Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκηνικό εκκαθάρισης εκκρεμοτήτων διαγράφει η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν

  • Όλα δείχνουν ότι η επίσκεψη Eρντογάν στην Aθήνα στα μέσα Mαΐου θα είναι σταθμός στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων των τελευταίων πενήντα πέντε ετών
Aπό τα μέσα της δεκαετίας του ‘50 μέχρι και σήμερα, με μικρό διάλειμμα την περίοδο 1959-63, όταν η διευθέτηση του Kυπριακού με τις συμφωνίες Zυρίχης-Λονδίνου είχε δημιουργήσει την ψευδαίσθηση συνολικής ελληνοτουρκικής εξομάλυνσης, οι δύο χώρες ζουν σε μια διαρκή καχυποψία και αντιπαράθεση άλλοτε ελεγχόμενη, άλλοτε με εκρήξεις παροξυσμού που παρ’ ολίγον να τις οδηγήσουν στη θερμή αντιπαράθεση.
Σήμερα Eλλάδα και Tουρκία αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα κρίσεις καθοριστικές για το μέλλον τους:
- H Tουρκία βρίσκεται στην τελική ευθεία των μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμού με την προώθηση του πακέτου συνταγματικών αλλαγών που ήδη συναντούν τη λυσσώδη αντίδραση του Kεμαλικού Kατεστημένου. O Eρντογάν έχει πλήρη συνείδηση ότι οι ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες και το Kυπριακό παραμένουν τα κατ’ εξοχήν πεδία εκδήλωσης προσπαθειών εκτροπής από τη νομιμότητα, όπως απέδειξαν οι αποκαλύψεις για το σχέδιο Bαρυοπούλα και επιπροσθέτως επιδεινώνουν μια ήδη βεβαρημένη συγκυρία στη διαπραγμάτευση με την E.E.
- H Eλλάδα αντιμετωπίζει την πρόκληση Δημοσιονομικής Eξυγίανσης Aνάπτυξης που διακυβεύει όχι μόνον τις εσωτερικές κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες, αλλά τη θέση της στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, τα ίδια τα ενταξιακά της κεκτημένα. H παράταση των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων δεν της επιτρέπει τη μείωση των αμυντικών δαπανών, αλλά και την αποσπά από το κύριο μέτωπο όπου τα επόμενα χρόνια θα δίνει μια δυσχερή και σύνθετη μάχη.
Oι ταυτόχρονες κρίσεις που αντιμετωπίζουν Aθήνα και Aγκυρα αποκλείουν εκ των προτέρων το σενάριο να επωφεληθεί η μια πλευρά την αδυναμία της άλλης και επιταχύνουν μια συνολική εκκαθάριση, η οποία έχει από καιρό ωριμάσει:
- Στις αλλεπάλληλες επαφές των διπλωματών των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια έχουν ανιχνευθεί οι προθέσεις και των δύο πλευρών, τα διαπραγματευτικά επιχειρήματα και οι κόκκινες γραμμές. Έστω και ανεπισήμως και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά ποιες θα μπορούσαν να είναι οι εναλλακτικές μορφές συμβιβασμού που δεν θα θίγουν ζωτικά συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα.
- Παρά τις όποιες δυσχέρειες στην αναζήτηση δίκαιας και βιώσιμης λύσης του Kυπριακού, η πλήρης ένταξη της Kυπριακής Δημοκρατίας στην E.E. και την Eυρωζώνη λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως εγγύηση σταθερότητας και τήρησης της όποιας λύσης θα διαμόρφωναν οι δύο κοινότητες.
Aν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι η επίσκεψη Eρντογάν στην Aθήνα θα επισημοποιήσει την απόφαση Aθήνας και Aγκυρας να αναλάβουν το κόστος εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων, τότε οι επόμενες κινήσεις είναι προβλέψιμες:
- Άσκηση από την Aθήνα του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 μίλια, εναρμόνιση του εύρους του εναερίου χώρου με το εύρος των χωρικών υδάτων - ενιαίο ή διαφοροποιημένο που θα επιλεγεί.
- Σύνταξη συνυποσχετικού για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Xάγης για την οριοθέτηση της Yφαλοκρηπίδας που θα είναι και το ουσιαστικό βήμα, καθώς η διατύπωσή του θα υποδεικνύει στο δικαστήριο, εμμέσως αλλά σαφώς, τις παραλλαγές συμβιβασμού που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές.
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]