Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε ένδειξη φιλίας ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ακρόπολη!

"Θα μπούμε στην Ευρώπη χωρίς ειδική σχέση"

Ο επανακαθορισμός των κανόνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται ότι είναι διαμορφωμένη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία –επτά χρόνια μετά την πρώτη εκλογή της– αναπροσαρμόζει την εξωτερική της πολιτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ενημερώσει αρμοδίως για την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα, με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης (20 Ιουνίου).
Με τον τρόπο αυτό, θα ανταποδώσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Άγκυρα (τον Ιανουάριο του 2008) και θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις επιδείνωσης των διμερών σχέσεων με φόντο την ένταση στο Αιγαίο.
Εξάλλου, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου θα συμμετάσχει –εκτός απροόπτου– στη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στις 28-29 Ιουνίου στην Κέρκυρα.
Την Παρασκευή το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα εργασίας στους πρέσβεις της Ε.Ε. που υπηρετούν στην Αγκυρα και ξεκαθάρισε ότι μοναδικός στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη. Κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μη στέλνουν λάθος μηνύματα (περί ειδικής σχέσης), εξέφρασε βούληση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά, κυρίως, εξήρε το «μεγαλείο» της Τουρκίας, αξιώνοντας εμμέσως αλλά σαφώς προνομιακή μεταχείριση. Δηλαδή, τόνισε τη σημασία της χώρας του ως ενεργειακού κόμβου, ως ηγέτιδος δύναμης στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, ως τεράστιας αγοράς και ζήτησε «ειλικρίνεια».
Κυπριακό
Αποσυνέδεσε τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας από τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και, απαντώντας σε ερώτηση του Ελληνα πρέσβη κ. Φ. Ξύδα για τη δέσμευση σε «σχέσεις καλής γειτονίας», εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν περαιτέρω. Είπε μάλιστα ότι σκοπεύει να έρθει σύντομα στην Ελλάδα και απέφυγε να αναφερθεί στην ύπαρξη «διαφορών», κάτι που αξιολογείται θετικά από την ελληνική διπλωματία.
Το γεγονός ότι ο θεωρητικός του νεο-οθωμανισμού κ. Αχμέτ Νταβούτογλου βγήκε από την κουίντα στη σκηνή και από μυστικός σύμβουλος του πρωθυπουργού έγινε υπουργός Εξωτερικών σηματοδοτεί προθέσεις αναθεωρήσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών. Ο κ. Νταβούτογλου, όπως προκύπτει από τα επιστημονικά του συγγράμματα, σκέφτεται με όρους «γεωπολιτισμού», κατά έναν προσφιλή του όρο. Θεωρεί, δηλαδή, ότι η γεωγραφία (η θέση της χώρας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας), η ιστορία (η οθωμανική παράδοση και κληρονομιά) και ο πολιτισμός (το πνεύμα του Ισλάμ) ευνοούν τη διαμόρφωση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θα κοιτάζει ταυτόχρονα δυτικά και ανατολικά. Το όραμά του είναι μια τεράστια ζώνη επιρροής, από το Σινικό Τείχος ως το Αιγαίο, στην οποία η Τουρκία θα είναι ηγέτιδα δύναμη λόγω του ειδικού βάρους που της δίνουν το αυτοκρατορικό παρελθόν της και ο συνδυασμός κοσμικών αρχών και μουσουλμανικού φορτίου.
Αντιδράσεις
Οι αισιόδοξοι της ελληνικής διπλωματίας συγκρατούν το ιδεολόγημα των «μηδενικών προβλημάτων» και το εκλαμβάνουν ως διάθεση για ειρηνική διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων με όμορα κράτη, χωρίς να είναι σαφές εάν υπονοούνται αμοιβαίες παραχωρήσεις ή μονομερής επιβολή.
Οι απαισιόδοξοι συγκρατούν την αντίληψη περί ανάγκης επέκτασης του ζωτικού χώρου της Τουρκίας, την ανάλυσή του για τη στρατηγική θέση της Κύπρου, την αντίληψή του για την πολιτική και πολιτισμική ένωση όλων των μουσουλμανικών πληθυσμών στα Βαλκάνια. Και οι ρεαλιστές αξιολογούν το γεγονός ότι ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου επί της ουσίας αποδοκιμάζει την έννοια του έθνους-κράτους και δίνει έμφαση στην έννοια της «Ούμα» (κοινότητα πιστών), η οποία δεν γνωρίζει σύνορα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]