Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καταθλιπτική απουσία αποτρεπτικής στρατηγικής

Του Α. Λυκαύγη
Χωρίς καθόλου να σημαίνει αλόγιστη αντίδραση κι επιλογές εν θερμώ, σε ό,τι αφορά τις εκτός ορίων πλέον τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, εν τούτοις πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η παθητική ανοχή (και στην καλύτερη περίπτωση η χλιαρή ρητορική αντιμετώπισή τους) όχι απλώς αποθρασύνει την πρακτική των παραβιάσεων, αλλά και τείνει να τους προσδώσει δυναμική τετελεσμένου. Απαράδεκτου μεν, αλλ’ ανεκτού.
Ρητορικώς καταγγελτέου μεν, αλλά χωρίς καθόλου συνέπειες. Προπαντός όμως χωρίς αποτρεπτικό αποτέλεσμα.
Είναι η πικρή αλήθεια, η οποία αν δεν συνειδητοποιηθεί ως προς τα παράγωγά της σε βάθος χρόνου, θα νομιμοποιήσει ατύπως διεκδικήσεις και θα επιβάλει πραγματικότητες, οι οποίες αυτήν τη στιγμή τείνουν να παγιωθούν. Με την Άγκυρα να εκμεταλλεύεται τις εσωτερικές αγκυλώσεις και τις καταθλιπτικές αδυναμίες της ελληνικής πολιτικής.
Πρέπει να γίνει επίσης αντιληπτό ότι με τις κλιμακούμενες αυτές προκλήσεις η Τουρκία βυθομετρά τις ελληνικές αντιστάσεις. Και ειδικότερα τα αντανακλαστικά της Αθήνας. Τα οποία δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και εγκαιροφλεγή.
Πέραν αυτού, το άλλο που επιβάλλεται να συνειδητοποιηθεί και να προκαλέσει ανάλογες ενέργειες είναι ο επιτήδειος αλληθωρισμός εκείνων που θεωρούνται (και τύποις είναι) σύμμαχοι και εταίροι. Η πολιτική τους των ίσων αποστάσεων (ακριβέστερα, της πλήρους αποστασιοποιήσεως από το θέμα) βολεύεται με την ελληνική χαλαρότητα έναντι των τεκταινομένων και την αναποτελεσματική χλιαρότητα των αντιδράσεων.
Όταν όμως η Τουρκία παραβιάζει ασύστολα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, την ίδια ώρα παραβιάζει και τα όρια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, αφού τα σύνορα της Ελλάδος είναι, υποτίθεται, και κοινοτικά. Εκτός και αν δεν...
Πού είναι λοιπόν το ΝΑΤΟ; Και πού η ευρωπαϊκή θεσμική ενότητα και ασφάλεια; Κι αυτοί μεν μπορεί να σιωπούν γιατί τους βολεύει, απαλλασσόμενοι από τους ελληνοτουρκικούς μπελάδες. Αλλά η Αθήνα δεν πρέπει ούτε να σιωπά ούτε να τους αφήνει αμέριμνους. Για να μη διερωτάται μετά για το λάθος...
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Παλι καλα που υπαρχουν το πολεμικο Ναυτικο και οι πιλοτοι μας.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]