Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το πρακτορείο Reuters διαπιστώνει το αδιέξοδο το επικείμενης ακυβερνησίας στην Ελλάδα

Απαράδεκτη και εκβιαστική παρέμβαση

στην οικονομία και την πολιτική της χώρας

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, διαθέτοντας το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος, που προβλέπεται στο 103,4% του ΑΕΠ το 2009», αναφέρει το Reuters.
«Και τα δύο βασικά κόμματα έχουν δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά στην πραγματικότητα ενδέχεται να δυσκολευτούν, καθώς θα αντιμετωπίσουν διαφωνίες από τους πολίτες, πιθανή κοινωνική αναταραχή και αντιδράσεις από τα σωματεία», λέει το Reuters. «Μία αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού θα έκανε τη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη», καταλήγει...
Αν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε προεκλογικούς ρυθμούς (εκτός από τους Έλληνες, στις κάλπες θα προσέλθουν τις επόμενες εβδομάδες οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι, πιθανές είναι οι εκλογές και στην Τσεχία), η αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου έχει μεγάλη σημασία για ολόκληρη την Ευρωζώνη, όπως αφήνει να εννοηθεί το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, κυρίως γιατί η Ελλάδα θεωρείται ο πιο αδύναμος κρίκος του ευρώ.
Το Reuters επισημαίνει πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν κερδίζει την αυτοδυναμία, αν και το ΠΑΣΟΚ προηγείται.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, διαθέτοντας το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος, που προβλέπεται στο 103,4% του ΑΕΠ το 2009», αναφέρει το Reuters.
«Επενδυτές και οίκοι αξιολόγησης θα ήθελαν να δουν σημαντικές μειώσεις των δημοσίων δαπανών και άλλες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπισθεί η κρίση – αλλά αυτό θα αποδειχθεί δύσκολο εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρος νικητής στις εκλογές», προσθέτει.
Μάλιστα, το δημοσίευμα επαναφέρει ακόμα και το σενάριο περί ελληνικής χρεοκοπίας, αναφέροντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει οικονομική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αλλά το κόστος της στήριξης των πιο ευάλωτων οικονομιών της Ευρωζώνης –της Ελλάδας και της Ιρλανδίας- θεωρείται ένας από τους πιθανούς κινδύνους για το ευρώ και για το δημόσιο χρέος των μεγάλων οικονομιών της περιοχής, κυρίως της Γερμανίας, που θα κατέληγε τελικά να πληρώνει το λογαριασμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πάντως, το Reuters διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης έχει μειωθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αν και τονίζει την ανάγκη για περικοπή δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα.
«Και τα δύο βασικά κόμματα έχουν δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά στην πραγματικότητα ενδέχεται να δυσκολευτούν, καθώς θα αντιμετωπίσουν διαφωνίες από τους πολίτες, πιθανή κοινωνική αναταραχή και αντιδράσεις από τα σωματεία», λέει το Reuters. «Μία αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού θα έκανε τη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη», καταλήγει.
Ουσιαστικά το συγκεκριμένο άρθρο του Reuters πρόκειται για την χείριστη παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ασκείται με αυτόν τον τρόπο ένα είδος αφόρητης ψυχολογικής πίεσης προς τους ψηφοφόρους, αλλά και αποστέλλεται ένα "σήμα κινδύνου" προς τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι προειδοποιούνται να παγώσουν οποιαδήποτε επιχειρηματική τους δραστηριότητα λόγω "υψηλού ρίσκου" και πιθανής επιχειρηματικής αποτυχίας... Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση (ποιά κυβέρνηση άραγε θα το κάνει αυτό;) και αυστηρές συστάσεις προς το διεθνές πρακτορείο, το οποίο με το άρθρο του ουσιαστικά επιτείνει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, οδηγώντας την χώρα σε μεγαλύτερες οικονομικές περιπέτειες.
Η κυβέρνηση Καραμανλή και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οφείλει να παρέμβει άμεσα έτσι ώστε να υπάρξει διόρθωση στο συγκεκριμένο άρθρο. Άλλωστε, ο κύριος και ο μοναδικός ίσως υπεύθυνος για την επικείμενη οικονομική κατάρρευση της χώρας, η οποία υποβοηθείται με τέτοια επικίνδυνα για την οικονομία της Ελλάδας δημοσιεύματα, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ζήτησε τις εκλογές.
Οφείλει, τουλάχιστον, ο κύριος πρωθυπουργός να αποδείξει πως ζήτησε εκλογές για το καλό της Ελλάδας και πως είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη χώρα από τα διεθνή αρπακτικά και τους "νταβάδες" μέχρι την στιγμή εξόδου του από το μέγαρο Μαξίμου...

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Οφείλει, τουλάχιστον, ο κύριος πρωθυπουργός να αποδείξει πως ζήτησε εκλογές για το καλό της Ελλάδας και πως είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη χώρα από τα διεθνή αρπακτικά και τους "νταβάδες" μέχρι την στιγμή εξόδου του από το μέγαρο Μαξίμου..."

    Ειμαι σιγουρος, οτι αν ο Καραμανλης διαβαζε αυτο το σχολιο θα ντρεποταν αν ειχε φιλοτιμο.
    Αν δεν ειχε φιλοτιμο(το πιθανοτερο), θα εσκαγε στα γελια!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]