Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μυστηριώδες τηλεφώνημα επιβεβαιώνει την εκτέλεση των 5 αγνοουμένων στην Κύπρο

Τουρκοκύπριος επιβεβαιώνει το έγκλημα
Του Βάσου Βασιλείου
Ερωτηματικά προκαλεί τηλεφώνημα αγνώστου σε κρατικό λειτουργό σχετικά με την υπόθεση των πέντε αγνοουμένων που παρουσιάζονται στη γνωστή φωτογραφία (που τράβηξε ο Τούρκος Φωτογράφος Ερκίν Κονούκσεβερ) και η οποίοι δολοφονήθηκαν ενώ τελούσαν υπό κράτηση.
Ο άγνωστος, ο οποίος είχε τουρκική προφορά, χρησιμοποίησε μερικές λέξεις στην τουρκική και μερικές στην ελληνική για να μεταδώσει ένα μήνυμα. Συγκεκριμένα, ο άγνωστος ο οποίος κάλεσε τον κρατικό λειτουργό στο κινητό του τηλέφωνο, ανέφερε: «Εσύ αγνοούμενο, εγώ Σερταλί. Πέντε οϊ σκότωσαν. Ήταν χωρκό».
Το Σερταλί είναι το Τζιάος και είναι φανερό ότι ο άγνωστος αναφερόταν στους πέντε της φωτογραφίας. Το μήνυμα που προφανώς ήθελε να μεταφέρει είναι ότι οι πέντε αγνοούμενοι της φωτογραφίας δεν εκτελέστηκαν επί τόπου όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος φωτογράφος Ερκίν Κονούκσεβερ που τράβηξε τη φωτογραφία για σκοπούς προπαγάνδας. Με βάση την αναφορά του αγνώστου, οι πέντε οδηγήθηκαν προηγουμένως στο Τζιάος και εκτελέστηκαν αργότερα.
Ένα από τα ερωτήματα που εγείρονται είναι κατά πόσον το τηλεφώνημα είναι αυθεντικό και χωρίς σκοπιμότητες ή αν έγινε για να στρέψει αλλού την προσοχή.
Όπως είναι γνωστό, ο Τούρκος φωτογράφος ισχυρίστηκε ότι οι αιχμάλωτοι δολοφονήθηκαν από Τουρκοκύπριους «μαχητές» λίγο μετά την αποχώρηση του ιδίου και της μονάδας του τουρκικού στρατού που τους συνέλαβε και όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς επέστρεψαν αμέσως πίσω. Ο επικεφαλής στρατηγός Μπορατάς φέρεται να θύμωσε με την εκτέλεση και να υπέδειξε στους Τουρκοκύπριους «μαχητές» ότι δεν έπρεπε να δολοφονήσουν τους αιχμαλώτους. Η εκδοχή για την αντίδραση του Τούρκου στρατηγού έχει κάποια λογική, αφού η δολοφονία χάλασε την επιχείρηση προβολής των φωτογραφιών στις οποίες Τούρκος στρατιώτης εμφανίζεται να κερνά τσιγάρο σε αιχμαλώτους, κάτι το οποίο θα έστελνε το μήνυμα ότι η εισβολή ήταν ειρηνευτική επιχείρηση. Μετά τη δολοφονία, πρακτικά οι φωτογραφίες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πλέον, αφού ήταν λογικό να ρωτήσει κάποιος τι έγιναν οι στρατιώτες στους οποίους οι Τούρκοι κέρασαν τσιγάρο.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ
Η πρόσκληση στον Κονούκσεβερ και η άφιξή του στην Κύπρο προ περίπου δεκαπέντε ετών με σκοπό να καταθέσει στοιχεία για τους πέντε, αξιοποιήθηκε, όπως μας ελέχθη, για να πετύχει η Τουρκία τον στόχο να θεωρηθούν οι αγνοούμενοι ως υποθετικά νεκροί. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιος θα κατέθετε ότι κάποιοι συνέλαβαν κάποιους, τους παρέδωσαν σε κάποιους άλλους, οι οποίοι τους οδήγησαν κάπου που ο μάρτυρας δεν είχε οπτική επαφή και ακολούθως ακούστηκαν πυροβολισμοί. Το λογικό συμπέρασμα που προκύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι συλληφθέντες δολοφονήθηκαν από αγνώστους, οπόταν, υποθετικά είναι νεκροί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την υιοθέτηση της προσέγγισης «υποθετικά νεκροί».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Υπαρχουν φημες περι χρησιμοποιησεως των αιχμαλωτων σαν "πειραματοζωα" για βιοχημικα οπλα απο τους Τουρκους,συμφωνα με εκθεση του Gregory R. Copley σε συνεντευξη του στο Λαμπρο Παπαντωνιου στον "Φιλελευθερο" (2006).

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]