Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία τρέμει το ίδιο της το παρελθόν επειδή γνωρίζει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει

Η Τουρκία στο σκαμνί...

Είναι γεγονός πως η Τουρκία φοβάται περισσότερο από όλα τον ίδιο της τον εαυτό, το παρελθόν της και της αγριότητες στις οποίες έχει προβεί προκειμένου να υπερασπίσει τις θέσεις της παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες που άπτονται κυρίως της ηθικής και της ανθρωπιάς.
Πιθανός διασυρμός της Τουρκίας είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την παρουσίαση των εγκλημάτων, που έχει κάνει ως χώρα, εις βάρος της ανθρωπότητας. Η ωμότητα των έργων των τουρκικών κυβερνήσεων καθιστούν μία σαφή εικόνα κράτους-εγκληματία που δοθείσης οποιασδήποτε ευκαιρίας δεν διστάζει να "γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του" κάθε έννοια δικαίου.
Η περίπτωση της εκτέλεσης των πέντε αιχμαλώτων στο τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος, στις 14 Αυγούστου 1974, έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
Υπάρχει μια δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση για το έγκλημα αυτό και μια απαίτηση ν' αποδοθεί δικαιοσύνη.
Αναμφίβολα, οι συγγενείς των νεκρών μπορούν και οφείλουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να απαιτήσουν την τιμωρία όποιων ενέχονται. Κατά τον ίδιο τρόπο, οφείλει να πράξει και ο κάθε συγγενής του όποιου Τουρκοκύπριου δολοφονήθηκε κάτω από παρόμοιες συνθήκες.
Αν δεν αποδοθεί στοιχειώδης δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στην Κύπρο, από το '50 που το νησί μπήκε σε αυτή την εθνική περιπέτεια μέχρι την εισβολή, που πλήρωσε το βαρύ τίμημα, κι αν δεν αδειάσουν τα πηγάδια από τους νεκρούς, η Κύπρος δεν θα απαλλαγεί από τη θανατίλα που την έχει στοιχειώσει.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος, αδυνατεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία και να απαιτήσει διεθνή καταδίκη της Τουρκίας για νομικούς και πολιτικούς λόγους. Μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο υπάρχει πολιτική συμφωνία, ότι το θέμα των αγνοουμένων θα αντιμετωπιστεί μόνον ως ανθρωπιστικό και οι πληροφορίες που θα συλλεγούν δεν θα χρησιμοποιηθούν για ποινικές υποθέσεις. Συνεπώς, η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) που συνέλεξε τις πληροφορίες, βρήκε τα λείψανα και τα ταυτοποίησε με τη μέθοδο του DNA, δεν είναι σε θέση να συνδράμει με μαρτυρικό υλικό σε μια τέτοια διαδικασία.
Κι αν το κάνει για τους Ελληνοκύπριους θα πρέπει ομοίως να το κάνει και για την άλλη πλευρά, καθ'ότι από τα πηγάδια βγάζει και Τουρκοκύπριους, τόσο της περιόδου 1963-1967 όσο και του 1974. Απλώς, η κάθε πλευρά κλαίει τους δικούς της και λίγο - πολύ θεωρεί τους νεκρούς της άλλης πλευράς θύματα των περιστάσεων.
Αν τα αποτελέσματα των ερευνών της ΔΕΑ αξιοποιηθούν σε νομικές διαδικασίες, απλώς θα διαλυθεί και όσοι αγνοούμενοι δεν βρέθηκαν ακόμη, θα φουσκώνουν για πάντα στα πηγάδια, όπως συνέβαινε για δεκαετίες τώρα, ενώ οι συγγενείς τους θα συνεχίσουν να βιώνουν μέχρι το τέλος της ζωής τους τον πόνο της άγνοιας και της προσμονής.
Η ανακάλυψη των λειψάνων των πέντε, και το ξεδίπλωμα της τραγικής ιστορίας πίσω από τη γνωστή φωτογραφία, χρησιμοποιήθηκε από μια μερίδα πολιτικών και αρθρογράφων σαν μια ευκαιρία για να «κάτσουν την Τουρκία στο σκαμνί». Μακάρι να ήταν τόσο εύκολα και τόσο απλά τα πράγματα. Μακάρι να υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που να επιτρέπουν την απόδοση δικαιοσύνης, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, για τα εγκλήματα στην Κύπρο.
Βέβαια, για όσους είναι τόσο ευαίσθητοι στην απόδοση δικαιοσύνης υπάρχουν και άλλες, πιο απλές διαδικασίες, που δεν θέτουν σε ρίσκο τη διαδικασία των εκταφών, ούτε απαιτούν τη συνεργασία της Τουρκίας ή τη συνδρομή των ξένων «που μας μισούν», και οι οποίες θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν, μερικώς έστω, το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας:
Μια αρχή θα μπορούσε να ήταν μια έρευνα και μια καταδίκη, σε εσωτερικό επίπεδο, με αφετηρία τη δραματική ιστορία των πέντε της φωτογραφίας: Τι ζητούσε ένα τάγμα της Εθνικής Φρουράς σ' ένα τουρκοκυπριακό χωριό, στις 20 Ιουλίου 1974; Γιατί όλες οι οργανωμένες (;) μονάδες της Εθνικής Φρουράς διατάχτηκαν στις 20 Ιουλίου να εκστρατεύσουν κατά των τουρκοκυπριακών θυλάκων, όπου ζούσε ο άμαχος πληθυσμός, ενώ ο Αττίλας αποβιβαζόταν στην Κερύνεια με τα όπλα στον ώμο; Μήπως ήταν μια πίεση στους Τουρκοκύπριους να μετακινηθούν στον κατεχόμενο Βορρά, ενώ οι Ελληνοκύπριοι, κυνηγημένοι από την αγριότητα του Αττίλα, έτρεχαν για να σωθούν στον Νότο;
Ας λύσουμε, λοιπόν, αυτές τις απορίες, ας καταδικάσουμε, έστω και στη συνείδησή μας, την προδοσία των «δικών» μας, που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και εξοργίζονται μαζί μας για την υποκρισία των ξένων. Κι άμα οι συνθήκες το επιτρέψουν, δικάζουμε και την Τουρκία.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΠΙΟ ΣΚΑΜΝΙ ??

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΑΜΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
    ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΝΑΙ.

    Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ,ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ,ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΥΒΑ ΣΤΟ ΖΩΝΑΡΙ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΙΣΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ηξερε η διεθνης κοινη γνωμη τα εγκληματα και το ειδος αυτων κατα του Ελληνισμου,καθως και το πληθος των Ελληνων που εχουν δωσει την ζωη τους για τα ιδανικα μας μεχρι σημερα,θα επρεπε να ντρεπονται που ειναι ανθρωποι!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]