Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση Παπανδρέου σε κατάσταση πανικού

  • Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό το βάρος των σεναρίων για τον ρόλο του ΔΝΤ
  • Πιέζουν στελέχη του κόμματος για σύγκλιση οργάνου (Εθνικό Συμβούλιο) στο θέμα της απόφασης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και την εμπλοκή του ΔΝΤ
Την πλήρη αντιστροφή του αρχικά θετικού κλίματος για τη συμβολή του μηχανισμού στήριξης στον ελληνικό δανεισμό, καλείται πλέον να διαχειριστεί η κυβέρνηση.
Υπό το βάρος της ασφυκτικής πίεσης που προκαλούν οι συνεχείς αρνητικές εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι ο έλεγχος έχει πλέον ξεφύγει από τα χέρια της κυβέρνησης.
Η συμμετοχή -έστω και μειοψηφική -του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό στήριξης έχει προκαλέσει τον σκεπτικισμό πολλών στο κυβερνών κόμμα. Σε σημαντικό τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υφίσταται πλέον η αντίληψη ότι η εγκατάσταση του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα θα αποτελέσει πλήγμα για το προφίλ του ΠΑΣΟΚ. Τούτη η εκτίμηση έχει ως βάση όχι τόσο τον αρνητικό συμβολισμό που συνοδεύει το ΔΝΤ, όσο την πεποίθηση ότι από το 2011 θα ζητηθεί η λήψη επιπλέον σκληρών μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για εκ νέου αντιστροφή του κλίματος εντάσσεται και η χθεσινή, μαραθώνια σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με στενούς συνεργάτες του (Χ. Παμπούκης, Ν. Αθανασάκης, Γ. Πεταλωτής, Κ. Θέος) και τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, και Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο. Μια παρόμοια, αλλά μικρότερη σε διάρκεια, συνάντηση έγινε και πριν από περίπου δύο εβδομάδες και είχε, όπως και η χθεσινή, ως αντικείμενο τις πολύπλευρες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ετσι και χθες οι υπουργοί ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τον χώρο ευθύνης τους. Αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι πέραν πάσης αμφιβολίας, το μόνο πρόσωπο που μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Εντός των επόμενων ημερών (ενδεχομένως και πριν από το Σαββατοκύριακο), ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να παρέμβει δημοσίως, με τοποθέτηση η οποία θα έχει χαρακτήρα διαγγέλματος προς τους πολίτες, προκειμένου να πεισθούν ότι ο μηχανισμός στήριξης αποτελεί πραγματικό όχημα διάσωσης για την Ελλάδα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο τελικός τρόπος της παρέμβασης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Σχολιάζοντας το αρνητικό κλίμα, συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε ότι ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι «ευτυχισμένοι» με τη λύση η οποία επεβλήθη στη χώρα στις 25 Μαΐου από τους λοιπούς εταίρους στην Ε. Ε. Ο ίδιος ξεκαθάριζε, όμως, ότι η ανάγκη δανεισμού της χώρας είναι «αδήριτη» και δεν χωρούν περιθώρια αμφισβήτησης της καθοριστικής σημασίας που έχει ο μηχανισμός για την εξασφάλιση κεφαλαίων, τα οποία στην αγορά τη στιγμή αυτή διατίθενται με επιτόκιο που πλησιάζει στο 8%.
Με αυτά τα δεδομένα ανά χείρας, στην κυβέρνηση αναζητούν πλέον τρόπους για να ενημερώσουν το κόμμα, τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία όσον αφορά τον μηχανισμό στήριξης με κύριο στόχο την άμβλυνση των αρνητικών εντυπώσεων, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ενδεικτικά χθες ότι «θα ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός, αλλά και το Κοινοβούλιο», τονίζοντας ωστόσο ότι ο τρόπος ακόμη μένει να βρεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κοινοβούλιο ενδεχομένως να ενημερωθεί στο πλαίσιο μιας προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης.
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κ. Σ. Ξυνίδης ήδη υφίσταται αιτήματα, ώστε να ζητήσει τη σύγκληση κάποιου οργάνου, προκειμένου η αναμενόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης να συζητηθεί και σε επίπεδο κόμματος. Θεωρείται πολύ πιθανή η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αν και υφίσταται και η άποψη πως για μια τόσο σοβαρή εξέλιξη απαιτείται η σύγκληση σύσσωμου του Εθνικού Συμβουλίου.
Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Γιατί λέτε ότι βρίσκεται σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση? Το σχέδιο που είχε προαποφασισθει έξω και κοινοποιηθεί στον κ. ΓΑΠ πηγαίνει κατά γράμμα. Η Ελλάδα στο ΔΝΤ με απώλεια κυριαρχίας (το είπε εξαρχής ο πρωθυπουργός, άρα που βλέπετε εσείς τον πανικό του ΓΑΠ?)η οποία θα μεταφρασθεί εάν όχι φέτος, σίγουρα τα επόμενα χρόνια και σε αλλαγή στο χάρτη (εξάλλου κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και την επιβεβλημένη κατάποση του ΔΝΤ από τον κόσμο. Μέχρι τώρα έφταιγε ο Καραμανλής, τώρα θα φταινε και λίγο οι Τουρκοι που μας πηρανε δυο τρία νησιά, αλλά κι ο Βαγγέλης που τον βάλαμε ΥΠΕΘΑ και δεν κατάφερε να τους αντιμετωπίσει ο άχρηστος). Πέραν τούτου σε ευρωπαϊκό επιπεδο ο ΓΑΠ έβαλε και βόμβα και στα θεμέλια της ΕΕ. Επομένως όλα βαίνουν καλώς. Η Αμερική και ΣΙΑ είναι ευχαριστημένοι. Το σχέδιο ακολουθείται κατά γράμμα.

    Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον τίτλο σας. Βλέπετε εσείς κανέναν πανικοβλημένο? Ίσως λίγο τον Βαγγελάκη. Μόνο αυτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]