Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Οι συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών έχουν ήδη καθυστερήσει"

  • Ως στόχοι εξαγοράς αναδεικνύονται οι τρεις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση τράπεζες της χώρας -η Alpha Bank, η Eurobank αλλά και η Εθνική Τράπεζα- στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων και μετά την μεγάλη πτώση που έχουν υποστεί οι κεφαλαιοποιήσεις τους
Τα σχόλια περί ανάγκης ενοποιήσεων πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος, στην ομιλία του κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων, ενώ με την τοποθέτηση αυτή εμφανίζεται σύμφωνος και ο κ. Σταύρος Αδαμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής Sal. Oppenheim.
Ο κ. Αδαμόπουλος σχολιάζει ότι ο αριθμός των ελληνικών τραπεζών είναι ήδη μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος της ελληνικής αγοράς. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν ‘χωράει’ περισσότερες από τρεις ή τέσσερις μεγάλες τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι πιθανότατα θα ήταν λογικό και αναγκαίο να δούμε κάποιες κινήσεις ενοποίησης στον κλάδο, "κινήσεις που ενδεχομένως έχουν ήδη καθυστερήσει".
Η παρούσα συγκυρία βέβαια δεν λειτουργεί ευνοϊκά προς την κατεύθυνση των εξαγορών, τόσο λόγω των περιορισμών στη ρευστότητα όσο και των γενικότερων κινδύνων που έχουν προκύψει, και για το λόγο αυτό εκτιμάται στην αγορά ότι θα ήταν μάλλον ευκολότερο να σημειωθεί κάποια συγχώνευση, παρά κάποια εξαγορά, μετά και τη μεγάλη υποχώρηση των κεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών στο ταμπλό του Χ.Α.
Η χαμένη αξιοπιστία κοστίζει
«Η χώρα έχει χάσει την αξιοπιστία της, γεγονός που τη διαφοροποιεί ουσιωδώς από άλλες χώρες, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το δημόσιο χρέος», αναφέρει ο κ. Αδαμόπουλος.
Εκτιμά ότι το premium που ζητείται στην αγορά ομολόγων, η κίνηση των spreads, σχετίζεται περισσότερο με το πρόβλημα αξιοπιστίας της Ελλάδας και λιγότερο με το μέγεθος καθαυτό του δημόσιου χρέους, τονίζοντας ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία αντιμετωπίζονται ακόμα με δυσπιστία και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει άμεσα και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, στο βαθμό που εντείνει την αβεβαιότητα για την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές εισηγμένες και κυρίως οι τράπεζες.
Δυσκολίες για τις τράπεζες
Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος πράγματι αντιμετωπίζει δυσκολίες σε επίπεδο ρευστότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Αδαμόπουλος. Πρόκειται για μία εικόνα που ήδη σχολιάζεται στη διατραπεζική αγορά, ενώ η ανησυχία εστιάζεται στο εξής, στο ενδεχόμενο περαιτέρω ‘σύσφιξης’ και ανόδου στο κόστος δανεισμού στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να δέχεται από τις ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα είναι θετικό, είναι όμως αυτονόητο ότι ομόλογα “junk” δεν μπορούν να γίνονται δεκτά με την ίδια collateral value όπως τα ομόλογα “investment grade”, εξηγεί ο κ. Αδαμόπουλος.
«Η ψυχολογία σε καταστάσεις όπως η σημερινή αναδεικνύεται παράλληλα σε καθοριστικό παράγοντα», τονίζει, «και εδώ, δηλαδή στο ενδεχόμενο να παρατηρηθούν φαινόμενα πανικού, έγκειται ο τεράστιος κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
Δημόσιος δανεισμός
Ο ΟΔΔΗΧ το τελευταίο διάστημα έχει κατηγορηθεί ότι "έκαψε" τη στρατηγική δανεισμού της Ελλάδας, ενδεχομένως παίρνοντας και τον υπουργό Οικονομικών "στο λαιμό του".
Ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρεται στους χειρισμούς που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, σχολιάζοντας ότι "η διαδικασία του δημόσιου δανεισμού πρέπει να προστατεύεται με την απαιτούμενη εμπιστευτικότητα, να μην δίνεται δηλαδή μεγάλη δημοσιότητα σε ένα ζήτημα που η διαχείρισή του απαιτεί μεγάλη διακριτικότητα".
"Προσωπικά, διατηρούσα επιφυλάξεις για το αν η Ελλάδα θα κατάφερνε να δανειστεί, ακόμα και με υψηλό επιτόκιο", σχολιάζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι σαφής η αδυναμία της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές με τα τρέχοντα επιτόκια.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]