Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναζωπυρώνεται το ζήτημα της ονομασίας στα Σκόπια

Προσπαθεί ο Γκρούεφσκι να συγκρατήσει

τους "αγριεμένους" Αλβανούς των Σκοπίων

Σε πρόσφατη συγκέντρωση του VMRO-DPMNE, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι είπε ότι θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος.Αυξάνει ο ανεμοστρόβιλος απόψεων, πολιτικών γνωμών και εξωτερικών πιέσεων καθώς η πΓΔΜ και η Ελλάδα προγραμματίζουν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες το προσεχές φθινόπωρο.
"Υπάρχουν πιέσεις προς την Ελλάδα και την πΓΔΜ" από "κάθε εξωτερικό παράγοντα" για γεφύρωμα των διαφορών, είπε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι σε πρόσφατη εκδήλωση του τμήματος νεολαίας του VMRO-DPMNE.
Αν και δεν έχει οριστεί καταληκτική ημερομηνία, υπάρχει η προσδοκία να ολοκληρωθεί το ζήτημα "το δυνατόν συντομότερο… για να μπορέσουν η πΓΔΜ να μπουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ" είπε ο Γκρουέφσκι.
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γιόργκε Ίβανοφ κάλεσε τη Δευτέρα (8 Ιουνίου) για λογική λύση στη διαφωνία επί του ονόματος, αλλά είπε ότι δεν πρέπει να κωλύει τη "μακεδονική" ταυτότητα.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα κατά το μήνα, τώρα που στην Ελλάδα τελείωσαν οι ευρωεκλογές.
Εν αναμονή της επίσκεψης Νίμιτς, σκοπιανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν την ετοιμότητά τους να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας, αλλά όχι με κάθε κόστος.
Ο Γκρουέφσκι επανέλαβε την πλήρη δέσμευση των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε όμως ότι παρά την αποφασιστικότητα της πΓΔΜ να κάνει "ότι είναι δυνατόν από την πλευρά του για… την εξεύρεση λύσης" το ξεπέρασμα του προβλήματος πρέπει "να μην υπονομεύει κρατικά και εθνικά συμφέροντα".
"Εάν επιτευχθεί συμβιβαστική λύση, θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στο οποίο ο λαός θα έχει την τελευταία λέξη", είπε ο Γκρουέφσκι.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων Λιούμπομιρ Φιρκόφσκι τάσσεται ενάντια στην ιδέα του δημοψηφίσματος. Λέει δε ότι είναι ένα προσωπείο το οποίο δημιούργησαν οι πολιτικοί για τη μεταμφίεση των κομμάτων που λυγίζουν υπό τις εξωτερικές πιέσεις και αναζητούν τον εύκολο δρόμο ρίχνοντας το βάρος στο λαό.
Επέκρινε δε τις προσπάθειες "ερασιτεχνισμού και αποφυγής της ευθύνης από την πολιτική ελίτ επί του ζητήματος της ονομασίας. Η ώθηση προς τη διενέργεια δημοψηφίσματος θα τραυματίσει τους εκλέκτορες της πΓΔΜ".
Η διαφωνία επί του ονόματος είναι καυτό ζήτημα και ο διάλογος κοσκινίζεται από κάθε γωνία, περιλαμβανομένου και του σχολίου του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ζακ Μπαρό. Προσφωνώντας τους υπουργούς εσωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, ο Μπαρό αναφέρθηκε στα Σκόπια ως "βόρεια Μακεδονία" ένα από τα νέα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς.
Το γραφείο του Μπαρό προσπάθησε να δικαιολογήσει το σχόλιο ως ολίσθημα της γλώσσας, αλλά οι περισσότεροι σκοπιανοί φαίνεται να διαφωνούν, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντένκο Μαλέβσκι, ο οποίος το ερμήνευσε ως στρατηγικό γρονθοκόπημα.
Ο αμερικανός πρέσβης στην πΓΔΜ Φιλίπ Ρίκερ δήλωσε στη σκοπιανή ημερησία Dnevnik τη Δευτέρα ότι η ταυτότητα της πΓΔΜ δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. "Η χώρα χρειάζεται να βρει μια λύση στη διαφωνία εί του ονόματος προκειμένου να αρχίσει να κινείται προς τα μπρος, στην πλήρη ένταξη. Η ταυτότητα είναι δική σας, ανήκει σε κάθε άτομο, κάθε ομάδα".
Ο Βλάντο Ποπόβσκι, πρώην υπουργός Άμυνας, πρότεινε μια συμβιβαστική λύση κατά τη διάρκεια συνέντευξης προς το κανάλι Α2. Πρότεινε τα ΗΕ καθώς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί να αναφέρονται στην πΓΔΜ με την προσωρινή τους αναφορά, με την οποία η πΓΔΜ έγινε δεκτή στα ΗΕ, αλλά η χώρα να διατηρήσει την ονομασία της στις διμερείς της σχέσεις με τις 120 χώρες που την έχουν αναγνωρίσει. Πρόσθεσε δε ότι το σύνταγμα, τα διαβατήρια, η ονομασία των ανθρώπων και η σκοπιανή γλώσσα θα πρέπει όλα να παραμείνουν.
Το εθνοτικό κόμμα των αλβανών "Δημοκρατική Ένωση υπέρ της Ένταξης" πιέζει για την επίλυση του ζητήματος και έδωσε προθεσμία στον Γκρουέφσκι, σύμφωνα με την Dnevnik.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Λυση στο θεμα της ονομασιας δεν προκειται να υπαρξει ποτε, γιατι απλουστατα η ολη προπαγανδα των Σκοπιανων δεν το επιτρεπει.Θα πρεπει οι ελληνικες επιχειρησεις να δειξουν καποια πυγμη και να ασκησουν τετοια οικονομικη πιεση που να μην μπορουν να αναπνεουν οι Σκοπιανοι και επιπλεον να επιθυμουν και οι ιδιοι την διασπαση της χωρας τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]