Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση

  • Οι σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με το Ισραήλ σηματοδοτούν αλλαγές που θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή
Το εβδομαδιαίο περιοδικό πολιτικής επικαιρότητας Maclean’s δημοσιεύει στο τελευταίο τεύχος του (19/4/2010), άρθρο του μόνιμου πολιτικού συντάκτη του ελληνικής καταγωγής Michael Petrou, με θέμα την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τη φημολογούμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση, με τίτλο: «Όταν οι φίλοι έρχονται σε ρήξη» και υπότιτλο: «Η Τουρκία που βρίσκεται στα μαχαίρια με το Ισραήλ, στρέφει την πλάτη της στη Δύση;»
Ο αρθογράφος επισημαίνει ότι η σταδιακή μείωση της ισχύος των ενόπλων δυνάμεων στην Τουρκία, μετά την άνοδο του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην εξουσία το 2002 και ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη ανακάλυψη συνομωσίας και τη σύλληψη υψηλά ιστάμενων στρατιωτικών έχει ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά από τη σύσταση της σύγχρονης Τουρκίας, η εκλεγμένη κυβέρνηση, να διαθέτει το αδιαμφισβήτητο έλεγχο της χώρας.
Το «σακάτεμα» όμως αυτού που μέχρι τώρα υπήρξε ο πιο ισχυρός θεσμός της Τουρκίας εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον της χώρας. Θα συνεχίσει να υφίσταται ο διαχωρισμός κράτους θρησκείας ή η επιρροή του πολιτικού Ισλάμ στο οποίο έχει την καταγωγή του το κυβερνών κόμμα, θα αυξηθεί και τελικά θα αλλάξει το κοσμικό κράτος που ήταν μέχρι σήμερα η Τουρκία.
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχουν τεράστιες συνέπειες στις σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πάνω απ’όλα στον παλαιότερο και έναν από τους ισχυρότερους σύμμαχούς της Τουρκίας, το Ισραήλ. Αναφέρεται στους μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς –από την εποχή των διωγμών των Εβραίων από την Ισπανία και Πορτογαλία που βρήκαν καταφύγιο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία- που διατηρεί η Τουρκία με το Ισραήλ, και επισημαίνεται ότι και σήμερα οι δύο χώρες μοιράζονται κοινούς πολιτιστικούς και στρατηγικούς στόχους και έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής σε μία περιοχή που κυριαρχούν τα απολυταρχικά καθεστώτα και τα βασίλεια. Επιπλέον η Τουρκία ως μουσουλμανικό κράτος έχει τη δύναμη να φέρει σε επαφή το Ισραήλ με τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ όμως έχουν αρχίσει να φθίνουν το τελευταίο διάστημα και αυτό γίνεται αντιληπτό από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και στις δύο χώρες, ιδιαίτερα δε με τα άκρως επικριτικά σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν για την ακολουθούμενη πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας το Δεκέμβριο του 2008.
Αυτό όμως που περισσότερο απειλεί τη συμμαχία Τουρκίας-Ισραήλ τουλάχιστον από τη πλευρά των Ισραηλινών, είναι ο φόβος ότι η Τουρκία έχει κάνει στροφή, απομακρυνόμενη όχι μόνο από το Ισραήλ, αλλά από το δυτικό δημοκρατικό κόσμο. Διάφοροι αναλυτές και πανεπιστημιακοί στο Ισραήλ επισημαίνουν τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν και τη Συρία ή τη φιλοξενία του Σουδανού προέδρου, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ή τις αποτυχημένες προσπάθειες των ΗΠΑ να καταδικάσει και η Τουρκία το Ιράν για τα πυρηνικά του σχέδια.
Σύμφωνα όμως με την Τουρκάλα δημοσιογράφο Barcin Yinanc της εφημερίδας Hurriyet Daily News, αν και το ΑΚΡ διατηρεί στενότερες σχέσεις με μη δυτικές χώρες από την άνοδό του στην εξουσία, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει τον πολιτικό του προσανατολισμό, που απλά πηγάζει από τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας στη περιοχή αυτή.
Ο αρθογράφος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι οι φθαρμένες σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν φαίνεται να διορθώνονται σύντομα γιατί και στις δύο χώρες οι πλευρές που επιθυμούν τη συμμαχία των δύο χωρών βρίσκονται περιθωριοποιημένες, ωστόσο οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι τόσο σημαντικοί που δεν θα επιτραπεί να φθαρούν τελείως.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]