Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Νταβούτογλου και τα Οθωμανικά Βαλκάνια

Του Κ. Χολέβα
Η πρωτεύουσα της Βοσνίας, τα Σεράγεβο, έχει τουρκογενές όνομα. Προέρχεται από τις λέξεις Σαράι-Μπόσνα, δηλαδή το ανάκτορο του πασά της Βοσνίας.
Αυτός ο συμβολισμός φαίνεται ότι ενέπνευσε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, κ. Νταβούτογλου και από την πόλη αυτή υπογράμμισε τα νέο-οθωμανικά σχέδια της χώρα του και τον θαυμασμό του για την καλή εποχή των Οθωμανικών Βαλκανίων.
Προφανώς, ο κ. Νταβούτογλου διαβάζει επιλεκτικά την ιστορία. Αποφεύγει να διαβάσει για τα μαρτύρια, τις εκτελέσεις και τις σφαγές των χριστιανικών πληθυσμών από τους οθωμανούς στα Βαλκάνια.
Δεν θέλει να θυμηθεί τον τούρκο περιηγητή του 17ου αιώνα, Εβλιγιά Τσελεμπή, ο οποίος στο χρονικό του καταγράφει βίαιους εξισλαμισμούς και παιδομάζωμα, σε ολόκληρο τον Βαλκανικό χώρο. Προτιμά να μην διαβάζει τον Γάλλο πρόξενο στην Πάτρα, του 18ου αιώνα, Φραγκίσκο Πουκεβίλ, ο οποίος περιγράφει ως αυτόπτης μάρτυρας το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου από τη Σαμαρίνα στα χέρια του Αλή Πασά. Ούτε ενδιαφέρθηκε να διαβάσει τις δημοσιευμένες αποφάσεις του οθωμανικού ιεροδικαστηρίου Βεροίας το 1600-1650, όπου αναφέρονται εκτελέσεις αθώων ελλήνων και εξισλαμισμοί παιδιών, παρά την αντίθεση των μητέρων τους!
Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός προωθεί τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας του.
Το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε για να τον αποθαρρύνουμε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει πρωτίστως να παύσουμε να καλλιεργούμε αναθεωρητικές απόψεις στα σχολικά βιβλία, όπως εκείνες της κυρίας Ρεπούση, η οποία παρουσίαζε την οθωμανική αυτοκρατορία σαν έναν θαυμαστό χώρο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης πρέπει να μην επαναλάβουμε λανθασμένους χειρισμούς, όπως τα λάθη του 1996 με τα Ίμια και του 1997 με την Μαδρίτη, όπου αναγνωρίσαμε τα «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο! Επιπλέον, οφείλουμε να περιορίσουμε το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής στο ρόλο που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις και να μην επιτρέπουμε να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει.
Και φυσικά, χρειάζεται να διαμηνύσουμε ότι η Τουρκία δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική όσο διατηρείται το casus belli για τα 12 μίλια και όσο παραμένει ο Αττίλας στην Κύπρο.
Μπορεί οι κυβερνώντες ισλαμιστές να διαφωνούν σε πολλά με τους στρατιωτικούς στην Άγκυρα, αλλά σε ένα συμφωνούν: στον επεκτατισμό κατά του Ελληνισμού

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝ-ΣΕΡΑΪ
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΡΟΧΟΒΙΛΛΑ ΤΟΥ ΠΑΣΑ , ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπαρχει σοβαρη βαλκανικη χωρα που να επιθυμει την νεοοθωμανικη ταξη πραγματων στην ευρυτερη περιοχη???
    Μας ρωτησε ολους ο Νταβουτογλου και εμεις συμφωνησαμε????

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]