Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Κύπρος εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία

Βαριά η σκιά της Κύπρου

«Σε κάθε διαπραγμάτευση που διεξάγουμε αισθανόμαστε μια συνεχή πίεση λόγω του Κυπριακού. Αισθανόμαστε τη σκιά της Κύπρου. Δυστυχώς, το θέμα της Κύπρου με το θέμα της Ε.Ε. έχουν μεταξύ τους κλειδώσει».
Αυτή τη δήλωση έκαμε ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», ο Μπαγίς ανέφερε ότι δεν έχουν ανοίξει 18 κεφάλαια λόγω των εμποδίων που προβάλλονται. «Οκτώ κεφάλαια έχουν σκαλώσει στο άνοιγμα των λιμανιών μας στα κυπριακά πλοία, ενώ άλλα πέντε κεφάλαια έχουν 'κλειδωθεί' από τη Γαλλία», δήλωσε ο Τούρκος διαπραγματευτής.
Ο Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση με καθαρά πολιτικούς εκβιασμούς παρεμποδίζει το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων αν και έχουν εκπληρωθεί τα κριτήρια».
Αντίθετα με την έκδηλη ανησυχία για το Κυπριακό, ο Μπαγίς εμφανίστηκε αισιόδοξος έναντι της προσπάθειας του γαλλο-γερμανικού άξονα να επιτύχει προνομιακή σχέση μεταξύ Τουρκίας-Ε.Ε. «Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για κάτι τέτοιο και είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί ομόφωνη απόφαση. Ας βρουν τους 27 και βλέπουμε», δήλωσε.
Στη συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα επικεντρωθεί στο άνοιγμα κεφαλαίων, αλλά στις μεταρρυθμίσεις. Ο χρόνος, υποστήριξε, εργάζεται υπέρ της Τουρκίας. Η Ε.Ε. είναι δύσκολο να πορευτεί χωρίς την Τουρκία, και να βρει λύσεις στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στο λαθρεμπόριο ανθρώπων και στη γήρανση του πληθυσμού.
Ο Μπαγίς έπλεξε το εγκώμιο της Σουηδίας, η οποία, όπως είπε, παρέχει σοβαρή υποστήριξη στην Τουρκία για την ένταξή της στην Ε.Ε. Επί της προεδρίας της Σουηδίας, πρόσθεσε, σκεφτόμαστε να ανοίξουμε και το διαπραγματευτικό κεφάλαιο για το Περιβάλλον.
Ο Τούρκος διαπραγματευτής μίλησε και για επικοινωνιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα του. «Πρέπει να εξηγήσουμε στα 70 εκ. των ανθρώπων μας ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να διαμελίσει την Τουρκία, αλλά και στα 490 εκ. Ευρωπαίους, ότι η Τουρκία θα μειώσει τα βάρη τους. Στις συνομιλίες που διεξάγουμε, αισθανόμαστε μια συνεχή πίεση λόγω Κυπριακού. Όμως, σχετικά με την Κύπρο, εκτός από τις δεσμεύσεις της Τουρκίας, υπάρχουν και οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί σε μας. Για το λόγο αυτό, στο τμήμα της έκθεσης προόδου, το απόσπασμα που θα αναφέρεται στην Κύπρο, θα είναι πολύ εκτενές».
Ο Μπαγίς επανέλαβε ότι σε πολλές προσπάθειες της Τουρκίας, «αισθανόμαστε τη σκιά της Κύπρου. Όμως», συνέχισε, «πρέπει να δούμε τη γεμάτη πλευρά του ποτηριού. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. δεν είναι επικεντρωμένη μόνο στο Κυπριακό».
Μετασχηματισμός της Αν. Μεσογείου
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έχει πράξει στο Κυπριακό ό,τι της είχε ζητηθεί και έχει κάμει τις «απαιτούμενες θυσίες», όπως ισχυρίστηκε, «χωρίς όμως καμιά από τις υποσχέσεις οι οποίες δόθηκαν στους Τουρκοκυπρίους να εκπληρωθούν».
Η Τουρκία, είπε, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ψευδοκράτος μέχρι τέλους των απευθείας συνομιλιών, όμως αναμένει ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν θα χρησιμοποιήσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. ως μοχλό πίεσης για το Κυπριακό. Αν επιλέξουν μια τέτοια συμπεριφορά, αναμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους και ηγέτες, να υιοθετήσουν κοινή στάση έναντι τους», είπε.
Επανέλαβε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα έχουν θετικό αποτέλεσμα και η Κύπρος να καταστεί νησί ειρήνης και σταθερότητας «και ένα σημείο αναφοράς στο μετασχηματισμό της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», όπως ανέφερε. «Εάν τούτο δεν συμβεί, κανείς δεν πρέπει να κατηγορήσει την Τουρκία ή τους Τουρκοκυπρίους», κατέληξε.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Η Κυπρος ειναι μελος της Ευρωπαικης Ενωσης ως ενα ενιαιο και αδιαιρετο κατος ειτε τους αρεσει ειτε δεν τους αρεσει αν αμφιβαλλουν ας απευθυνθουν στην Ευρωπαικη Ενωση για να τους λυσει καθε απορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μονη αρμοδια για να λυσει καθε απορια οτι η Κυπρος ειναι ενα αδιαιρετο κρατος ειναι η Ευρωπαικη Ενωση του οποιου αποτελει αναποσπαστο και αδιαιρετο μελος και οχι ο Οηε η καποιος αλλος τριτοκοσμικος οργανισμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]