Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις;

Η παρατεταμένη πολιτική κρίση που σοβεί στην Αλβανία, μετά τις αμφιλεγόμενης νομιμότητας βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα καθώς τα Τίρανα διολισθαίνουν σε απαράδεκτες αξιώσεις και συμπεριφορές.
Η δυσμενέστερη εξέλιξη που σημειώθηκε από τότε ήταν η προσφυγή έξι αλβανικών κομμάτων (με πρωτοβουλία του ηττημένου σοσιαλιστή ηγέτη Edi Rama με την υποστήριξη Άγκυρας και Ρώμης) στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για την καταγγελία της Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλλασίων ζωνών, που δικαιούνται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης.
H αναβολή της επικύρωσης της συμφωνίας από το αλβανικό Κοινοβούλιο οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών Ilir Meta να κάνει λόγο για "υπονόμευση των εξαίρετων σχέσεων με την Ελλάδα" καλώντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα να κρατήσει αποστάσεις "από εξτρεμιστικές εμπνεύσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως οι εκκλήσεις για καύση Σημαιών γειτονικών χωρών"!
Παράλληλα συνεχίζεται η προώθηση της προπαγάνδας περί "Τσαμουριάς" και λοιπών αλυτρωτικών αξιώσεων, την ώρα που υπάρχει ένοχη σιωπή για τη καταπίεση που υφίσταται η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο.
Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο σύλλογος "Τουρκο-αλβανική αδερφότητα" με έδρα την Κωνσταντινούπολη, πραγματοποίησε διαδήλωση μπροστά από το ελληνικό προξενείο, στο πλαίσιο της οποίας μοιράστηκε ανακοίνωση τόσο στα αλβανικά όσο και στα τουρκικά απευθύνοντας έκκληση στην Ελλάδα να ικανοποιήσει τα αίτηματα των "Τσάμηδων". Ακολούθησαν οι γνωστές δηλώσεις του πρωθυπουργού S. Berisha για ανοιχτά σύνορα Αλβανίας, Κοσσόβου και ΠΓΔΜ όπου διαμένουν οι αλβανόφωνοι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ρώσου ΥΠΕΞ S. Lavrov (το πρακτορείο Ria Novosti σημείωσε τότε ότι οι απαιτήσεις του Berisha περιελάμβαναν και την ελληνική περιοχή της "Τσαμουριάς").
Μια σημαντική εξέλιξη που σημειώθηκε ήταν και το ρήγμα στους κόλπους του "Κόμματος για Δικαιοσύνη και Oλοκλήρωση" (PDI) των "Τσάμηδων" με τη δημιουργία και δεύτερου κόμματος από στελέχη που αποχώρησαν. Ο πρόεδρος του PDI απέδωσε την εξέλιξη σε "ξένο δάκτυλο που υπονομεύει το Τσάμικο ζήτημα σε μια χρονική περίοδο που το ΡDΙ και ο σύλλογος Cameria είναι έτοιμοι να κινηθούν νομικά εναντίον της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο για την γενοκτονία του λαού μας...".
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αν ηξεραν μονο οι Αλβανοι ποσο ελληνικη ειναι η γη που πατουν,θα τρελαινοντουσαν!!
    Οσο για γενοκτονιες,Τουρκοι,Αλβανοι και Βουλγαροι δεν εχουν κανενα απολυτως δικαιωμα να μιλουν!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]