Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έγγραφο ΟΗΕ - Παιχνίδι παρεκκλίσεων για εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στην Κύπρο

Του Παύλου Ξανθούλη
Ο Ταλάτ αξίωσε όπως «η Ενωμένη Κύπρος μεταχει- ρίζεται με ίσο τρόπο τους Τούρκους με τους Έλληνες πολίτες, σε σχέση με τα δικαιώματα εισόδου και εγκατάστασης», κάτι που θα οδηγήσει στην αλλοίωση της δημογραφικής ταυτότητας της Κύπρου και στον αφελληνισμό.
Σχέδιο μετατροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «δεύτερη Κωνσταντινούπολη», με παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και παραχώρηση δυνατότητας ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, αντανακλούν οι θέσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως προκύπτουν ευθέως από έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.
Το έγγραφο, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2009 αναφέρεται στη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ και των συμβούλων τους με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν στις 30 Ιουλίου. Στη συνάντηση, η τουρκική πλευρά επεδίωξε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα παραχώρησης ιθαγένειας της «Ενωμένης Κύπρου» σε Τούρκους πολίτες, μετά από μια ενδεχόμενη λύση στην Κύπρο. Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του ΟΗΕ, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αξίωσε όπως «η Ενωμένη Κύπρος μεταχειρίζεται με ίσο τρόπο τους Τούρκους με τους Έλληνες πολίτες, σε σχέση με τα δικαιώματα εισόδου και εγκατάστασης», εξασφαλίζοντας παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με προφανή στόχο την πλήρη αλλοίωση της δημογραφικής ταυτότητας της Κύπρου και τον αφελληνισμό της.
Η τουρκική αντιπροσωπεία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα ότι ανάλογη δήθεν δυνατότητα παρέχεται και στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ωστόσο δεν απολαμβάνουν οποιουδήποτε ειδικού καθεστώτος παρεκκλίσεων αλλά αντίθετα, όλα τα δικαιώματά τους πηγάζουν εκ της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σε σχέση με τις βασικές αρχές ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας σε κοινοτικό έδαφος.
Στην αρχή της συζήτησης, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου ανέγνωσε σημείωμα της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της τ/κ πλευράς ότι η Ενωμένη Κύπρος θα παρέχει στους Τούρκους πολίτες ίση μεταχείριση με τους πολίτες της Ελλάδας σε σχέση με δικαιώματα εισόδου και εγκατάστασης είναι ασύμβατη με το κοινοτικό κεκτημένο». Η τοποθέτηση αυτή πυροδότησε την αντίδραση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος επέμεινε στην εξασφάλιση δικαιωμάτων εγκατάστασης και εργασίας, για όσους εκ των 70 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών επιθυμήσουν ενδεχομένως να μεταναστεύσουν στην «Ενωμένη Κύπρο».
Κάθετη διαφωνία εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δηλώνοντας μάλιστα σε κάποιο σημείο της συζήτησης, ότι οι τουρκικές θέσεις «τον έκαναν να δει τον κόσμο ανάποδα». Παραθέτουμε ένα απόσπασμα του διαλόγου όπως περιλαμβάνεται στο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών:
Ταλάτ- Η θέση των Ε/κ «είναι άδικη». Επεσήμανε ότι «η Ε.Ε. θα υιοθετούσε οτιδήποτε αποφασιστεί μεταξύ των δύο πλευρών», εάν δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της Κοινότητας, υποδεικνύοντας προς την ε/κ πλευρά ότι «η Ε.Ε.
δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να απορρίψει την τ/κ εισήγηση».
Χριστόφιας- «Η ε/κ θέση βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και καμιά άλλη αρχή πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι σε θέση να παραχωρεί ιθαγένεια». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «εάν το τ/κ αίτημα είναι μετά από τη λύση να δοθεί δυνατότητα στους Τούρκους πολίτες να έρθουν ελεύθερα και να εργαστούν στην Κύπρο, κάτι τέτοιο θα ήταν προβληματικό». Ση μείωσε δε ότι «η κατάσταση σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες, ακόμη και εντός της Ε.Ε., πρέπει επίσης να αποτελέσει αντικείμενο σκέψης, εξηγώντας ότι το πώς θα μεταναστεύσει κάποιος στην Κύπρο, είτε από την Τουρκία, είτε από την Ελλάδα, θα πρέπει να συζητηθεί».
