Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: «Πόλεμος» για το Κουρδικό

Πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Ατατούρκ από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Πακέτο 15 σημείων θα παρουσιάσει στην σημερινή συνεδρίαση ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη «Ζαμάν»Πολεμική ατμόσφαιρα κυριαρχεί από το βράδυ της Τρίτης στην τουρκική Βουλή, οπόταν άρχισε να συζητείται το κυβερνητικό σχέδιο για την επίλυση του Κουρδικού.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης ξεδίπλωσαν πανό με συνθήματα υπέρ του Ατατούρκ, ενώ αύριο η αίθουσα αναμένεται να πάρει «φωτιά» με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και των αρχηγών των υπόλοιπων κομμάτων.
Η παρθενική συνεδρίαση της Τρίτης ήταν θυελλώδης, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν πυρά και προχθές, στη συζήτηση του... προϋπολογισμού 2010.
Σήμερα ο Τ. Ερντογάν θα προσπαθήσει να εξειδικεύσει τα μέτρα ειρήνευσης για το Κουρδικό
«Γιατί διατάζεις την αστυνομία να χτυπάει τους συγγενείς των στρατιωτών που σκότωσε το ΡΚΚ;», φώναξαν στον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι βουλευτές του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ). «Κανείς δεν τους χτύπησε. Απλώς δεν τους αφήσαμε να εισβάλουν στη Βουλή!» απάντησε εκείνος εκνευρισμένος.
Σήμερα ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να εξειδικεύσει τα μέτρα ειρήνευσης για το Κουρδικό, που δεν πρόλαβε καν να αναφέρει ο Αταλάι μέσα στην οχλοβοή της Τρίτης. Σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που επικαλέστηκε η «Ζαμάν», ο Ερντογάν θα ανακοινώσει πακέτο 15 παλιών και νέων σημείων. Μεταξύ άλλων την ίδρυση ινστιτούτων Κουρδικών Σπουδών σε πανεπιστήμια της ανατολικής Τουρκίας, τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων στα κουρδικά και την ελεύθερη χρήση της κουρδικής γλώσσας σε κρατητήρια και φυλακές.
Η αποφασιστικότητα του Ερντογάν απέναντι στην αντιπολίτευση, του δίνει σίγουρα πόντους στις Βρυξέλλες, εν όψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου. Αλλωστε, η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία ακόμη και χωρίς τη βοήθεια του φιλοκουρδικού κόμματος DTP, ενώ η τουρκική κοινωνία συναινεί στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες με ποσοστά κοντά στο 50%. Οι αντιρρησίες δεν ξεπερνούν το 30%-35%.
Ωστόσο, την Τρίτη τα δύο εθνικιστικά κόμματα CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό) και ΜΗΡ έκαναν άνω-κάτω τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας. «Ηγέτη μας, δεν θα σε αφήσουμε να ξεχαστείς.
Η Δημοκρατία που ίδρυσες θα ζήσει παντοτινά», έγραφε πανό που ξεδίπλωσαν βουλευτές του CHP για τον Ατατούρκ.
Κάποιοι άκουσαν τον Ερντογάν να λέει θυμωμένος στον πρόεδρο της Βουλής, Μεχμέτ Αλί Σαχίν: «Πες τους να τα κατεβάσουν. Ετσι κάνεις κουμάντο στη Βουλή σου;». Ο Σαχίν αρνήθηκε ότι ο πρωθυπουργός του μίλησε με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτησή του, επειδή «δεν έχει πια κύρος ύστερα από τέτοια προσβολή».
Σημειώθηκαν κι άλλες σκηνές απείρου κάλλους, καθώς οι κεμαλικοί θεώρησαν ιεροσυλία την κοινοβουλευτική συζήτηση του Κουρδικού στις 10 Νοεμβρίου, στην 71η επέτειο από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο βουλευτής του ΑΚΡ Αβνί Ντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «χειροκροτεί τους συνωμότες στο Γενικό Επιτελείο Στρατού» και πολλοί συνάδελφοί του ζήτησαν οργισμένοι να το πάρει πίσω. Λάδι στη φωτιά έριξε η χτεσινή προσαγωγή στο δικαστήριο του πλοιάρχου Ντουρσούν Τσιτσέκ. Δηλαδή, του αξιωματικού που φέρεται να έχει υπογράψει το σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Πιθανολογούνταν ακόμη και η σύλληψή του.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η ευρωπαϊκη προοπτικη της Τουρκιας αποδεικνυεται και μεσω του Κοινοβουλιου τους!!
    Δεν πυροβολουνται μεταξυ τους!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]