Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλησιάζει το πολιτικό τέλος του Ερντογάν;

Στρατηγική έντασης απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους και τον στρατό υιοθετεί ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς «ξεφουσκώνει» ο αρχικός ενθουσιασμός της κοινωνίας απέναντι στο κουρδικό του άνοιγμα και οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τα σχέδιά του για πρόωρες εκλογές το 2010.
Ερευνα της παραδοσιακής κεμαλικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» δείχνει ότι μόνο το 35,4% υποστηρίζει πλέον το κουρδικό σχέδιο του Ερντογάν και το 51,6% των ερωτηθέντων το απορρίπτει. Αλλωστε, το 63,2% θεωρεί συνολικά αρνητική την πορεία της χώρας.
Σε άλλο γκάλοπ με πρόθεση ψήφου, του Ευρασιατικού Κέντρου Ερευνών (ΑΚΑΜ), το ΑΚΡ συγκεντρώνει μόλις 32% (46,6% στις εκλογές του 2007), το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 26,7% (20,9%) και το Κόμμα Εθνικής Δράσης 21,9% (14,3%). Οι απώλειες των ισλαμιστών οφείλονται εξίσου στην κουρδική πολιτική και στην οικονομική κρίση, που έφερε απότομη αύξηση της ανεργίας στην Τουρκία.
Γι αυτό, το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση προχώρησε σε επίδειξη ισχύος προς τους στρατηγούς, με την εκ νέου σύλληψη του ναυάρχου Ντουρσούν Τσιτσέκ. Του αξιωματικού που φέρεται να συνέταξε το σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης Ερντογάν με τις ευλογίες της ηγεσίας του στρατεύματος.
Τον Ιούλιο ο Τσιτσέκ είχε αφεθεί ελεύθερος ύστερα από δεκαοκτώ ώρες. Τώρα όμως το παιχνίδι έχει χοντρύνει, καθώς η «Ταράφ» και άλλες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δημοσιεύουν καθημερινά ποταμούς στοιχείων για την Εργκενεκόν.
Η τουρκική Δικαιοσύνη τη θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση», με πλοκάμια στο παρακράτος των μυστικών υπηρεσιών και σε ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε διαδικασία παύσης ανώτατων δικαστών, που είχαν στραφεί στο παρελθόν κατά του προέδρου Γκιουλ.
Στο πλαίσιο αυτού του πολέμου εντυπώσεων εντάσσεται και η χτεσινή «οικειοθελής παράδοση» ενός δεύτερου γκρουπ 8 Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ. (Το πρώτο είχε παραδοθεί τον Οκτώβριο μαζί με δεκάδες πρόσφυγες του βόρειου Ιράκ. Η υπόθεση είχε εξελιχτεί σε κουρδικό πανηγύρι στα σύνορα, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου).
Κατά σύμπτωση, η δεύτερη ανταρτική ομάδα «αυτομόλησε» από στρατόπεδο του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και παραδόθηκε στη Σιλώπη, την παραμονή της βαρυσήμαντης ομιλίας του Ερντογάν στη Βουλή για το Κουρδικό.
Τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προοιωνίζονται για σήμερα μία αντιπαράθεση στα όρια του... θερμού επεισοδίου ανάμεσα στον Ερντογάν και τους ηγέτες της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, Μπαϊκάλ και Μπαχτσελί. Οι τελευταίοι, άλλωστε, θα ανέβουν στο βήμα με τον αέρα των δημοσκοπήσεων.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ13 Νοεμβρίου 2009 στις 5:34 μ.μ.

    Είναι πολύ νωρίς ακόμα να βγάλουμε συμπεράσματα για το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Ερντογάν,οι μέχρι τώρα πορεία του δείχνει να είναι ανοδική.Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το κεμαλικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο έχει βγάλει νικητή τον Ερντογάν.Το μέλλον θα δείξει εάν θα υπάρξει αντίδραση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]