Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το 86,2% της κοινής γνώμης θεωρεί τα οικονομικά μέτρα άδικα και το 71,9% σκληρά

  • «Πάγωσε» η κοινωνία από τα σκληρά οικονομικά μέτρα, τα οποία θεωρεί άδικα και αναποτελεσματικά, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου αντέχει χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς και χωρίς να αμφισβητείται η πολιτική κυριαρχία του
Σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση είχαν προαναγγελθεί και η κοινή γνώμη τα ανέμενε μάλλον σαν σανίδα σωτηρίας για να βγει η χώρα μας από τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η ανακοίνωσή τους προκάλεσε «σοκ και δέος», καθώς η εφαρμογή τους ισοδυναμεί με δραστική μείωση του εισοδήματος για πάνω από ένα εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους και οικονομική αφαίμαξη του κοινωνικού συνόλου με τις αυξήσεις στον ΦΠΑ και τη βενζίνη.
Η δημοσκόπηση της «Alco» που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ» δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί με τα περισσότερα, τα θεωρεί σκληρά και, το κυριότερο, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά τους. Είναι σαφές πως μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, που πιθανόν να οδηγήσει σε ένα τρίτο σχέδιο περικοπών. Το 71,9% των ερωτηθέντων θεωρεί τα μέτρα σκληρά, ενώ «αυτά που πρέπει» τα χαρακτηρίζει το 16,8% και ήπια το 7,7%. Να σημειωθεί πως το 58,1% εκείνων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τα χαρακτηρίζει επίσης «σκληρά». Ο δεύτερος χαρακτηρισμός που αποδίδεται είναι «άδικα» (ποσοστό 86,2%) και «δίκαια» μόνο το 9,4%. Και οι εδώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (ποσοστό 77,3%) αποδίδουν τον χαρακτηρισμό «άδικα». Το στοιχείο αυτό της δημοσκόπησης αποδεικνύει πως η προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ήταν να περάσουν στο κοινωνικό σύνολο τα μέτρα ως «αναγκαία και δίκαια».
Σύμφωνα με τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, αν οι πολίτες αποδέχονταν τις περικοπές ως δίκαια κατανεμημένες σε έχοντες, κατέχοντες και χαμηλότερα στρώματα, τότε υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Ο κ. Παπανδρέου τόσο στην ομιλία του στον Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στο Υπουργικό Συμβούλιο επέμενε στο σημείο αυτό, ενώ ανάλογη ήταν και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε κατά την ανακοίνωση των μέτρων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιώργο Πεταλωτή προστέθηκαν και ορισμένα φορολογικού περιεχομένου (έκτακτη εισφορά, φορολογικό κλιμάκιο 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ), αν και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ανακοινωθούν με το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα.
Ο δεύτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, να περάσει τα μέτρα ως «αναγκαία», επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 42,7% των ερωτηθέντων τα χαρακτηρίζει «αναγκαία», το 42,3% «υπερβολικά» και τα 12,5% «ανεπαρκή». Ενας στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τα χαρακτηρίζει επίσης «υπερβολικά», γεγονός που εξηγεί και τις πιέσεις που δέχονται τα στελέχη του Κινήματος από την κομματική βάση και η οποία εκδηλώνεται στη Βουλή με τις τοποθετήσεις των βουλευτών. Στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργου για την Οικονομία τουλάχιστον δέκα βουλευτές εξέφρασαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους, τονίζοντας πως «αυτά τα μέτρα δεν ταιριάζουν σε σοσιαλιστικό κόμμα».

Ενα από τα σημεία της κριτικής που ασκήθηκε στο οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό είναι ότι τα μέτρα καθυστέρησαν και έγιναν αυστηρότερα, ενώ αν είχαν αποφασιστεί και υλοποιηθεί με το Προϋπολογισμό θα μπορούσε να είναι ηπιότερα. Την άποψη αυτή μάλιστα υποστήριξαν και ορισμένοι υπουργοί σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, αλλά και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Απαντώντας στην ερώτηση «αν η κυβέρνηση είχε κινηθεί νωρίτερα, θα μπορούσε τα μέτρα να είναι ηπιότερα;», το 47,5% απαντά «όχι» και το 40,8% «ναι». Το πιο αρνητικό στοιχείο της δημοσκόπησης για την κυβέρνηση, όμως, είναι οι αμφιβολίες της συντριπτικής πλειοψηφίας (ποσοστό 64%) των πολιτών για το αν τα μέτρα μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, ενώ μόνο το 30,4% έχει αντίθετη άποψη.
Η δυσκολία να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και κυρίως η απουσία αναπτυξιακής διάστασης στην προσπάθεια προβληματίζουν την κοινωνία. Στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές, οικονομικοί αναλυτές, αλλά και διάσημοι ξένοι οικονομολόγοι, όπως ο νομπελίστας και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Τζόζεφ Στίγκλιτς, διατυπώνουν την άποψη ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Χρειάζεται να αυξηθεί ο πλούτος και όχι απλώς να φορολογείται προκειμένου να μη βυθιστεί η χώρα στην οικονομική ύφεση και την ανεργία.
Από τα 12 μέτρα απορρίπτουν μόνο τα 5
Από τα δώδεκα συγκεκριμένα μέτρα που τέθηκαν από την «Alco» στη δημοσκόπηση την πλέον αρνητική «βαθμολογία» συγκέντρωσε η αύξηση του ΦΠΑ κατά μισή, μία και δύο μονάδες αντίστοιχα και η νέα αύξηση στις τιμές της βενζίνης. Το 80,8% θεωρεί λάθος την αύξηση του ΦΠΑ και το 80,3% στη βενζίνη. Ακολουθεί με 75,4% το πάγωμα των συντάξεων και με 70,5% η περικοπή των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και καλοκαιρινής άδειας. «Σωστό» απάντησαν το 20,5% και 25,8% αντίστοιχα. Αρνητική «ψήφο» παίρνει και η μείωση των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα (54,7% κατά της περικοπής, 40,5% υπέρ). Τα υπόλοιπα επτά μέτρα χαρακτηρίζονται «σωστά» από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων.
Συγκεκριμένα, με την έκτακτη εισφορά 1% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ συμφωνεί το 89,2%, με το φορολογικό κλιμάκιο 45% επίσης για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ το 88,3%, με τον φόρο πολυτελείας σε ακριβά αντικείμενα το 83,2%, με την αύξηση στη φορολόγηση των offshore και τη εισφορά 2% στα ακριβά ακίνητα το 77,9% των πολιτών, με τις περικοπές των αμοιβών στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων το 71,2% και με την αύξηση της φορολογίας στα ποτά και τα τσιγάρα το 62%.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]