Μετά τα δανεικά η ώρα του Αιγαίου
- Μετά το τέλος του σήριαλ χρεωκοπίας της χώρας με τον δανεισμό έαν χρειαστεί των 30 δις με τους όρους πουαποφάσισε χθες το Eurogroup ακολουθούν όπως φαίνεται ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα των προβλημάτων του Αιγαίου
ήταν χαρακτηριστικές οι επισκέψεις του νεοεκλεγέντος κου Παπανδρέου στην Τουρκία.
Τους τελευταίους έξι μήνες υπάρχει εμφανώς μια προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος πως ένα μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ίσως θα έπρεπε να το παραχωήσουμε προς όφελος της ειρήνης της ευημερίας και της καλοζωίας του λαού.Βέβαια αυτό που δε μας λένε είναι πως θα γίνει όταν περικόπτουν τους μισθούς , λαμβάνουν μέτρα που γονατιζουν την αγορά και οδηγούν στην ανέχεια ένα μεγάλο ποσοστό του λαού.ίσως στην πραγματικότητα τους ενδιαφέρει η καρέκλα τους και μόνο.
Ένα λοιπόν τέτοιο δημοσίευμα ήταν στο χθεσινό φύλλο της Καθημερινής απο τον έγκριτο και με πολύ καλή πληροφόρηση στην Αμερική κο Αθανάσιο Έλλις. Θυμίζω πως ο κος Έλλις μαζί με τον κο Ιγνατίου αποτελούν τους συγγραφείς του γνωστού βιβλίου για τα Ίμια απο τις εκδόσεις Λιβάνη με την τεράστια επιτυχία του αποχαρακτηρισμού και της δημοσίευσης απορρήτων τηλεγραφημάτων της Αμερικανικής κυβέρνησης που αφορόύσαν τις κρίσιμες ώρες της αντιπαράθεσης στην περιοχή.
Ο κος Έλλις λοιπόν στο άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ, μιλά μεταξύ άλλων για: «δημιουργικές προτάσεις», όπως το εύρος του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων να μην είναι το ίδιο σε όλο το Αιγαίο, ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο δημιουργεί η διαφαινόμενη πρόθεση της Αθήνας να εγείρει θέμα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που θα υπερκεράσει την υφαλοκρηπίδα και θα βελτιώσει την ελληνική θέση.
Είναι προφανές πως αν και επίσημα η κυβέρνηση μιλά μόνο για υφαλοκρηπίδα ουσιαστικά στο τραπέζι έχουν πέσει όλες οι διαφορές στο Αιγαίο με διαθέσεις απο εμάς τουλάχιστον να τις συζητήσουμε.
Υπάρχει όμως μια είδηση που ίσως ισορροπεί κάποια πράγματα σχετικά με τις πιθανότητες ενδοτισμού που μπορεί να έχουν κάποιοι και σίγουρα αν επαληθευτεί αποτελλεί κατ’ έμέ τουλάχιστον αρχικά μια πολύ καλή επιλογή του Πρωθυπουργού.
Μιλώ για την επιλογή του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ και πρέσβη επι τιμή κου Αποστολίδη ως επικεφαλή αυτής της αντιπροσωπίας. Ένας άνθρωπος που ανέλαβε την ΕΥΠ σε μια δύσκολη περίοδο(φιάσκο Οτσαλάν) και αν μη τι άλλο ουσιαστικά την προετοίμασε για την δύσκολη αποστολή της Ολυμπιάδος.
Σίγουρα είναι ένας άνθρωπος που έχει τις δυνατότητες τις πηγές και την πληροφόρηση να λάβει σαφείς θέσεις για τα δίκαια της χώρας αρκεί να δεχθέι, που πιστεύω πως θα γίνει αφου είναι επιλογή του, να τον βλέπει ο Πρωθυπουργός αποφεύγοντας τα άσχημα παραδείγματα του κόμματός του.
Εν κατακλείδει φαίνεται πως ανοίγουν πλέον τα θέματα του Αιγαίου και κυρίως ένα απο αυτά που ενδεχομένως να οδηγήσει σε σύγκρουση τις δυο χώρες.Ως γνωστόν το casus beli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ισχύει ακόμη για την επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών μας υδάτων, δεν μπορώ να καταλάβω πως οι δημιουργικές προτάσεις που αναφέρει ο κος Έλλις και η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα γίνει χωρίς την διευθέτηση και αυτού του θέματος.
Ελπίζω μόνο για το καλό του ελληνικού λαού και την πραγματική ευημερία του το Καστελόριζο να εξακολουθήσει να είναι ελληνικό και να έχει υφαλοκρηπίδα.
Ευχαριστώ
Casius
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...