Οζντίλ Ναμί- Σύμφωνα με το έγγραφο του ΟΗΕ, ο σύμβουλος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ρώτησε «υπό τύπον αστείου εάν οι Ελληνοκύπριοι θα σκέφτονταν να ζητήσουν παρεκκλίσεις» από το κεκτημένο, για τον περιορισμό προφανώς του δικαιώματος εγκατάστασης και εργασίας Ελλήνων πολιτών στην Ενωμένη Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι οι παρεκκλίσεις ζητούνται αποκλειστικά από τους Τουρκοκυπρίους».
Οζντίλ Ναμί- Ανταπαντώντας, υπέδειξε ότι «θα ήταν σημαντική η ίση αντιμετώπιση μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων πολιτών ούτως ώστε να διαχειριστούμε ένα περιβάλλον στο οποίο η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και η Τουρκία δεν είναι».
Από τις τοποθετήσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας καθίσταται σαφές ότι επιδιώκεται η διατήρηση των προνοιών του Σχεδίου Ανάν 5 (σ.σ. στην τελική του μορφή όπως τέθηκε στα χωριστά δημοψηφίσματα) προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ελεύθερης ή καλύτερα ανεξέλεγκτης διακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας Τούρκων πολιτών μετά από μια ενδεχόμενη λύση.
Επισημαίνουμε ότι τα προηγούμενα προσχέδια Ανάν, πριν το τελικό Σχέδιο 5, όριζαν ένα πλαφόν για την εγκατάσταση και εργασία Τούρκων και Ελλήνων πολιτών στην Κύπρο, το οποίο δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει το 5% του πληθυσμού του αντίστοιχου συνιστώντος κρατιδίου. Η πρόνοια αυτή, η οποία επιχειρούσε σε κάποιο βαθμό να κατοχυρώσει τη δημογραφική σύνθεση της Κύπρου, εξαφανίστηκε από το Σχέδιο Ανάν 5, δίνοντας τη δυνατότητα στην Άγκυρα και στο κατοχικό ψευδοκράτος να ανατρέψουν τα δημογραφικά δεδομένα. Άλλωστε, η δημογραφική σύνθεση της Κύπρου δεν θα μπορούσε να κινδυνεύει από την Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων, η οποία σε κάθε περίπτωση, δεν φημίζεται για το μεταναστευτικό της ρεύμα. Αντίθετα όμως, ο κίνδυνος είναι τουλάχιστον ορατός για την αλλοίωση της δημογραφικής ταυτότητας της Κύπρου από την Τουρκία των 70 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών και τις μεταναστευτικές τάσεις που καταγράφονται στη χώρα.
Χριστόφιας: «Είδα τον κόσμο ανάποδα»
Οι θέσεις της τ/κ πλευράς για ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και εργασία Τούρκων πολιτών μετά από μια ενδεχόμενη λύση, περιλαμβάνονται και σε έγγραφο που υπέβαλε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών και το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση της 30ής Ιουλίου με τον Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Όπως επισημαίνεται στο σημείωμα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε έκπληκτος ότι οι θέσεις της τ/κ πλευράς και το έγγραφο που κατέθεσε «τον έκαναν να δει τον κόσμο ανάποδα» (made him see the world upside down), καθώς δεν έλαβαν υπόψη τη διεθνή νομιμότητα και δεν αναφέρονται στην Τουρκία δημιουργώντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι δεν έγινε ποτέ εισβολή στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει εισβάλει στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως το νόμιμο κράτος όπως επιβεβαιώνεται στο ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το σημείωμα των Ηνωμένων Εθνών, ότι «ακόμη και θεωρητικά να μπορούσαν να πουν ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να αποκαταστήσει τη διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο, θα έπρεπε να λάβουν υπόψη και τις συνέπειες της ενέργειας αυτής, διότι προκάλεσε μια διπλή τραγωδία».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]