Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Νταβούτογλου ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Αλυτρωτικές θέσεις του Νταβούτογλου
για την Θράκη και
την Μακεδονία...


Ο ακαδημαϊκός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στα δοκίμια και στα συγγράμματά του αποφεύγει τις αναφορές στην παρακαταθήκη του Κεμάλ Ατατούρκ και αναζητά συστηματικά συνταγές αναβίωσης της λάμψης της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Αυτό κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι είναι ο πρώτος σκληρός εκφραστής του πολιτικού Ισλάμ που αναλαμβάνει θέση ευθύνης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία μέχρι σήμερα χειρίζεται ελεύθερα το στρατιωτικό κατεστημένο σε συνεργασία με την ελεγχόμενη από αυτό γραφειοκρατία του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Είναι ενδεικτικό το εξής απόσπασμα από το αμετάφραστο βιβλίο του με τίτλο «Στρατηγικό βάθος», το οποίο αποτελεί τον «κώδικα» της εξωτερικής πολιτικής Ερντογάν, στο κεφάλαιο για την τουρκική βαλκανική πολιτική:
«Η πιο σημαντική στρατηγική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση μόνιμης ασφάλειας για τις κοινότητες που είναι οθωμανικά κατάλοιπα και έχουν συνδέσει τη μοίρα τους με την περιφερειακή ισχύ και το βάρος της Τουρκίας. Για την Τουρκία, αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνο ευθύνη και καθήκον προς εκπλήρωση. Είναι την ίδια ώρα το πιο σημαντικό όχημα για τη διαμόρφωση μιας σφαίρας επιρροής στα Βαλκάνια. Στην τουρκική οπτική, η ζώνη που ξεκινά βορειοδυτικά από την Κεντρική και την Ανατολική Βοσνία και εκτείνεται στο Κόσοβο, στην Αλβανία, στη Μακεδονία, στη Δ. Θράκη και συνδέεται με την Αν. Θράκη είναι η βασική αρτηρία της γεωπολιτικής και του γεωπολιτισμού των Βαλκανίων(…) Εάν αποκοπούν μεταξύ τους οι ομάδες των οποίων το πεπρωμένο συνδέεται με την Τουρκία, αυτό θα είναι το τελευταίο στάδιο της πλήρους εξαφάνισης της οθωμανικής κληρονομιάς». Θα τα αλλάξει όλα ο πρωθυπουργός Ερντογάν; Το βέβαιο είναι ότι ήδη έχει δρομολογήσει όσα του είχε υποδείξει ο μυστικοσύμβουλός του: Εργάζεται για τη διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ-Συρίας, για την εξομάλυνση των σχέσεων με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, για την αποκλιμάκωση της έντασης με το Β. Ιράκ, για την επανασύνδεση με τις ΗΠΑ, για την ενίσχυση της ενεργειακής διπλωματίας.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οι μογγόλοι οραματίζονται την Οθωμανική αυτοκρατορία και οι δικοί μας πολιτικοί νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες.

    Έκλεισε και η ΒΟΥΛΗ ΑΕ αλλά δυστυχώς ξανά άνοιξε.

    Να τον έχει καλά, ο θεός του ο Αλλάχ, τον Νταβούτογλου, γιατί αν πάθει κάτι από Ελληνικό χέρι θα έχουμε συλαλλητήρια και αντισυγκεντρώσεις στην Ομόνοια στις "χαρές" κάποιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]