ είχαν... δεκαπλασιαστεί (!), εκτοξευόμενα στα 900 δισεκατομμύρια (755,4 από την Κίνα και άλλα 152,9 δισ. δολάρια από το κινεζικό Χονγκ Κονγκ).
Αν ποτέ το Τόκιο και το Πεκίνο τολμούσαν να απαλλαγούν από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, οι ΗΠΑ θα χρεοκοπούσαν ακαριαία και το δολάρια θα κατέρρεε, καθώς η Ουάσιγκτον χρωστάει σε Κίνα και Ιαπωνία... 1,65 τρισεκατομμύριο δολάρια!
Μία λύση είναι να αγοράζει ομόλογα η ΕΚΤ
Θα συνεχιστεί άραγε επί πολύ χρονικό διάστημα η απαράδεκτη τακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην αγοράζει κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης; Η αμερικανική FED, οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και παντού στον κόσμο, πλην της Ευρωζώνης, αγοράζουν κρατικά ομόλογα της χώρας τους, και ξένα, βοηθώντας έτσι στον δανεισμό των κρατών με λογικά επιτόκια.
Αντιθέτως η τακτική της ΕΚΤ να τα δέχεται μόνο ως εγγύηση από τις εμπορικές τράπεζες και βάσει αυτών να δανειοδοτεί μόνο τις εμπορικές τράπεζες, και δη με προκλητικά χαμηλά επιτόκια, υπηρετεί και ενθαρρύνει αποκλειστικά και μόνο τους κερδοσκόπους που επιτίθενται εναντίον των κρατών ακόμη και της ίδιας της Ευρωζώνης!
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]