Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο μάξιμουμ η ταχύτητα ενεργοποίησης του μηχανισμού διάσωσης

  • Τρέμουν την περίπτωση εμφάνισης του φαινομένου ντόμινο οι Ευρωπαίοι
  • Την απόλυτη ανάγκη οι αποφάσεις για την Ελλάδα να ληφθούν άμεσα -ενδεχομένως εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου- υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλόντ Τρισέ, σε συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας
Ο Γάλλος τραπεζίτης είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον Β.Σόιμπλε: «Από εσάς περιμένουμε κύριε υπουργέ το πράσινο φως».
Ο σκοπός της γερμανικής κυβέρνησης είναι -αν η έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι επιτυχής- «να καταλήξει σε μια απόφαση το συντομότερο δυνατόν» απάντησε ο κ. Σόιμπλε. Διακυβεύεται η σταθερότητα του ευρώ, τόνισε ο Γερμανός υπουργός και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι όλες οι πολτικές δυνάμεις θα επισπεύσουν, ώστε να περάσει ο αντίστοιχος νόμος την Δευτέρα.
»Κάθε μέρα που χάνουμε, η κατάσταση πάει όλο και χειρότερα» παραδέχθηκε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν, και ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία θα είναι επώδυνη, αλλά «πρέπει να δράσουμε άμεσα».
Επίσης ο κ. Στρος ξεκαθάρισε από το Βερολίνο, προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται για επιχορηγήσεις προς την Ελλάδα, αλλά για δάνειο, που θα αποπληρωθεί εγκαίρως.
Ειδικότερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε: «ας πω εν συντομία αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό: έχουμε διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αθήνα με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και εμάς. Η υπόθεση είναι ότι θα έχουμε ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων εντός ολίγων ημερών. Φυσικά αυτό είναι το κλειδί, αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι το κλειδί».
«Κάνω μια υπόθεση εργασίας ότι θα έχουμε μια πολύ καλή κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης. Εξαρτάται από εμάς και εξαρτάται από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος» πρόσθεσε.
«Κάνω την υπόθεση ότι δίνεται το πράσινο φως, με βάση το ίδιο το πρόγραμμα, στη συνέχεια είναι απόλυτη ανάγκη να αποφασίσουμε πολύ γρήγορα. Εξαρτάται από την διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ΔΝΤ και την Ευρώπη. Για αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντική η γρήγορη απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου» εξήγησε ο κ. Τρισέ και συμπλήρωσε «πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία ταχύτατης διεκπεραίωσης».
Θετική ήταν η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε τονίζοντας ότι «ο σκοπός της γερμανικής κυβέρνησης είναι - αν οι συναντήσεις στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν επιτύχουν - να καταλήξει σε μια απόφαση το συντομότερο δυνατόν».
«Το θέμα είναι η σταθερότητα του ευρώ, το θέμα της ύστατης λύσης. Επιζητούμε την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία μέχρι την Παρασκευή. Και μετά θα περάσουμε τον αντίστοιχο νόμο την επόμενη Δευτέρα» πρόσθεσε.
«Διακυβεύεται η σταθερότητα του ευρώ. Και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτή τη σταθερότητα ως σύνολο» τόνισε ο κ. Σόιμπλε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινικ Στρος-Καν τόνισε ότι η διαδικασία θα είναι επώδυνη, αλλά η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα: «Η Ελλάδα είναι κομμάτι της ευρωζώνης και για αυτό πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα. Θα βοηθήσουμε με δάνεια. Φυσικά θέλουμε τα λεφτά μας πίσω. Για αυτό και η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει στον υγιή δρόμο. Οσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. Κάθε μέρα που χάνεται η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο»
«Ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση. Όπως γνωρίζετε το ΔΝΤ συζητά με την Κομισιόν εδώ και μία εβδομάδα. Φυσικά είναι δύσκολο, γιατί ό,τι γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό είναι πολύ δύσκολο. Η διεθνής κοινότητα είναι εδώ για να τους βοηθήσει, προκειμένου να επιστρέψουν στην ομαλότητα. Όχι άμεσα. Θα πάρει χρόνο. Δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από μια ρόδινη εικόνα. Δεν είναι εύκολο. Είναι δύσκολο» τόνισε ο κ. Στρος-Καν.
«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Αλλά είναι και περισσότερα από αυτό. Είναι η εμπιστοσύνη που διακυβεύεται. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Είναι ένα δάνειο και θα αποπληρωθεί εγκαίρως. Δεν είναι επιχορηγήσεις. Είναι δάνεια» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Πρέπει επίσης να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Εάν όλα αυτά προχωρήσουν μαζί και γρήγορα, είμαι βέβαιος ότι το πρόβλημα θα λυθεί» υποστήριξε οί ίδιος.
Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. «Πρέπει επίσης να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Εάν όλα αυτά προχωρήσουν μαζί και γρήγορα, είμαι βέβαιος ότι το πρόβλημα θα λυθεί»

    Αυτη η σιγουρια σας εφαγε!!!
    Επ'ευκαιρια,το ΠΑΣΟΚ δεν διεμηνυε πριν 10 μερες μεσω των βοθροκαναλιων οτι τα δυσκολα περασαν???

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]