Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διπλωματικά παιχνίδια και μυστικά σχέδια της Τουρκίας

Κυνηγούν το εθνικό κέρδος μέσω των διεθνών εντυπώσεων
που επιτυγχάνουν οι υποσχέσεις και όχι οι πράξεις

Ο Τούρκοι έχουν «παίξει» και διπλωματικά παιχνίδια με την στρατιά του Αιγαίου. Τον Απρίλιο του 2000 ο πρώην αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Γκιουβέν Έρκαγια, προσπαθώντας υποτίθεται να βρει ένα σχέδιο για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, είχε ρίξει για πρώτη φορά την πρόταση της σταδιακής μετακίνησης της στρατιάς ανατολικότερα, αλλά με το αντάλλαγμα της υποχρέωσης της ελληνικής πλευράς να αναγνωρίσει τα τουρκικά "δίκαια στο Αιγαίο.
«Μυστικό σχέδιο»
Στις 4 Απριλίου 2000 ο Έρκαγια, απόστρατος πλέον και μόνιμος σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης για θέματα θαλάσσης, επέδωσε στον τότε πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ένα σχέδιο προτάσεων μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων υπό την καθοδήγηση του, για τα προβλήματα του Αιγαίου.
Το σχέδιο αυτό στην, αρχή χαρακτηρίστηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ σαν «μυστικό σχέδιο», αλλά γρήγορα "διέρρευσε» στον τουρκικό Τύπο. Όπως έγινε γνωστό, το κυριότερο σημείο του σχεδίου ήταν η πρόταση για την διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά της Στρατιάς του Αιγαίου, με τις γνωστές τουρκικές αξιώσεις για το Αιγαίο.
Μόλις έγινε γνωστό το σχέδιο του Έρκαγια, ήρθε αμέσως η αντίδραση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Με γραπτή του ανακοίνωση, έκανε σαφές άτι δεν υπήρχε κανένα ζήτημα απομάκρυνσης της Στρατιάς του Αιγαίου στο εσωτερικό, όπως πρότεινε ο Έρκαγια και έτσι δεν τίθεται κανένα θέμα διαπραγμάτευσής της.
Το περίεργο σε όλα αυτό είναι πως η εφημερίδα «Μιλιέτ» έγραψε τότε πως για το σχέδιο αυτό είχε ενημερωθεί, πριν δημοσιευθεί, ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, Χουσεΐν Κιβρίκογλου και μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από την τουρκική εφημερίδα, ο αρχιστράτηγος αντιμετώπισε κατ' αρχάς θετικά τις προτάσεις του Έρκαγια.
Στημένη κίνηση εντυπωσιασμού
Ο ίδιος ο Ετσεβίτ δήλωσε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να συζητάει κανείς τη διαπραγμάτευση της Στρατιάς του Αιγαίου. Ο δε πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Κενάν Εβρέν, σε δηλώσεις που είχε κάνει τότε στην εφημερίδα «Σαμπάχ», τόνιζε ότι το πρώτο βήμα για συνομιλίες στα προβλήματα του Αιγαίου πρέπει να το κάνει η Ελλάδα και όχι η Τουρκία, αποδίδοντας έτσι αδιαλλαξία στην ελληνική πλευρά. Όλα αυτά έδειχναν πως η υπόθεση ήταν μάλλον μια στημένη κίνηση εντυπωσιασμού και τίποτ' άλλο και μάλιστα πολύ καλά σκηνοθετημένη, για να δημιουργήσει την εικόνα μιας Τουρκίας που ζητάει τρόπους διαλόγου και μάλιστα θέτει για το σκοπό αυτό στο τραπέζι και πολλά «κεκτημένα» της. Την πραγματική διάσταση της υπόθεσης αποκάλυψε τότε ο δημοσιογράφος της «Χουριέτ», Ερτουγρούλ Οζκιόκ, ο οποίος τόνισε πως αυτή η πρόταση δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή από το Γενικό Επιτελείο, καθώς παραβίαζε τη δομή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ίδιος δημοσιογράφος, που είχε άμεση σχέση με το Γενικό Επιτελείο, συμπέρανε πως δεν ήταν δυνατόν στην παρούσα στιγμή και με τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής στρατιωτικής ιεραρχίας να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για κάποια διπλωματική κίνηση στο πρόβλημα του Αιγαίου. Τις ίδιες περίπου απόψεις με τον Οζκιόκ εξέφρασε τότε και ο δημοσιογράφος της Σαμπάχ, Γκιουνγκιόρ Μενγκί.
«Άδεια για να πιάσει γεμάτα»
Το συμπέρασμα από αυτήν την εντυπωσιακή επικοινωνιακά κίνηση της τουρκικής πλευράς, ήταν πως η Τουρκία έριχνε, όπως συνήθιζε πάντα, "άδεια για να πιάσει γεμάτα».
Ήταν, δηλαδή, μια κλασική κίνηση, υποτίθεται, «καλής θέλησης» της Τουρκίας, αφενός για να δει και να εκτιμήσει τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς και αφετέρου για να δείξει σε διεθνές επίπεδο ότι... έχει την καλή θέληση ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων του Αιγαίου!

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. συνχαρητήρια για τις ακριβής πληροφορίες σου και τις αναλύσεις σου.
    με φιλικούς χαιρετισμούς
    χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]